Πολιτική Υγείας

Κικίλιας: Το 2020 η φαρμακευτική δαπάνη επέστρεψε στα επίπεδα του 2012

Κικίλιας: Το 2020 η φαρμακευτική δαπάνη επέστρεψε στα επίπεδα του 2012

Της Νικολέτας Ντάμπου

‘’ Η φαρμακευτική δαπάνη το 2019 -2020 έχει επιστρέψει στα επίπεδα  του 2012 εάν προστεθεί και το clawback’’ τόνισε , μεταξύ άλλων  ο υπουργός Υγείας , Βασίλης Κικίλιας χθες κατά την ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος προς τα μέλη του ΣΦΕΕ είπε ‘’ Ότι αφορά στην φαρμακευτική πολιτική η κυβέρνηση της ΝΔ το 2014 παρέδωσε το clawback στα 200 εκατομμύρια για να το παραλάβει το 2019 με πρόβλεψη για το έτος στα 800 εκατ., αυτό λέει πολλά, σημείωσε ο υπουργός Υγείας για να εξηγήσει ότι ‘’Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο το οποίο το επέβαλαν οι δανειστές με σκοπό να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και το δέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεχομένη , ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τα του οίκου της . Επειδή , τότε δεν μπορούσαν να λάβουν διαθρωτικά μέτρα και να καταλάβουν , ποιες εταιρίες, φαρμακαποθήκες, γιατροί, πως το ΕΣΥ, αλλά και τα φαρμακεία καθώς και οι πάροχοι, συμπεριφέρονται στον έλληνα φορολογούμενο που τα πληρώνει όλα αυτά σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίζοντας το ποσό στα δύο και κάτι παραπάνω .

Με την ειδοποιό διαφορά , είπε ,ο κ. Κίκιλιας ότι ‘’ εάν προστεθεί και το clawback, η φαρμακευτική δαπάνη έχει γυρίσει το 2019-2020 στο ύψος του 2012.’’ Αυτό λέει πολλά για τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει και έχουμε πετύχει ή όχι όλα αυτά τα χρόνια .

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι ‘’Το έχω πει δημοσίως, αδιαφορώντας για την πολιτική αντιπαλότητα, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, καθώς και στον πολύπαθο χώρο της υγείας που δεν χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οφείλει κανείς να παραδεχτεί ότι αυτό είναι μια πραγματικότητα, 200 εκατομμύρια το 2014, 800 και το 2019. Καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να βάλει σε τάξη τα πράγματα. Αυτό έχει γίνει μέχρι σήμερα; Να θυμηθούμε ότι για 1,5 χρόνο υπήρχαν αποφάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ για την τιμολόγηση φαρμάκων, ανατιμολόγηση και δελτίο τιμών φαρμάκων. Από όταν αναλάβαμε και δελτίο φαρμάκων βγήκε και με νόμο που είναι κατανοητός σε όλους, ευανάγνωστος και δίκαιος. ‘’

Μάλιστα, ο κ. Κίκιλιας είπε απευθυνόμενος στην φαρμακοβιομηχανία ότι ‘’ Επειδή εσείς είστε ο ιδιωτικός τομέας, στέκομαι απέναντι σας με πολύ μεγάλο σεβασμό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποποινικοποιήσει το κέρδος, λέμε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ανθίσει και να αυξηθεί, να κερδίζουν οι επιχειρήσεις στην χώρα, να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να αναπτυχθεί η οικονομία μας, να ευημερήσει ο τραπεζικός τομέας, να κυκλοφορήσει χρήμα, να πάει καλύτερα η μέση ελληνική οικογένεια και από αυτά τα χρήματα να κάνουμε κοινωνική πολιτική και όχι με δανεικά όπως έγινε πολλά χρόνια πίσω, δημιουργώντας πολλά προβλήματα.

Να θυμίσω, ότι η φαρμακευτική δαπάνη είχε φτάσει κάποια στιγμή και τα 7 δις. Eλπίζω να μην το ξεχνά κανείς αυτό, όπως και τον τρόπο που πολλοί λειτούργησαν για να φτάσει η φαρμακευτική δαπάνη στα 7 δις, καλό είναι να μην γίνουν τα ίδια λάθη.

Τα μέτρα θεσμοθέτησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση ως εργαλεία, τα νομοθέτησε αλλά δεν εφαρμόστηκαν. Είχαν την λογική ότι θα φορτωθούν στην επόμενη χρονιά για το υπουργείο Υγείας και πήγαινε έτσι το πράγμα και έφτασε το clawback στα 300 εκατομμύρια . Παραδεχόμαστε όλοι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Eπενδυτικό clawbcak

Για την ΚΥΑ που αφορά στνο συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις και η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι «Νομοθετήσαμε επενδυτικό clawback, το οποίο πολλοί δεν πίστευαν- δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να επενδύσουν». Επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλεψη να εφαρμοστεί το μέτρο και για το 2020 αλλά τα ύψος του ποσού που θα συμψηφιστεί θα καθοριστεί σε πρωθυπουργικό επίπεδο.

Eπιτροπή διαπραγμάτευσης και HTA

Εμείς επαναθεσμοθετήσαμε μια ισχυρή επιτροπή διαπραγμάτευσης και μια ακόμη πιο ισχυρή HTA. Τις επόμενες ημέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για την ηπατίτιδα C, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας .

