T 14      65
Pin It
 

Ο πληθυσμός παγκοσμίως γερνάει δηλαδή υπάρχει αύξηση της ηλικίας των ανθρώπων, οι όποιοι επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας καθώς μεγαλώνοντας αυξάνονται οι κίνδυνοι προσβολής από σοβαρά νοσήματα, γι' αυτό οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να προλαμβάνουμε για να ‘’ μεγαλώνουμε με Υγεία’’ . Πως θα τα καταφέρουμε; Θα σας πούμε σ' αυτό το άρθρο, παρουσιάζοντας κάποιες βασικές στρατηγικές .


Της Νικολέτας Ντάμπου

Tο ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί μεγαλώνοντας και αυξάνεται ο κίνδυνος που διατρέχουμε να προσβληθούμε από σοβαρά νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος .

Οι βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό μας. Οι χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και καρκίνος είναι πιο συχνές στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία. H αύξηση της δαπάνης υγείας δεν προκαλείται από αυτή καθ’ αυτήν τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά από τη γήρανση χωρίς καλή υγεία.

Εμβολιασμός
‘’Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες υγειονομικές παρεμβάσεις πρόληψης. Προλαμβάνει από 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ο ΠΟΥ συστήνει τον εμβολιασμό ενηλίκων για την πρόληψη της γρίπης, του τετάνου, του κοκίτη και της πνευμονιοκοκκικής νόσου, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών’’ τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης.


«Μεγαλώνουμε με Υγεία» σημαίνει ότι υιοθετούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας υγιεινές συνήθειες, όπως:

  • ισορροπημένη διατροφή

  • τακτική άσκηση

  • κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις

  • εμβολιασμό για την πρόληψη νοσημάτων


Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με τη υποστήριξη της Pfizer Hellas, υλοποιεί με επιτυχία ενημερωτική εκστρατεία για την προβολή και προώθηση του μηνύματος «Μεγαλώνουμε με Υγεία» με στόχο την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.


’Η πολιτική εξοικονόμησης πόρων, στον τομέα της υγείας, με κατεύθυνση την υγιή γήρανση και την πρόληψη των παθήσεων θα είναι η επιδίωξη των κρατών τα επόμενα χρόνια ‘’ τόνισε στην εκδηλωση η Δρ. Αδαμαντία Λιαπίκου, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Ν.Ν.Θ.Α «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων της Ε.Π.Ε. Στην μεγάλη σημασία της μεσογειακής διατροφής, ως ισορροπημένη , στη παγκόσμια κοινότητα η οποία , ωστόσο , δεν ακολουθείται από τους λαούς της Μεσογείου , αναφέρθηκε στην εκδήλωση η Δρ. Αδαμαντία Λιαπίκου.Ενώ,μίλησε για το νέο μοντέλο στην διατροφή σήμερα που είναι αυτό του ‘’του υγιούς πιάτου’’ που αντιπροσωπεύει τις πιο σύγχρονες διατροφικές απόψεις. Το σημαντικότερο μήνυμά του είναι η ποιότητα των τροφών και οχι οι θερμίδες. Συστήνει χρήση υγιών λαδιών και όχι βούτυρο ή μαργαρίνη. Άφθονα λαχανικά ,άλλα οχι πατάτες.ΑΦΘΟΝΑ ΦΡΟΥΤΑ. Καλοί υδατάνθρακες απο τις τροφές και όχι από τα γλυκά. Περιορισμός της ζάχαρης και των αναψυκτικών.


O καθιστικός τρόπος ζωής συσχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα

Εμβολιασμός
‘’ Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα περισσότερο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία.Τα σωστά δομημένα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών μπορούν να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί και ενήλικας λαμβάνει το σωστό εμβόλιο, στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή. Η επένδυση ανθρώπινων, υλικοτεχνικών και οικονομικών πόρων στα προγράμματα εμβολιασμών βελτιώνει τις υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και διασφαλίζει ότι η ζωή παιδιών και ενηλίκων δεν τίθεται σε κίνδυνο από νόσημα που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, όπως η πνευμονιοκοκκική νόσος, η γρίπη, η ερυθρά κ.α.’’ υπογράμμισε η κ. Λιαπίκου. Εμβολιασμός ενηλίκων


''Τα ποσοστά εμβολιασμού των ενηλίκων, ωστόσο, παραμένουν χαμηλά τόσο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως (μικρότερο του 40% του πληθυσμού), εξαιτίας και της λανθασμένης και ελλιπούς πληροφόρησης του κοινού. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή καθώς προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.


