Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Θετικά αποτελέσματα στη β’ φάση δοκιμών

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Θετικά αποτελέσματα στη β’ φάση δοκιμών

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Φάσης 2 των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό, αφού, όπως φαίνεται, προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων σε ηλικιωμένους και μόνο σε έναν εθελοντή παρενέργειες. Σαράντα εθελοντές, ηλικίας από 56 έως 70 ετών και μεγαλύτεροι που μετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη, έλαβαν ο καθένας από δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου mRNA-1273 της Moderna και όλοι τους ανέπτυξαν «εξουδετερωτικά αντισώματα» στον κορωνοϊό -δηλαδή το είδος των ανοσοποιητικών κυττάρων που θεωρούνται ικανότερα στην αναχαίτιση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η ασφάλεια των εμβολίων κατά της Covid-19 αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους ηλικιωμένους, αφού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκει περίπου το 80% των θυμάτων της φονικής πανδημίας, πόσω μάλλον καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοικτό -ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ- το ενδεχόμενο να λάβει κάποιο εμβόλιο έκτακτη έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η μελέτη, που αποτελεί προέκταση των κλινικών δοκιμών ασφαλείας Φάσης Ι της Moderna δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» και παρέχει μια σαφέστερη εικόνα για την ασφάλεια του εμβολίου στους ηλικιωμένους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου  Emory, στην Ατλάντα, και άλλων ερευνητικών κέντρων στους ηλικιωμένους που έλαβαν με διαφορά 28 ημερών δύο δόσεις -η πρώτη 25 mg και η δεύτερη 100 mg-  το εμβόλιο προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ίδια επίπεδα περίπου με αυτά των νεότερων συμμετεχόντων. Εξίσου ισχυρή ήταν και η αντίδραση άλλων ανοσολογικών δεικτών, όπως των Τ-λεμφοκυττάρων. «Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την ομάδα ύψιστου κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης,  που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο δρ Αμές Αντάλια, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Άρα είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα αποδίδει σ’ αυτούς».   Διαβάστε επίσης: Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

moderna.jpg

Ήπιες έως μέτριες οι παρενέργειες του εμβολίου

Εξίσου σημαντική είναι κι η διαπίστωση ότι το υποψήφιο εμβόλιο αποδείχθηκε σχετικά ασφαλές και προκάλεσε μόνον σύντομες, ανεκτές παρενέργειες στην ευρεία πλειοψηφία της μικρής ομάδας των συμμετεχόνων. Περίπου οι μισοί της ηλικιακής ομάδας 56-70, αλλά και εκείνης των 71 ετών και άνω, που έλαβαν τη μικρότερη δόση του εμβολίου εμφάνισαν παρενέργειες μετά τον πρώτο εμβολιασμό  όπως και το ένα τέταρτο εκείνων που έλαβαν την υψηλότερη δόση. Μετά τη δεύτερη δόση περίπου το ¼ της γηραιότερης ηλικιακής ομάδας, που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση, εμφάνισαν παρενέργειες, αλλά ήταν όλες μέτριες και περιλάμβαναν πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ρίγη και πόνο στο σημείο της ένεσης. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, πάντως, οι εθελοντές παρουσίασαν σοβαρές αντιδράσεις, ένας με πυρετό άνω των 39 C κι ένας άλλος με τόσο έντονη κόπωση που εμπόδιζε προσωρινά τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο,  οι παρενέργειες εμφανίστηκαν λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου και κράτησαν για λίγο. Ο δρ Αντάλια χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, υπογράμμισε όμως ότι προέρχονται από πολύ μικρό αριθμό εθελοντών κι ως εκ τούτου τα τελικά συμπεράσματα θα βγουν όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των μελετών. Η Moderna διενεργεί ήδη από το καλοκαίρι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ με  μεγαλύτερη δόση, το τελικό στάδιο προτού αναζητήσει επείγουσα έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Moderna 2.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

Κορωνοϊός ανοσοαπόκριση μελέτη: Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Covid-19

Αντιγριπικός εμβολιασμός πρόληψη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι υγειονομικοί

Η πρώτη ανοσοθεραπεία για καρκίνο  του θώρακα 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εγκρίνει τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab ως την πρώτη και μοναδική ανοσοθεραπεία για το μη προθεραπευμένο ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα.

Μονοθεραπεία αυξάνει την επιβίωση ασθενών καρκίνο του πνεύμονα

Μονοθεραπεία πρώτης γραμμής αυξάνει τη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και θετική έκφραση του PD-L1 σε ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο των καρκινικών κυττάρων όπως ανακοινώνεται στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας ESMO.

Γρήγορο και φθηνό τεστ κορωνοϊού ξεκινά η Ινδία

Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το χαμηλό κόστος και η ευκολία χρήσης του τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της εξάπλωσης του παθογόνου σε φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές

AstraZeneca: Νέο κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν συνάψει συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ανάπτυξη και την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα του ερευνητικού φαρμάκου AZD7442 έναντι του COVID-19.Η ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του  SARS-CoV-2 αποτελεί μια πιθανή  θεραπευτική επιλογή για ορισμένες ομάδες ασθενών.  Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Κορωνοϊός εμβόλιο: 12 δις από την Παγκόσμια Τράπεζα

Κορωνοϊός εμβόλιο νέα: Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να εγκρίνει 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός αυτής της χρηματοδότησης είναι να βρεθεί η θεραπεία του κορωνοϊού, ξεκινώντας από τις δοκιμές των εμβολίων. Η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση της ανέφερε πως η εκτελεστική της επιτροπή ενέκρινε χθες νέα χρηματοδότηση 12 δισεκατομμυρίων […]