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στην φαρμακευτική πολιτική , είπε ότι ‘’ θεσμοθετήσαμε ο% αυξήσεις στα φάρμακα και 7% μειώσεις, αυτό εξοικονομεί από το clawback. ‘’

Θέτοντάς το ερώτημα , τι υπήρχε στην HTA ; Υπήρχε ένα rebate 25% μοναδική ελληνική πατέντα , σχολίασε , ο κ. Κίκιλιας για να υπογραμμίσει ότι ‘’δεσμευτήκαμε και θα το λύσουμε . Είμαστε φερέγγυοι και άξιοι του λόγου μας . Θεσμοθετήσαμε τις δύο τιμές της ευρωζώνης έναντι των τριών της Ε.Ε. Αυτό πάει στο συνολικό πακέτο των μέτρων. Το να ανοίξει η αγορά μετά από 18-20 μήνες, το να μην διαπραγματεύεται και να μην περνάει από την HTA τα γενόσημα, είναι μια τομή . Μαζί με τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον τρόπο που φιλοδοξούμε να εφαρμοστούν, δίνουν ώθηση. ‘’

Παράλληλα, τόνισε ο υπουργός Υγείας ότι ‘’ Υπάρχει, σήμερα, μια επιτροπή διαπραγμάτευσης που ήδη λειτουργεί και είναι στιβαρή καθώς έχει ένα πολύ σοβαρό πρόεδρο και πολύ σοβαρούς επιστήμονες . Τον πρόεδρο του ΕΟΦ δεν τον γνωρίζατε, είπε ο κ. Βασίλης Κικίλιας απευθυνόμενος στην φαρμακοβιομηχανία , όταν ανέλαβε και δεν πρόκειται να τον γνωρίσετε διότι δεν θα έχει σχέσεις ιδιαίτερες με τις εταιρίες , για να κάνει καλά την δουλειά του. ‘’         

Ενώ, υπογράμμισε ότι ‘’ Τα μέλη της επιτροπής διαπραγμάτευσης υπέγραψαν δηλώσεις νομού 105 και δεσμευτήκαν ότι σήμερα αλλά και τα δυο προηγούμενα χρόνια δεν είχαν εργασιακή σχέση με φαρμακευτικές εταίρες αλλά και οι συγγενείς τους μέχρι δεύτερου βαθμού , έγιναν οι διορθώσεις και βγήκε το ΦΕΚ .’’

kikilias sfee

Η φαρμακευτική πολιτική πρέπει να δίνει κίνητρα, στόχους, όραμα.

Το 2020 θα είναι μια καλή χρονιά για το φάρμακο, είναι αναγκαία συνθήκη και σε αυτή την προσπάθεια θα περπατήσουμε όλοι μαζί, είπε ο υπουργός Υγείας  , τονίζοντας ότι ‘’ Πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί το clawback και θα μειωθεί μέσα στο 2020 , καθώς έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό . ‘’

Μνημόνιο τριετούς συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία

Για εμάς οι ευπαθείς ομάδες, οι ασθενείς, αυτοί που χτυπήθηκαν στην κρίση, στην καρδιά ενός υπουργείου που υποστηρίζει τις λαϊκές μάζες και ένας χώρος που έχει δυσφημιστεί και έχουν ακουστεί πολλά, ερχόμαστε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Ζητάμε σε αυτή την προσπάθεια και θέλουμε να έχουμε συμπαίκτες εσάς- την φαρμακοβιομηχανία . Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοικτές, σημείωσε ο κ. Κίκιλιας , για τις ιδέες σας, τις καινοτομίες σας. Το υπουργείο Υγείας θα υπογράψει μνημόνιο τριετούς συνεργασίας με την φαρμακοβιομηχανία , η οποία πολύ σωστά θέλει μερίδιο της αγοράς αλλά θα γίνει με το σωστό τρόπο όπως στις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρχει ισορροπία, πρόβλεψη, το θεσμικό πλαίσιο και οι μηχανισμοί που δημιουργούνται είναι ανεξάρτητα από πρόσωπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ξαφνική ανατροπή στην τακτική εμβολιασμών "ανοίγει" τα εστιατόρια στη Βουλγαρία

Συμφωνήθηκε η ανάγκη έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στη Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ,

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τελεσίγραφο Ντράγκι για τα εμβόλια και η έξαρση του κορονοϊού στην Ιταλία

Ντράγκι Ιταλία κορονοϊός: «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, οι φαρμακοβιομηχανίες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, κατά την συμμετοχή του στην σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της Ένωσης -η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης- όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για ποιο λόγο και […]

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Πολιτική Προστασία: Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του Αναπληρωτή Υπουργού αρμόδιου για την Πολιτική Άμυνα, τις Έκτακτες Ανάγκες και την Εξάλειψη Συνεπειών από Φυσικές Καταστροφές (EMERCOM) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Alexander Chupriyan, καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών της.

B. Κικίλιας: Κατειλημμένο το 90% των ΜΕΘ

Κικίλιας ΜΕΘ: Κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών. "Καμπανάκι" για την πορεία της πανδημίας στην Αττική έκρουσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αναμένεται άμεσα χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο.

Άνοιγμα συνόρων από τον Μάιο για εμβολιασθέντες Βρετανούς μελετά η Ελληνική Κυβέρνηση

Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.

Καθολικό lockdown στην Αρκαδία

Κορωνοϊός: Ολοένα και περισσότερες περιοχές τίθενται σε καθεστώς καθολικού lockdown, μιας και τα κρούσματα δεν πέφτουν, αλλά αντιθέτως αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες.

Κικίλιας: Ρεκόρ εισαγωγών στις ΜΕΘ με πληρότητα 90%

Κικίλιας: «Καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας έκρουσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική αγγίζει το 90%.

Προειδοποιεί η Κομισιόν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές τράπεζες

Κομισιόν πανδημία: Στην επισκόπηση των επιπτώσεων της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς και αναφορές για τους δυνητικούς κινδύνους προχωρεί η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.