Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός εμβόλια: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, χάνεται σε Ασία – Αφρική

Κορωνοϊός εμβόλια: Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, χάνεται σε Ασία – Αφρική

Κορωνοϊός εμβόλια: Η εμπιστοσύνη του κοινού στην ασφάλεια των εμβολίων αυξάνεται σιγά-σιγά στην Ευρώπη, ακόμη και όταν μειώνεται σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, ανέφεραν οι ερευνητές, ζητώντας μεγαλύτερη επένδυση σε εκστρατείες ενημέρωσης για την υγεία για το επερχόμενο εμβόλιο Covid-19. Η μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα για την εμπιστοσύνη στα εμβόλια, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, δείχνει σαφείς συνδέσεις μεταξύ πολιτικής αστάθειας και παραπληροφόρησης και των επιπέδων εμπιστοσύνης στην ασφάλεια των φαρμάκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαριθμεί την διστακτικότητα των εμβολίων ως μία από τις 10 κορυφαίες απειλές για την υγεία στον κόσμο και τα επίπεδα εμβολιασμού που κάλυψαν έχουν εμφανίσει εστίες πρόληψης νόσων, όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα σχεδόν 300.000 ερωτηθέντων δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων αυξάνεται – με ορισμένες εξαιρέσεις – σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Στη Γαλλία, όπου η εμπιστοσύνη στα εμβόλια ήταν σταθερά χαμηλή για δεκαετίες, δείχνει αύξηση από 22% σε 30% των ανθρώπων που συμφωνούν έντονα ότι είναι ασφαλείς.
  • Στη Βρετανία, η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων αυξήθηκε από 47% τον Μάιο του 2018 σε 52% τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, η Πολωνία και η Σερβία σημείωσαν σημαντική μείωση της εμπιστοσύνης των δημόσιων εμβολίων.
  • Το Αφγανιστάν, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Νιγηρία και το Πακιστάν είδαν “ουσιαστικές” αυξήσεις στον αριθμό των ανθρώπων που διαφωνούν έντονα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή μεταξύ του 2015 και του 2019.
  • Στο Αζερμπαϊτζάν, η δημόσια δυσπιστία αυξήθηκε από 2% σε 17% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Οι συγγραφείς της έρευνας αποδίδουν αυτή την «ανησυχητική τάση» εν μέρει στην πολιτική αστάθεια και τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.  Δείτε επίσης: Κορωνοϊός πειραματικά εμβόλια: Οι κατασκευαστές, η βιομηχανία φαρμάκων και η έκτακτη ανάγκη

covid.jpg

Η Heidi Larson από τη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι η διαδικτυακή παραπληροφόρηση ήταν επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα. “Όταν υπάρχει μεγάλη πτώση της κάλυψης εμβολιασμού, συμβαίνει συχνά επειδή υπάρχει μη αποδεδειγμένη ασφάλεια του εμβολίου που προκαλεί αμφιβολίες και δυσπιστία”, είπε. Η Larson είπε ότι η δημόσια δυσπιστία στους πολιτικούς γενικά έπαιξε επίσης πιθανό ρόλο.

Καθώς ο κόσμος αγωνίζεται για να βρει ένα εμβόλιο για να τερματίσει ενδεχομένως την πανδημία Covid-19, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις σε δημόσιες ενημερωτικές εκστρατείες καθώς και σε υποδομές διανομής. Χωρίς αυτό, ο Daniel Salmon από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins Bloomberg είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος εμβολίων SARS-CoV-2 να μην φτάσουν ποτέ στο δυναμικό τους λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε δημόσια προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, αληθινά ή αλλιώς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

70% επιτυχία για το νέο εμβόλιο της Οξφόρδης

Τα επόμενα βήματα για να φτάσουν τα εμβόλια στους παραλήπτες τους

Μπουρλά: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του

Μπουρλά pfizer: Το εμβόλιο θα διανεμηθεί αμέσως μετά την έγκριση του. Ο Albert Bourla δήλωσε στο Sky News ότι η ανακάλυψη της αποτελεσματικότητας του εμβολίου  ήταν η “πιο λαμπρή μέρα” της ζωής του. Ο γενικός διευθυντής στη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Sky News είπε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από […]

Στιγμή ορόσημο στην ανάπτυξη του υποψήφιου εμβολίου της Moderna

Αυτή η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη από την ενδιάμεση ανάλυση της Φάσης 3 της δοκιμής μας προσφέρει την πρώτη κλινική επικύρωση ότι το εμβόλιό μας μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση από COVID-19 και να προλάβει την βαριάς μορφής νόσηση,» δήλωσε ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna.

Εμβόλιο στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών ετοιμάζει Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία

Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.