ieronimos-e1487836597443.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Την ανάγκη για θέσπιση ενός δείκτη εγχώριας προστιθέμενης αξίας  που θα προκύπτει από τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος των εργοδοτικών εισφορών, τη φορολογία, τις αποσβέσεις, τις δαπάνες για έρευνα κ.α. , τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων στην ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που πραγματοποίησε η Π.Ε.Φ.


Ο συντελεστής αυτός θα μπορούσε να υπολογίζεται στη διαμόρφωση του clawback, στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων,  εξήγησε ο κ. Τρύφων και τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να διεκδικεί τη μεγιστοποίηση της Προστιθέμενης Αξίας, ειδικά σε ένα πλαίσιο κλειστών προϋπολογισμών.


Παράλληλα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτεί η είσοδος των νέων φαρμάκων στην ελληνική  αγορά, ώστε να αρθεί ένα μέρος του αδιεξόδου και να διασφαλιστεί η πρόσβαση του Έλληνα ασθενή είπε ο κ. Τρύφων. Ενώ,  Τοποθετήθηκε και για τα νέα αυστηρά προτεινόμενα μέτρα από το υπουργείο Υγείας που έχουν προκαλέσει την σφοδρή  αντίδραση του ΣΦΕΕ λέγοντας ότι ‘’ είμαστε κατά των αυστηρών μέτρων που προτείνονται, όμως είμαστε υπέρ του ελέγχου της συνταγογράφησης».   Η ΠΕΦ θα καταθέσει μία σειρά προτάσεων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την πολιτική διείσδυσης των γενοσήμων, τη μείωση του  c;awback (π.χ. εξαιρέσεις, πληρωμή σε τιμές παραγωγού και όχι λιανικής), είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, επισήμανε, επίσης,  την ανάγκη το έτος που διανύουμε να είναι η τελευταία περίοδος τόσο δραστικής δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι «η ελληνική παραγωγή φαρμάκων έχει αναδειχθεί από μια σειρά μελετών από ανεξάρτητους φορείς ως ένας εν δυνάμει αναπτυξιακός κλάδος, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την ύφεση».


Τέλος , ο Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.  σημείωσε  ότι «σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως το φάρμακο, η Ελλάδα πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές», ενώ έκλεισε αισιόδοξα την τοποθέτησή του, λέγοντας πως «έχουμε σημαντικό μέλλον μπροστά μας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει και θα συνεχίσει να παράγει στην Ελλάδα, επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, και θα συνεχίσει να έχει την έδρα της εδώ, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.»


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


«Εμείς έχουμε στο μυαλό μας, πάντα, ότι θέλουμε να προσφέρουμε στον Έλληνα ασθενή», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τονίζοντας αυτός είναι και ο στόχος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.Το 2016, η ΠΕΦ ανανέωσε την συνεργασία  με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και προμηθεύει  με χιλιάδες σκευάσματα τα δύο κοινωνικά  φαρμακεία  του Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής. ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι «Καλύπτονται όλες σχεδόν οι ανάγκες, φάρμακα φτάνουν και στα πιο απομακρυσμένα νησιά» .


Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος


Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση στον καθένα στο φάρμακο που έχει ανάγκη, την ώρα που το έχει ανάγκη, και όχι σε υπέρμετρο κόστος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το καθήκον θέλουμε να έχουμε και τη φαρμακοβιομηχανία σύμμαχο».Σημείωσε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να βρεθεί «η χρυσή τομή ανάμεσα στην επιβίωση της εγχώριας παραγωγής, με αξιοπρεπείς τιμές, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ασθενών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής αξίας καινοτόμα φάρμακα».


Γενική Διευθύντρια της Π.Ε.Φ., κ. Φαίη Κοσμοπούλου


Η Γενική Διευθύντρια της Π.Ε.Φ., κ. Φαίη Κοσμοπούλου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και τη στήριξή τους, επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.Στην ομιλία της, τόνισε ότι το Ελληνικό Φάρμακο αποτελεί μέρος της λύσης, προσφέροντας αξιόπιστες και προσιτές θεραπείες στους ασθενείς, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σημαντικών εξοικονομήσεων για το Σύστημα Υγείας. Ανακοίνωσε, παράλληλα, την έναρξη της συνεργασίας της Π.Ε.Φ. με το σωματείο «Μαζί για το Παιδί», στόχος του οποίου είναι η στήριξη και ενίσχυση των παιδιών ηθικά, οικονομικά και ψυχολογικά και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τέλος, η Π.Ε.Φ. βράβευσε τους αριστούχους πτυχιούχους, οι οποίοι αποφοίτησαν πρώτοι από τις Φαρμακευτικές Σχολές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.


 
Pin It