Πολιτική Φαρμάκoυ

Από τη Δευτέρα λειτουργεί ξανά η πλατφόρμα εμβολιασμού Covid

Από τη Δευτέρα λειτουργεί ξανά η πλατφόρμα εμβολιασμού Covid

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι επιδημιολόγοι συνιστούν την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με τα πρόσφατα διαθέσιμα εμβόλια. Αυτή η σύσταση ισχύει ιδιαίτερα για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα ηλικίας 60-65 ετών και άνω, και άτομα με χρόνιες παθήσεις υγείας. Αυτές οι ομάδες είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές εκβάσεις και νοσηλείες. Τα νέα εμβόλια παρέχουν προστασία έναντι των υποπαραλλαγών της Omicron.

Παρενέργειες των εμβολίων

Όσοι επιλέγουν να εμβολιαστούν με αυτά τα νέα εμβόλια μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες. Οι παρενέργειες θα είναι παρόμοιες με εκείνες που σχετίζονται με προηγούμενα εμβόλια mRNA. Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανακοινώσουν τα περί εμβολιασμού. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσει ξανά η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιαστικών ραντεβού για συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο άμεσα;

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή οριστικοποίησε τα ενημερωμένα πρωτόκολλα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργο Χρούσο, τα άτομα που είναι μεγαλύτερα, ανοσοκατεσταλμένα ή έχουν υποκείμενες παθήσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Έτσι θα ενισχύσουν την προστασία τους από την χειμερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο Χρούσος εξηγεί ότι η επιτροπή βασίζει τις αποφάσεις της σε δεδομένα από την Αμερική και την Ευρώπη. Τα δεδομένα ακολουθούν τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Όπως και με τα προηγούμενα εμβόλια mRNA, τα νέα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν κοινές παρενέργειες, όπως:

 • πόνο στο χέρι,
 • επίσης οίδημα,
 • ερυθρότητα,
 • και κόπωση,
 • κεφαλαλγία,
 • μυϊκό πόνο,
 • ρίγη,
 • ναυτία,
 • και πυρετό.

Σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

 • αναφυλαξία (εμφανίζεται σε 5 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεις)
 • και μυοκαρδίτιδα, η οποία επηρεάζει κυρίως νέους άνδρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και την αντιμετώπιζουμε με φαρμακευτική αγωγή και ανάπαυση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ΕΣΥ παίρνει τα μέτρα του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Η αξία του Εμβολιασμού Ενηλίκων και η περίπτωση του Αναπνευστικού Συγκυτιακού Ιού (RSV)

Κορωνοϊός Εμβολιασμοί - Καλπάζουν οι υποπαραλλαγές στη χώρα μας - Επαναλειτουργία της πλατφόρμας για ραντεβού

Περισσότεροι ενήλικες είναι πιθανό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης παρά να λάβουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Ευάγγελος Φουστέρης στο www.healthweb.gr : «70% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι». Nέο  φάρμακο από του στόματος (χάπι) προσφέρει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με απώλεια βάρους άνω του 6% μέσα σε ένα εξάμηνο και διατήρηση του απολεσθέν βάρους. Είναι εγκεκριμένο από τις αρχές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κυκλοφορεί σε δισκία. Το Mysimba έχει […]

ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας απειλούν την Ευρώπη

Για να γεφυρώσουμε το χάσμα με τις περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύσει την προστασία τις πνευματικής ιδιοκτησίας για νέα φάρμακα και εμβόλια.

Οι Επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ενισχύουν τη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών

''H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.'' Με αυτά τα λόγια ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιέγραψε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, , τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

25μελής επιτροπή για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης

Δημοσιεύθηκε σήμερα η τροποποίηση σύστασης της επιτροπής για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται άμεσα η συγκρότησή της. Η νέα σύνθεσή της πρέπει άμεσα να πιάσει δουλειά για να καλύψει εκκρεμότητες 8 μηνών.

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να λάβει δράση ο υπουργός Υγείας σε σχέση με την έλλειψη ηγεσίας στον ΕΟΦ, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων.

Η Θεανώ Καρποδίνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κλείνουν τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Η Διοικήτρια του Οργανισμού ανέφερε πως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ η παράδοση των ΦΥΚ πρόκειται να λειτουργήσει επικουρικά.