Στη χώρα μας, το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Εφήβων και Ενηλίκων περιέχει ενιαίους «πίνακες αναφοράς» για τους επαγγελματίες Υγείας ενώ τα εμβόλια που προτείνονται βάσει αυτών αποζημιώνονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία'' σημείωσε η Πνευμονολόγος.


Το 2007 το ποσοστό των ανθρώπων που εμβολιάστικε  είναι 36% για την εποχική  γρίππη  και  23% για τον πνευμονιόκκοκο.

Η Επιδημιολογία Γρίππης Παγκοσμίως (WHO) ήταν σε ποσοστά 5%-15% του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να σημειωθούν 3- 5 εκατομμύρια σοβαρές περιπτώσεις  250.000-500.000 σχετιζόμενοι θάνατοι.


Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

•60 ετών και παιδιά 5 ετών

•‘Ατομα 19 ετών υπό θεραπεία με ασπιρίνη

•Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

•Κλειστοί πληθυσμοί( στρατιώτες, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, κ.α.)

•Άτομα που φροντίζουν άτομα μ ευποκείμενο νόσημα, ή βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά<6 μηνών.

•Χρόνια νοσήματα: Χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο,κακοήθεια, ανοσοκαταστολή,δρεπανοκυτταρική νόσο,χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νευρομυικά νοσήματα,μεταμόσχευση οργάνων

•Έγκυες β και γ τριμήνου

Η εμβολιαστική κάλυψη εργαζόμενων σε νοσοκομεία στην Ελλάδα , έναντι της γρίπης παρουσιάζονται χαμηλά ποσοστά παγκόσμια ( 40%). Σε νοσοκομεία ΗΠΑ: υποχρεωτικός αντιγριπικός εμβολιασμός 98%  κάλυψη .Στην χώρα μας το  2005 - 2010: 13 - 17%  κάλυψη.

Πνευμονιοκοκκική νοσος

Διηθητική

•Απο την Βακτηριακή Πνευμονία σημειώθηκαν 19200 θανατοι.

• Απο την Βακτηριαιμία καταγράφηκαν 1800 θάνατοι

• Απο την Μηνιγγίτιδα υπήρξαν 4000 θάνατοι.

Μη Διηθητική

Οξεία Ωτίτιδα

•Πνευμονία

•Ιγμορίτιδα

 

Iγμορίτιδα

•500,000 άτομα  με πνευμονιοκοκκικη πνευμονία

•200,000 εισαγωγές σε  νοσοκομείο

•19200 θανάτους

Εμβόλια

Τα Πολυσακχαριδικά εμβόλια1–3, περιέχουν πολυσακχαριδικά αντιγόνα T κύτταρο ανεξάρτητη ανοσολογική απάντηση.

Συζευγμένα εμβόλια,περιέχουν πολυσακχαριδικά αντιγόνα συζευγμένα με μια ανοσογόνο πρωτεΐνη φορέα T-κύτταρο εξαρτώμενη ανοσολογική απάντηση. Διεγείρουν τα Τ κύτταρα για να βοηθήσουν τα Β κύτταρα στην παραγωγή αντισωμάτων.
Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί το 85-95% της κοινότητας για να επιτευχθεί η έμμεση ανοσία. Δηλαδή να προστατεύονται  και η μη εμβολιασμένοι .


Τα εμβόλια μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους μόνον αν συνεργαστούν ΟΛΟΙ οι πιο κάτω:

1.Αρχές Έγκρισης

Αξιολόγηση και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας, της ασφάλειας και της ποιότητας

2. Αρχές Υγείας

Ορισμός της βέλτιστης χρήσης και εξασφάλιση της πρόσβασης
και των εργαλείων εφαρμογής.
Υποστήριξη και προαγωγή των πολιτικών εμβολιασμού

3. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Εμπεριστατωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση

