Πολιτική Φαρμάκoυ

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Θετικά αποτελέσματα στη β’ φάση δοκιμών

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Θετικά αποτελέσματα στη β’ φάση δοκιμών

Κορωνοϊός εμβόλιο Moderna: Ενθαρρυντικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Φάσης 2 των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό, αφού, όπως φαίνεται, προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων σε ηλικιωμένους και μόνο σε έναν εθελοντή παρενέργειες. Σαράντα εθελοντές, ηλικίας από 56 έως 70 ετών και μεγαλύτεροι που μετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη, έλαβαν ο καθένας από δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου mRNA-1273 της Moderna και όλοι τους ανέπτυξαν «εξουδετερωτικά αντισώματα» στον κορωνοϊό -δηλαδή το είδος των ανοσοποιητικών κυττάρων που θεωρούνται ικανότερα στην αναχαίτιση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Η ασφάλεια των εμβολίων κατά της Covid-19 αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους ηλικιωμένους, αφού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκει περίπου το 80% των θυμάτων της φονικής πανδημίας, πόσω μάλλον καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοικτό -ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ- το ενδεχόμενο να λάβει κάποιο εμβόλιο έκτακτη έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η μελέτη, που αποτελεί προέκταση των κλινικών δοκιμών ασφαλείας Φάσης Ι της Moderna δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» και παρέχει μια σαφέστερη εικόνα για την ασφάλεια του εμβολίου στους ηλικιωμένους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου  Emory, στην Ατλάντα, και άλλων ερευνητικών κέντρων στους ηλικιωμένους που έλαβαν με διαφορά 28 ημερών δύο δόσεις -η πρώτη 25 mg και η δεύτερη 100 mg-  το εμβόλιο προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα ίδια επίπεδα περίπου με αυτά των νεότερων συμμετεχόντων. Εξίσου ισχυρή ήταν και η αντίδραση άλλων ανοσολογικών δεικτών, όπως των Τ-λεμφοκυττάρων. «Οι ηλικιωμένοι αποτελούν την ομάδα ύψιστου κινδύνου για σοβαρή μορφή της λοίμωξης,  που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο δρ Αμές Αντάλια, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Άρα είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που θα αποδίδει σ’ αυτούς».   Διαβάστε επίσης: Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

moderna.jpg

Ήπιες έως μέτριες οι παρενέργειες του εμβολίου

Εξίσου σημαντική είναι κι η διαπίστωση ότι το υποψήφιο εμβόλιο αποδείχθηκε σχετικά ασφαλές και προκάλεσε μόνον σύντομες, ανεκτές παρενέργειες στην ευρεία πλειοψηφία της μικρής ομάδας των συμμετεχόνων. Περίπου οι μισοί της ηλικιακής ομάδας 56-70, αλλά και εκείνης των 71 ετών και άνω, που έλαβαν τη μικρότερη δόση του εμβολίου εμφάνισαν παρενέργειες μετά τον πρώτο εμβολιασμό  όπως και το ένα τέταρτο εκείνων που έλαβαν την υψηλότερη δόση. Μετά τη δεύτερη δόση περίπου το ¼ της γηραιότερης ηλικιακής ομάδας, που έλαβαν τη χαμηλότερη δόση, εμφάνισαν παρενέργειες, αλλά ήταν όλες μέτριες και περιλάμβαναν πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ρίγη και πόνο στο σημείο της ένεσης. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, πάντως, οι εθελοντές παρουσίασαν σοβαρές αντιδράσεις, ένας με πυρετό άνω των 39 C κι ένας άλλος με τόσο έντονη κόπωση που εμπόδιζε προσωρινά τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο,  οι παρενέργειες εμφανίστηκαν λίγο μετά τη χορήγηση του εμβολίου και κράτησαν για λίγο. Ο δρ Αντάλια χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, υπογράμμισε όμως ότι προέρχονται από πολύ μικρό αριθμό εθελοντών κι ως εκ τούτου τα τελικά συμπεράσματα θα βγουν όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των μελετών. Η Moderna διενεργεί ήδη από το καλοκαίρι κλινικές δοκιμές Φάσης ΙΙΙ με  μεγαλύτερη δόση, το τελικό στάδιο προτού αναζητήσει επείγουσα έγκριση έκτακτης ανάγκης.

Moderna 2.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φαρμακευτικές εταιρίες στόχοι: Τα κορυφαία προγράμματα εμβολίων εκτός covid-19

Κορωνοϊός ανοσοαπόκριση μελέτη: Ρινικό σπρέι θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο Covid-19

Αντιγριπικός εμβολιασμός πρόληψη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και οι υγειονομικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το χάπι της Merck θα μπορούσε να είναι το πρώτο εγκεκριμένο από τις ΗΠΑ χάπι που θα λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι για τη θεραπεία της Covid-19.

Η Merck δοκίμασε το φάρμακο σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια COVID-19 που θεωρούνταν υψηλότερου κινδύνου λόγω προβλημάτων υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις. Αυτή είναι η ίδια ομάδα που λαμβάνει επί του παρόντος φάρμακα αντισωμάτων, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό.

Johnson & Johnson: Κατέθεσε αίτηση στον ΕΜΑ για έγκριση της ενισχυτικής δόσης

Johnson & Johnson: "Ο φάκελος υποβολής περιλαμβάνει δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι μια ενισχυτική (δεύτερη) δόση αύξησε το επίπεδο προστασίας κατά της συμπτωματικής (μέτριας έως σοβαρής/κρίσιμης) COVID-19 σε ποσοστά 75 και 94 τοις εκατό παγκοσμίως και στις Η.Π.Α., αντίστοιχα. Ουσιώδης αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης όταν η ενισχυτική (δεύτερη) δόση χορηγήθηκε έπειτα από δύο μήνες ή περισσότερο", αναφέρει η Εταιρεία.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών

Έγκριση εμβολίου παιδιά: Σήμερα με έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), συμφωνήθηκε η χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά μικρότερης ηλικίας 5 έως 11 ετών με χαμηλότερη δόση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνεδριάζει εκτάκτως αύριο για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA): Αναμένεται αύριο η απόφαση του ΕΜΑ για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει την απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Αντιβιοτικά: Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το φάρμακο αντισωμάτων της είναι περισσότερο από 80% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου σοβαρής ασθένειας ή θανάτου

Τον Οκτώβριο, η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτημα στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης για το AZD7442 – ή το Evusheld – «για την προφύλαξη από την COVID-19».