Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Φαρμάκoυ

Από τη Δευτέρα λειτουργεί ξανά η πλατφόρμα εμβολιασμού Covid

Από τη Δευτέρα λειτουργεί ξανά η πλατφόρμα εμβολιασμού Covid

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι επιδημιολόγοι συνιστούν την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με τα πρόσφατα διαθέσιμα εμβόλια. Αυτή η σύσταση ισχύει ιδιαίτερα για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα ηλικίας 60-65 ετών και άνω, και άτομα με χρόνιες παθήσεις υγείας. Αυτές οι ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές εκβάσεις και νοσηλείες. Τα νέα εμβόλια παρέχουν προστασία έναντι των υποπαραλλαγών της Omicron.

Παρενέργειες των εμβολίων

Όσοι επιλέγουν να εμβολιαστούν με αυτά τα νέα εμβόλια μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες. Οι παρενέργειες θα είναι παρόμοιες με εκείνες που σχετίζονται με προηγούμενα εμβόλια mRNA. Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανακοινώσουν τα περί εμβολιασμού. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσει ξανά η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού για συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο άμεσα;

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή οριστικοποίησε τα ενημερωμένα πρωτόκολλα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργο Χρούσο, τα άτομα που είναι μεγαλύτερα, ανοσοκατεσταλμένα ή έχουν υποκείμενες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Έτσι θα ενισχύσουν την προστασία τους από την χειμερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο Χρούσος εξηγεί ότι η επιτροπή βασίζει τις αποφάσεις της σε δεδομένα από την Αμερική και την Ευρώπη. Τα δεδομένα ακολουθούν τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Όπως και με τα προηγούμενα εμβόλια mRNA, τα νέα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν κοινές παρενέργειες, όπως:

 • πόνο στο χέρι,
 • επίσης οίδημα,
 • ερυθρότητα,
 • και κόπωση,
 • κεφαλαλγία,
 • μυϊκό πόνο,
 • ρίγη,
 • ναυτία,
 • και πυρετό.

Σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • αναφυλαξία (εμφανίζεται σε 5 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεις)
 • και μυοκαρδίτιδα, η οποία επηρεάζει κυρίως νέους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και την αντιμετώπιζουμε με φαρμακευτική αγωγή και ανάπαυση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ΕΣΥ παίρνει τα μέτρα του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Η αξία του Εμβολιασμού Ενηλίκων και η περίπτωση του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV)

Κορωνοϊός Εμβολιασμοί - Καλπάζουν οι υποπαραλλαγές στη χώρα μας - Επαναλειτουργία της πλατφόρμας για ραντεβού

Περισσότεροι ενήλικες είναι πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης παρά να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για 2024 και 2025

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για τα σκευάσματα Ριτουξιμάμπης καιΤραστουζουμάμπης για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ - Γ.Ν. Θεσσαλονίκης .«Παπαγεωργίου».

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία αντιμετώπισης κληρονομικής μορφής απώλειας όρασης

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν LUXTURNA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στο πιστοποιημένο για τη χορήγησή του δημόσιο νοσοκομείο.

Κλειστός προϋπολογισμός για γονιδιακή θεραπεία-Τι προβλέπει το ΦΕΚ 

Θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού για το προϊόν ZOLGENSMA για τα έτη 2024 και 2025, για τις ποσότητες που διατίθενται στα πιστοποιημένα για τη χορήγησή του δημόσια νοσοκομεία,αποφάσισε το υπουργείο Υγείας.

Έναρξη λειτουργίας της συμμαχίας της Ε.Ε. για τα κρίσιμα φάρμακα

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν από πλευράς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS.

Close Icon