Πολιτική Φαρμάκoυ

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 119 φαρμάκων

ΕΟΦ: Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 119 φαρμάκων

ΕΟΦ: Ο ΕΟΦ παρακολουθεί αυστηρά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις επάρκειας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τυχόν αδυναμία ικανοποιητικής κάλυψης των αναγκών των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε προβλεπόμενες κυρώσεις.

Σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έλαβε μέτρα με την επιβολή προσωρινής απαγόρευσης της παράλληλης εξαγωγής 119 διαφορετικών φαρμάκων σε διάφορες κατηγορίες. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της διαθεσιμότητας αυτών των φαρμάκων στην αγορά. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ για διάρκεια τριών μηνών, η οποία λήγει στις 19 Απριλίου 2024.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά η αποθήκευση αυτών των συγκεκριμένων φαρμάκων. Ο ΕΟΦ τονίζει ότι η απαίτηση αποκλειστικής προσφοράς φαρμακευτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα μέσω έκτακτων εγκρίσεων εισαγωγής ή εξαιρέσεις για ξενόγλωσση επισήμανση.

Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα, ως ύψιστη προτεραιότητα, αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα διανομής, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων αδειών κυκλοφορίας, των αποθηκών φαρμάκων και των φαρμακείων. Αυτή η υποχρέωση εκτείνεται στην ικανοποίηση των αιτημάτων των ασθενών και στην τήρηση των νομικών συνταγών.

Ο ΕΟΦ παρακολουθεί αυστηρά τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις επάρκειας για τα φαρμακευτικά προϊόντα και τυχόν αδυναμία ικανοποιητικής κάλυψης των αναγκών των ασθενών μπορεί να οδηγήσει σε προβλεπόμενες κυρώσεις.

Επιπλέον, ο ΕΟΦ εποπτεύει τη συνολική επάρκεια φαρμάκων στην αγορά. Εάν υπάρξουν αλλαγές στα δεδομένα καταλληλότητας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική απόσυρση, τροποποίηση, παράταση των περιόδων ισχύος ή αντικατάσταση με ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με αυτά τα φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιάννης Δαγρές: Διαφορετικές οι ελλείψεις φαρμάκων του ΕΟΦ με εκείνες που βλέπουμε στα φαρμακεία

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Ψηφίστηκε σήμερα νέο νομοσχέδιο για διακίνηση φαρμάκων και Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέο Παράρτημα ο Κώδικας Δεοντολογίας Διαφήμισης ΜΗΣΥΦΑ του ΕΦΕΧ

Η αποδοχή του Κώδικα Δεοντολογίας Διαφήμισης ΜΗΣΥΦΑ του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) από το Δ.Σ. του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ), σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας των δύο φορέων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των διαφημίσεων προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.

ΠΟΥ UNICEF : Τεράστιο έλλειμμα δόσεων εμβολίου, ενώ τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Η Ζάμπια ζήτησε 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αλλά έλαβε μόνο 1,9 εκατομμύρια δόσεις. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι οι οργανισμοί που διαχειρίζονται το απόθεμα πρέπει να «δώσουν προτεραιότητα στα αιτήματα εκείνα που αναμένεται να σώσουν τις περισσότερες ζωές».

Φάρμακα: Αυξήσεις  στη συμμετοχή των ασφαλισμένων καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί

 Έντονες και συνεχείς οι αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής στα γενόσημα από τις 12 Φεβρουαρίου .    Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων. 

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: H επένδυση στην υγεία και την φαρμακευτική καινοτομία οδηγός για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

Κοπή πίτας ΣΦΕΕ: Την πίτα έκοψε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΣΦΕΕ: Αιφνιδιαστικά εξαιρέθηκαν από το clawback τα φθηνά φάρμακα

Πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος προκαλεί η υποστήριξη των "φθηνών φαρμάκων", τονίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). μεταξύ άλλων, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Υγείας .