4. Επαγγελματίες Υγείας

Συμβουλευτική των ατόμων για τα οφέλη 
και εφαρμογή προγραμμάτων

5.Πανεπιστημιακή κοινότητα

Εξασφάλιση της βασικής έρευνας και παροχή νέων αντιλήψεων και τεχνολογιών

6.Βιομηχανία

Ανάπτυξη και παραγωγή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων

Συνεισφορά στην εφαρμογή και στην παρακολούθηση

Εξοικονόμηση πόρων


'Η αύξηση της χρόνιας νοσηρότητας, ως απόρροια της γήρανσης του πληθυσμού, είναι ένα γεγονός εν πολλοίς αναπόφευκτο, ωστόσο η ορθή διαχείριση των χρονίως πασχόντων και η υιοθέτηση συνηθειών οι οποίες προάγουν την υγεία, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο υγείας του πληθυσμού'' ανέφερε ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Ερευνητής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στη διάρκεια της ομιλίας του.

Η διεθνής και εγχώρια βιβλιογραφία έχει να επιδείξει μια σειρά από παραδείγματα σχετικά με το πώς απλές παρεμβάσεις διαχείρισης νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου μπορούν να επιφέρουν (και) οικονομικά οφέλη στο σύστημα υγείας'' σημείωσε ο Ερευνητής του Τομέα Οικονομικών.

Κάπνισμα

Στα οικονομικά οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος αναφέρθηκε ο Ερευνητής του Τομέα Οικονομικών υπογραμμίζοντας τα πιο κάτω σημεία :Το συνολικό κόστος από το κάπνισμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,27 δις. ευρώ ετησίως. Μια μείωση κατά 10% στην κατανάλωση σήμερα θα περιόριζε τους αναμενόμενους θανάτους στον τρέχοντα πληθυσμό κατά 96.000, σε βάθος χρόνου, και θα περιόριζε τη δαπάνη υγείας για τη θεραπεία νοσημάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα κατά 180 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Υπέρταση

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι άνω των 3 εκατ. πολιτών πάσχουν από υπέρταση σήμερα, εκ των οποίων πολύ λίγοι κατορθώνουν να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση εντός αποδεκτών ορίων. Υπολογίζεται ότι αν όλοι οι υπερτασικοί ασθενείς στη χώρα επιτύγχαναν ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης σήμερα, το σύστημα υγείας θα μείωνε, με μια άκρως συντηρητική εκτίμηση, τις δαπάνες υγείας κατά 83 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο από αποφευχθέντα εμφράγματα του μυοκαρδίου και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.


Ασθενείς με διαβήτη

Η ρύθμιση των ασθενών με διαβήτη, που στην Ελλάδα σήμερα ξεπερνούν τις 700.000, έχει πολλαπλά οφέλη, κλινικά και οικονομικά, καθώς έχει υπολογισθεί ότι ένας μη ορθά ρυθμισμένος διαβητικός ασθενής έχει κατά 59,5% υψηλότερο ετήσιο κόστος θεραπείας, σε σύγκριση με έναν αντίστοιχο ασθενή ο οποίος έχει επιτύχει ικανοποιητική ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.


Εμβολιασμός ενήλικων

Αν και τα ποσοστά εμβολιασμού των ανηλίκων στην Ελλάδα κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας το 100%, η ίδια εικόνα δεν ισχύει στον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, όπου η χώρα βρίσκεται κάτω του μέσου όρου.


Ο εμβολιασμός, όμως, των ενηλίκων είναι βασικός παράγοντας της διατήρησης ενός καλού επιπέδου υγείας δια βίου, αλλά και του περιορισμού της δαπάνης περίθαλψης. Με βάση διεθνή δεδομένα, κάθε 1€ το οποίο διατίθεται σε προγράμματα εμβολιασμού ενηλίκων επιστρέφει 4,02€ στο κοινωνικό σύνολο, υπό τη μορφή αυξημένης παραγωγικότητας και αποφευχθείσας νοσηρότητας.


''Στους δύσκολους καιρούς που περνά η χώρα και το σύστημα υγείας, η επίτευξη της οικονομικής αποδοτικότητας δεν είναι απαραίτητο να περνάει πάντα από δρόμους μεταξύ «περικοπών». Δράσεις επένδυσης στην υγεία μπορούν να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλο της το εύρος, αλλά και περιστολή στην υγειονομική δαπάνη με ορθολογικό τρόπο'' τόνισε ο κ. Αθανασάκης.
Pin It