Novartis   Cosentyx
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Η φαρμακευτική εταιρεία Novartis  πήρε έγκριση για τον  βιολογικό παράγοντα Cosentyx για δύο νέες ενδείξειςπου αφορούν στην θεραπεία ενηλίκων ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) και ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ).


 Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει την σεκουκινουμάμπη Cosentyx για δύο νέες ενδείξεις - τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) και ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis . 

«Εμπνευσμένοι από τους ασθενείς μας ακολουθήσαμε νέες ενδείξεις για την αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και την ψωριασική αρθρίτιδα, δύο ασθένειες που προκαλούν έντονο πόνο και εμποδίζουν την απλούστερη καθημερινή ζωή ενός ατόμου» δήλωσε η Christi Shaw, πρόεδρος της Novartis Corporation και της Novartis Pharmaceuticals Corporation. «Η έγκριση του Cosentyx αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους ασθενείς, τους φροντιστές τους και τους γιατρούς τους» πρόσθεσε.


Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι δύο διά βίου, επώδυνες και εξουθενωτικές φλεγμονώδεις παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ή / και την σπονδυλική στήλη. Αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και οι δύο μπορούν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες βλάβες του νωτιαίου μυελού των οστών. Οι εγκρίσεις από τον FDA ήρθαν με βάση την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων από τις μελέτες με εικονικό φάρμακο σε περισσότερους από 1.500 ενήλικες ασθενείς είτε με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είτε με ψωριασική αρθρίτιδα.


«Έχοντας συνεργαστεί άμεσα με ασθενείς οι οποίοι έχουν αυτές τις παθήσεις, έχω δει από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν» είπε ο Philip Mease, διευθυντής έρευνας Ρευματολογίας στο Σουηδικό Ιατρικό Κέντρο, κλινικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στην Ιατρική Σχολή του Σιάτλ και ερευνητής στο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για το Cosentyx. «Χαιρετίζω την προσθήκη του Cosentyx ως νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς μου με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είτε με ψωριασική αρθρίτιδα» κατέληξε.


Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι χρόνια νόσος της σπονδυλικής στήλης. Ανήκει στην ομάδα των αυτοάνοσων νοσημάτων στη ίδια ομάδα δηλαδή που ανήκει και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Προσβάλει τις αρθρώσεις, τους πρόσθιους επιμήκεις συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται σε κρίσεις (έξαρση) αλλά μεταξύ των κρίσεων πολλοί ασθενείς δεν έχουν πόνο ή δυσκαμψία. Χρειάζεται να πραγματοποιούνται τακτικές μετρήσεις και αξιολογήσεις της κινητικότητας με τον γιατρό και τον φυσικοθεραπευτή, ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως οποιαδήποτε επιδείνωση. Η ανάπτυξη της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας πιστεύεται ότι έχει γενετικά αίτια και η πλειοψηφία τους (σχεδόν το 90%) των ατόμων με αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα φέρουν το γονίδιο HLA-B27.


Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος η οποία προσβάλει κυρίως αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, την σπονδυλική στήλη αλλά και το δέρμα. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στις αρθρώσεις και να δημιουργήσει λεπιδώδεις πλάκες στο δέρμα ομοιάζοντες ελαφρώς με το έκζεμα με τη διαφορά ότι μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη έκταση. Η ψωριασική αρθρίτιδα ανήκει στην κατηγορία των σπονδυλοαρθροπαθειών. Διακρίνεται από τις άλλες μορφές της φλεγμονώδους αρθρίτιδας κυρίως λόγω της δερματικής πάθησης που προκαλεί. Εκδηλώνεται με οξέα επεισόδια με ενδιάμεσες περιόδους ύφεσης ποικίλης διάρκειας. Άλλα σημεία που μπορούν να προσβληθούν από τη ψωριασική αρθρίτιδα είναι οι ενθέσεις, δηλαδή οι περιοχές όπου οι τένοντες προσφύονται στα οστά της άρθρωσης γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγήσει τον πόνο στις φτέρνες. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο συνήθως παρουσιάζεται ως επέκταση της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι συνήθως βλατιδολεπιδώδης βλάβη που προσβάλει το 2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από καλά αφοριζόμενες ερυθρές λεπιδώδεις πλάκες. Προσβάλει με την ίδια συχνότητα άντρες και γυναίκες. Μπορεί να παρουσιαστεί σε γόνατα, χέρια, πόδια, τριχωτό της κεφαλής αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Η αιτιολογία της πάθησης είναι ανακριβής αλλά υπάρχουν ενδείξεις για γενετική προδιάθεση, ανοσολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η εμφάνιση της νόσου μπορεί να παρουσιαστεί κατά την παιδική ηλικία ή στην αρχή της ενηλικίωσης (πρώιμη εκδήλωση της ψωρίασης) είτε να εμφανιστεί μετά την ηλικία των 40 (καθυστερημένη εκδήλωση).

Pin It