Greek English French German Italian
Pin It

Απάνθρωπες οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις προθέσεις της τρόϊκα για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία βρίσκεται για άλλη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Υγείας.


Της Νικολέτας Ντάμπου

Ρυθμίσεις που αφενός ξαναβάζουν στο στόχαστρο το φαρμακευτικό κόστος και αφετέρου δημιουργούν περιβάλλον για ακριβές κατηγορίες φαρμάκων, χτυπώντας παράλληλα την καινοτομία στον κλάδο. Ενώ,δεν συνυπολογίζεται καθόλου ο ανθρώπινος παράγοντας μόνο οι αριθμοί όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ ‘’ ότι λύσεις για νέα καινοτόμα φάρμακα υπάρχουν ‘’ Ενώ , άφησε αιχμές για τις πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την υγεία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για να έχει ο ασθενής νέα φάρμακα, κάποιοι πρέπει να αφήσουν τα Excel και να δουν τον άνθρωπο, να πουν και όχι στην τρόικα.»

Αυτό άλλωστε οδήγησε τους εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας να σηκώσουν τους τόνους της κριτικής με κοινή συνέντευξη τύπου.


Οι διαρροές από Βρυξέλλες κάνουν λόγο για «δισεκατομμύρια που χωρίζουν τις δυο πλευρές στα δημοσιονομικά» Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο έχει καταφέρει να περιορίσει δραστικά το φαρμακευτικό κόστος, αποσπώντας τα εύσημα της τρόϊκα σε προηγούμενους ελέγχους, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών, επιλέγουν ξανά αυτόν τον τομέα της υγείας, για να πιέσουν προς την επίτευξη των στόχων...

Έτσι, επινοούνται πάλι νέες ρυθμίσεις στην τιμολόγηση του φαρμάκου, ανατρέποντας πρόσφατες επιλογές της Κυβέρνησης και δημιουργώντας νέους κλυδωνισμούς στο ημιβυθισμένο σκάφος της υγείας στην Ελλάδα.

Nέο νομοσχέδιο

Οι Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία προβλέπονται μεταβολές στους όρους του rebate στα καινοτόμα φάρμακα, κυρίως, ακόμα και σε αυτά που χορηγούνται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση (blue box), τα οποία χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για πολύ σοβαρές παθήσεις, σώζοντας ζωές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το υπουργείο προτρέχει σε ρυθμίσεις τύπου rebate, την ώρα που και με τα νέα μέτρα δε θα μπορεί κανείς να ξέρει την εικόνα που θα παρουσιάζει η αγορά πριν από την παρέλευση έξη μηνών. Γι΄ αυτό πολλοί συνιστούν αναμονή.

Γενόσημα

Στο νέο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες και μέχρι αυτήν την στιγμή γιατί υπάρχουν συνεχώς μεταβολές ....σαν τον γεφύρι της Αρτας , οριζόντια μείωση των τιμών των γενοσήμων κατά 15% όσα έχουν βγεί στα φαρμακεία από 1-1-2012 . Ενώ, όσα έχουν πάρει άδεια μετά τις 1-1-2012 η τιμή τους θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών σε κράτη μέλη της ΕΕ . Η δεύτερη εκδοχή είναι η τιμή τους θα διαμορφωθεί από το 50% των πρωτότυπων που χάσανε την πατέντα τους .

Φημολογείται ωστόσο , ότι θα επιστρέψουμε, εκ νέου, στη λογική του data protection, εγκαταλείποντας το ισχύον καθεστώς προστασίας της πατέντας, σύμφωνα με το πρώτο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα.


Για τα φάρμακα, η πατέντα των οποίων έχει λήξει σχεδιάζουν η διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερο επίπεδο από το ισχύον (μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών σε κράτη μέλη της ΕΕ).


Ενώ, μείωση της τιμής αναμένεται μόνο για τα καινοτόμα φάρμακα που καλύπτονται από πατέντα.
Έτσι αποθαρρύνοντας την καινοτομία, το κόστος μεσοπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα θα φτάσει σε πρωτοφανή ύψη.

Καινοτόμα φάρμακα

Είναι ήδη γεγονός ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα, εδώ και λίγα χρόνια, δεν επωφελούνται των νέων θεραπειών, καθώς η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ οι ήδη παρατηρούμενες ελλείψεις φαρμάκων, θα εξαπλωθούν.

Φαρμακευτικό κόστος

Επίσης με τη λογική αυτή, το φαρμακευτικό κόστος θα ακολουθήσει μεσοπρόθεσμα τη μοίρα του δημόσιου χρέους. Αντί να συρρικνώνεται θα αυξάνεται. Ο λόγος είναι απλός: Αν δεν παρέχεται στους ασθενείς η πιο σύγχρονη ενδεδειγμένη θεραπεία, είναι αυτονόητο ότι η ανάγκη και η συχνότητα νοσηλείας θα ενταθούν και η διάρκεια θα παραταθεί. Ενώ κάποιοι πολιτικοί παράγοντες θα πανηγυρίζουν για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κανείς δεν θα παρατηρεί την αύξηση της δοσολογίας που συχνά οδηγεί στον διπλασιασμό της τιμής και, κυρίως, τις επιπτώσεις από τις θεραπευτικές αποτυχίες ή τις ανεπιθύμητες δράσεις των παλαιότερων φαρμάκων αφενός στην ανάρρωση των ασθενών, αφετέρου στη συνολική υγειονομική δαπάνη. Αν αναλογιστεί κανείς και τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα (άδειες ασθενείας, μειωμένη ικανότητα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό κ.α.), αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ζητήματος και τα προσκόμματα ανάπτυξης που ανακύπτουν.

ΜΥΣΥΦΑ

Στο νοσμοσχέδιο που εάν όλα πάνε καλά θα κατατεθεί από τον Υπουργό Υγείας στην βουλή την Δευτέρα , συμπεριλαμβάνονται τα Μη Υποχρεωτικός Συνταγoγραφοούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) με σταθερή τιμή . Υπήρχε η εκδοχή να αυξάνεται η τιμή τους κατά 5% τον χρόνο αλλά αυτό δεν συμφωνήθηκε τελικά .


Φάρμακα Υψηλού Κόστους


Στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα υψηλού κόστους προβλέπεται να πωλούνται σε τιμές χονδρικής από τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες θα πληρώνουν rebate 13% το οποίο θα εισπράττουν οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ... σε τι χρονικό διάστημα; Ο θεός και η ψυχή τους!

Pin It

Cook name small