Greek English French German Italian
Pin It

της Νικολέτας Ντάμπου

Κικίλιας συνέδριο Healthworld: Την αισθητή μείωση του clawback για την τρέχουσα χρόνια ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο HEALTHWORLD – Designing the New Healthcare Landscape: Spotting the Unexpected - The Post Covid-19 Era, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental και διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Όπως είπε: «Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και των θεμάτων δημόσιας υγείας τρέχουν καθημερινά και τα δεδομένα με βάση τους ειδικούς αλλάζουν. Επειδή βρισκόμαστε στη διαδικασία του να παρθούν νέα μέτρα για την περιφέρεια της Αττικής, τα οποία περιλαμβάνουν αποφάσεις που διέπουν οριζόντια το σύνολο της κοινωνίας, καταλαβαίνετε ότι είναι αδύνατον να είμαι εκεί!».

Και συνέχισε ο κος Κικίλιας: « Μου δίνετε την ευκαιρία μέσα από το συνέδριό σας να μιλήσω σύντομα για αυτά που έχουν γίνει. Στο κομμάτι του φαρμάκου χθες πέρασε από τη βουλή νομοθεσία για την άρση του 25% τα δύο πρώτα χρόνια για τα καινούργια φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτό είναι πολύ μεγάλη τομή. Με ένα ορθολογιστικό δελτίο τιμών φαρμάκων που οδήγησε σε μία κανονικότητα στην αγορά. Θυμίζω η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να βγάλει δελτίο τιμών φαρμάκων. Το πολύ μεγάλο επίτευγμα – στο οποίο και αναφέρθηκε ο κος Πρέσβης- την εισαγωγή του επενδυτικού clawback με 50 εκατ ευρώ ως επιβράβευση και όχι τιμωρία όσων σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Πολύ σημαντικό και δίνει την ευκαιρία σε πολυεθνικές εταιρίες να επενδύσουν στον κλάδο. Στη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων, αυξάνοντας τη δυναμική του χώρου». Δείτε ζωντανά: 

 

kikilias3.jpg

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι με βάση τη διαπραγμάτευση που έχουμε κάνει για τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων εντός του έτους και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά για τους τελευταίους 6 με 12 μήνες και με βάση το νέο δελτίο φαρμάκων και τον ξεχωριστό κωδικό για τη δημόσια υγεία και τα εμβόλια και με βάση το επενδυτικό clawback, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την αισθητή μείωση του clawback για την χρονιά που τρέχει. Στο σύνολό τους όλα αυτά, μαζί με την αντιμετώπιση που είχαμε ως χώρα στην τεράστια αυτή κρίση υγείας, το νέο νομοσχέδιο, τον αντικαπνιστικό νόμο, τις προσλήψεις 6.500 -7000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, θα νομιμοποιήσουμε 4000 από αυτούς, διπλασιάσαμε μέσω κρίσης τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ένα τεράστιο έργο για μόνιμες 1200 ΜΕΘ. Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά αυτή τη χρονιά. Κάναμε ένα ολικό rebranding για το πώς αντιμετωπίζεται η χώρα στο εξωτερικό και θεωρώ ότι καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

vasilis.jpg

Το συνέδριο HEALTHWORLD αποτελεί κορυφαίο θεσμό διαλόγου και κάθε χρόνο φιλοξενεί στο βήμα του εξέχουσες προσωπικότητες από όλο το φάσμα του κλάδου της υγείας με διεθνή εμβέλεια. Οι διακεκριμένοι ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στο φετινό συνέδριο, μεταξύ των οποίων ο κ. Βασίλης Κικίλιας, Υπουργός Υγείας, ο κ. Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, o κ. Rifat Atun, Professor of Global Health Systems Harvard University, o κ. George Pavlakis, Chief, Human Retrovirus Section, Vaccine Branch Center for Cancer Research National Cancer Institute, Η.Π.Α., και η κα. Nathalie Moll, Director General European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), Βρυξέλλες, θα αναδείξουν όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε στο νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στο χώρο της υγείας και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, στην μετά COVID-19 εποχή.

Pin It

Cook name small