Πολιτική Φαρμάκoυ

Φάρμακα γεύση ασθενής: Ένα βασικό χαρακτηριστικό για την επιτυχία

Φάρμακα γεύση ασθενής: Ένα βασικό χαρακτηριστικό για την επιτυχία

Φάρμακα γεύση ασθενής: Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι πολλές δραστικές φαρμακευτικές ουσίες έχουν πικρή γεύση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι καλυμμένες με γεύση για να βελτιώσουν την γευστικότητα και την αποδοχή για τον πληθυσμό των ασθενών. «Η γεύση είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό που καθορίζει τη γευστικότητα των στοματικών μορφών δοσολογίας και τη συμμόρφωση του ασθενούς», τονίζει ο Jin Zhao, βασικός ερευνητής της DuPont.

Μια σειρά επιλογών

Καθώς η γεύση μπορεί να είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό για τη διασφάλιση της ανάπτυξης ενός επιτυχημένου φαρμακευτικού προϊόντος, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών για τους προγραμματιστές για την κάλυψη τυχόν ανεπιθύμητης πικρίας ή γεύσης των συστατικών.

Μια κοινή προσέγγιση, και πιθανώς η πιο απλή απ όλες, είναι η προσθήκη γλυκαντικών, επικάλυψης ζάχαρης ή γεύσεων. «Αυτή η προσέγγιση είναι κατάλληλη για μερικές από τις λιγότερο πικρές ενώσεις, καθώς η αντίληψη του γλυκαντικού ή της γεύσης θα είναι ισχυρότερη από τη γεύση του φαρμάκου», σημειώνει ο Andrew Mound, επιστήμονας ανάπτυξης εφαρμογών και καινοτομίας, DuPont.

«Μια συνετή επιλογή εκδόχων μπορεί να επιτρέψει στρατηγικές διαμόρφωσης που χρησιμοποιούν γεύσεις, γλυκαντικά και πικρούς αποκλειστές», προσθέτει ο Bing Xun Tan, διευθυντής εργαστηρίου φαρμακευτικών εφαρμογών στο Κέντρο Καινοτομίας Asia Pacific της Roquette στη Σιγκαπούρη. «Τα ευχάριστα γευστικά, πολύ ιξώδη ή λιπόφιλα οχήματα μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα αποτελεσματικό αποτέλεσμα κάλυψης γεύσης».

Ωστόσο, για API που είναι εξαιρετικά πικρά ή έχουν περίπλοκο προφίλ αποστρέψιμης γεύσης, η προσθήκη γλυκαντικών ή αρωματικών ουσιών καθίσταται λιγότερο βιώσιμη καθώς η αποτελεσματική ποσότητα κάλυψης γεύσης είτε θα αυξήσει το συνολικό μέγεθος της μορφής δοσολογίας που μειώνει την κατάποση της δοσολογίας ή θα διαβρώσει το ποσό της θεραπευτικής δόσης στη μορφή δοσολογίας. Μια άλλη επιλογή είναι να επικαλύψετε το φάρμακο, το οποίο είναι πιθανό να κάνετε στο tablet, την κάψουλα, το κόκκο ή το ίδιο το API, συνεχίζει το Zhao.

«Η επικάλυψη ή η μικροενθυλάκωση παρέχουν μια μεμβράνη φραγμού για την αποτροπή της διάλυσης του φαρμάκου στο στόμα, η οποία είναι απαραίτητη για την αντίληψη της γεύσης και, ανάλογα με τις ιδιότητες του φαρμάκου, η επικάλυψη μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους», λέει ο Zhao. “Τα αδιάλυτα στο νερό πολυμερή, όπως το ETHOCEL και το Aquacoat ECD, μπορούν αποτελεσματικά να δημιουργήσουν μεμβράνες φραγμού και η ποσότητα του πολυμερούς μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η αντίληψη της γεύσης ελαχιστοποιείται χωρίς να επηρεάζεται το προφίλ απελευθέρωσης”.

Η επίστρωση μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική μέθοδος, σημειώνει ο Tan. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της διεργασίας επικάλυψης και η ομοιογένεια της επικάλυψης απαιτούν προσεκτική βελτιστοποίηση και μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες όπως η μορφολογία σωματιδίων API. “Επίσης, ανάλογα με την τεχνική χορήγησης, η αλληλεπίδραση της επικάλυψης της γεύσης και των πιθανών δοσολογικών οχημάτων που βασίζονται σε τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη αποτυχία της επικάλυψης και ξεκαθάρισμα της πικρής γεύσης”, λέει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

Φαρμακευτικός τομέας εξαγωγές: Η Ινδία ισχυροποιεί τη θέση της

Αποκαλυπτική έρευνα για την απόκριση των φαρμάκων

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο  του θώρακα 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εγκρίνει τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab ως την πρώτη και μοναδική ανοσοθεραπεία για το μη προθεραπευμένο ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.

Μονοθεραπεία αυξάνει την επιβίωση ασθενών καρκίνο του πνεύμονα

Μονοθεραπεία πρώτης γραμμής αυξάνει τη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και θετική έκφραση του PD-L1 σε ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο των καρκινικών κυττάρων όπως ανακοινώνεται στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας ESMO.

Γρήγορο και φθηνό τεστ κορωνοϊού ξεκινά η Ινδία

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το χαμηλό κόστος και η ευκολία χρήσης του τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της εξάπλωσης του παθογόνου σε φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι του COVID-19.Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του  SARS-CoV-2 αποτελεί μια πιθανή  θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Κορωνοϊός εμβόλιο: 12 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Κορωνοϊός εμβόλιο νέα: Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να εγκρίνει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης είναι να βρεθεί η θεραπεία του κορωνοϊού, ξεκινώντας από τις δοκιμές των εμβολίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση της ανέφερε πως η εκτελεστική της επιτροπή ενέκρινε χθες νέα χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων […]