Πολιτική Φαρμάκoυ

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιρετροϊκή θεραπεία

Νέα επιστημονικά δεδομένα για την αντιρετροϊκή θεραπεία

της Νικολέτας Ντάμπου

Η έναρξη της συνδυασμένης αντιρετροϊκής θεραπείας (ART) στα πρώτα στάδια της μόλυνσης από τον ιό HIV μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία λειτουργικών Τ κυττάρων “δολοφόνων” CD8 και τη συντήρηση των Τ κυττάρων-βοηθητικών CD4 που είναι ο πρωταρχικός στόχος του ιού. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ragon της MGH, του MIT και του Χάρβαρντ περιγράφουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που διεξήχθη μεταξύ γυναικών της Νότιας Αφρικής που διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, στο Science Translational Medicine.

“Από μια άποψη, αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο περιορισμός της ποσότητας του ιού που συναντά το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διεγείρει πολύ πιο ισχυρές αποκρίσεις των κυττάρων CD8, οδηγώντας στην ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσοποιητικής μνήμης”, λέει ο Bruce Walker, MD, διευθυντής του Ινστιτούτου Ragon Institute ανώτερος συντάκτης της έκθεσης. “Τα αποτελέσματα έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εμβολίου HIV, καθώς αυτό το είδος λειτουργικής ανοσίας στο HIV είναι αυτό που θα χρειαζόμασταν από ένα εμβόλιο”.

Τυπικά, η λοίμωξη HIV προκαλεί μαζική απόκριση κυττάρων CD8 που αρχικά καταστέλλει τα ιικά επίπεδα. Αλλά αυτή η αντίδραση σύντομα εξαντλείται και παραμένει δυσλειτουργική, επιτρέποντας στον ιό να ανακάμψει και να δημιουργήσει μια επίμονη λοίμωξη. Η ομάδα του Ινστιτούτου Ragon, με επικεφαλής τον Zaza Ndhlovu, Ph.D., επίσης του Ινστιτούτου Υγείας της Αφρικής και κύριος συντάκτης της έκθεσης, θέλησε να εξετάσει εάν η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί από πολύ πρώιμο θεσμό της ART. Για το σκοπό αυτό, ενέγραψαν μια ομάδα συμμετεχόντων στη μελέτη FRESH (Γυναίκες ανερχόμενες μέσω εκπαίδευσης, υποστήριξης και υγείας), με έδρα το KwaZulu-Natal, επαρχία της Νοτίου Αφρικής, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ενώ η άμεση ανταπόκριση των Τ-λεμφοκυττάρων CD8 των γυναικών που έλαβαν πολύ πρώιμη ART ήταν πολύ λιγότερο έντονη από αυτή των οποίων η θεραπεία ξεκίνησε αργότερα, αυτή η ανταπόκριση παρέμεινε λειτουργική-όπως υποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με βασικά αντιϊκά κυτοκίνες – και επίμονες. Η πρώιμη ART επίσης μετέβαλε την ωρίμανση των ειδικών για Ηΐν CD8 Τ κυττάρων προς την παραγωγή μίας αποτελεσματικής μνήμης αντι-ιικών Τ κυττάρων και προήγαγε ισχυρές αντιδράσεις Τ κυττάρων CD4 ειδικών για Ηΐν. «Η κατανόηση του τι αποτελεί μια« καλή »ανοσολογική απάντηση στον ιό HIV μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό του εμβολίου και θα μπορούσε να καθοδηγήσει την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την επίτευξη αυτού του είδους απαντήσεων σε χρόνιες λοιμώξεις», υποστηρίζει ο Walker.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση της ευελιξίας στην παραγωγή φαρμάκου από την έναρξη της πανδημίας COVID-19

Οι δέκα κορυφαίοι παράγοντες επιρροής στα ψηφιακά φαρμακευτικά προϊόντα το 4ο τρίμηνο του 2020

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Janssen. : Τι περιέχει ;

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε την έγκριση για επείγουσα χορήγηση του εμβολίου Ad.26.COV2S (ή JNJ-78436725) έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 της εταιρείας Janssen.

Όταν οι φαρμακευτικές της Ινδίας προσπαθούν για την παραγωγή ποιοτικού φαρμάκου

Μακροπρόθεσμα, ο Gupta της Lupine επεσήμανε ότι οι ινδικές εταιρείες φαρμάκων έπρεπε «να κάνουν ό, τι χρειάζεται» για να διατηρήσουν τη σημαντική τους θέση στον παγκόσμιο χάρτη. «Δημιουργήσαμε τη θέση που έχει η Ινδία στον γενικό χάρτη με την αξία μας και είναι στο χέρι μας να μην τη χάσουμε», είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εφησυχασμού.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson πήρε το πράσινο φως για χρήση στις ΗΠΑ

Εμβόλιο κορωνοϊός: Πέρα από το ότι είναι μονοδοσικό, το εν λόγω εμβόλιο έχει επίσης το υλικοτεχνικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του.

Έγκριση στη χρήση κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έδωσε ο ΕΜΑ

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ σημείωσε ότι η αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο του συνδυασμού αυτού αντισωμάτων συνεχίζεται και θα αποτελέσει τη βάση για τη σύστασή της για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η EMA αξιολογεί επίσης τις θεραπείες αντισωμάτων των Eli Lilly και Celltrion.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Η αύξηση των τιμών τροπονίνης στον ορό σε ασθενείς με βαριά λοίμωξη COVID-19

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό European Heart Journal (DOI: 10.1093/eurheartj/ehab075) παρατηρήθηκε ότι το 54% των ασθενών που ανέρρωσαν από σοβαρή COVID 19 λοίμωξη και είχαν αυξημένες τιμές τροπονίνης κατά τη νοσηλεία τους, είχαναπεικονιστικά ευρήματα ισχαιμικών ή ινωτικών αλλοιώσεων σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς (CMR).

Τελ Αβίβ: Η 1η συναυλία μόνο για εμβολιασμένους είναι γεγονός

Κορωνοϊός Ισραήλ: Οι παρευρισκόμενοι υποχρεώθηκαν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο διαβατήριο», ένα πιστοποιητικό επικυρωμένο από τις κρατικές αρχές το οποίο δείχνει ότι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου περισσότερο από μια εβδομάδα πριν την εκδήλωση ή ότι είχαν αναρρώσει από την Covid-19 και θεωρούνται ότι έχουν ανοσία.