Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Υπέρηχοι: Έμπλαστρο παρακολουθεί την εγκεφαλική ροή του αίματος

Υπέρηχοι: Έμπλαστρο παρακολουθεί την εγκεφαλική ροή του αίματος

Υπέρηχοι: Το φορητό έμπλαστρο υπερήχων σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα από το τρέχον κλινικό πρότυπο, που ονομάζεται διακρανιακός υπέρηχος Doppler.

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανέπτυξαν ένα φορητό έμπλαστρο υπερήχων που μπορεί να προσφέρει συνεχή, μη επεμβατική παρακολούθηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Το μαλακό και ελαστικό έμπλαστρο μπορεί να φορεθεί άνετα στον κρόταφο για να παρέχει τρισδιάστατα δεδομένα σχετικά με την εγκεφαλική ροή αίματος. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Sheng Xu, καθηγητή στο Οικογενειακό Τμήμα Χημικής και Νανομηχανικής Aiiso Yufeng Li στο UC San Diego Jacobs School of Engineering, δημοσίευσε τη νέα τεχνολογία τους στο Nature.

Το φορητό έμπλαστρο υπερήχων σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα από το τρέχον κλινικό πρότυπο, που ονομάζεται διακρανιακός υπέρηχος Doppler. Αυτή η μέθοδος απαιτεί έναν εκπαιδευμένο τεχνικό να κρατά έναν καθετήρα υπερήχων στο κεφάλι ενός ασθενούς. Η διαδικασία έχει όμως τα αρνητικά της. Εξαρτάται από τον χειριστή, επομένως η ακρίβεια της μέτρησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ικανότητα του χειριστή. Δεν είναι επίσης πρακτικό για μακροχρόνια χρήση.

Η ομάδα του Xu ανέπτυξε μια συσκευή που ξεπερνά αυτά τα εμπόδια. Το φορητό έμπλαστρο υπερήχων τους προσφέρει μια hands-free, σταθερή και άνετη λύση που μπορεί να φορεθεί συνεχώς κατά τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο. «Η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης του επιθέματος αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο κενό στις τρέχουσες κλινικές πρακτικές», δήλωσε ο συν-πρώτος συγγραφέας της μελέτης Sai Zhou, Ph.D.

«Συνήθως, η εγκεφαλική ροή αίματος παρακολουθείται σε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα και αυτές οι μετρήσεις δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Μπορεί να υπάρχουν μη ανιχνεύσιμες διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων. Εάν ένας ασθενής πρόκειται να παρουσιάσει εγκεφαλικό επεισόδιο στη μέση της νύχτας, αυτή η συσκευή θα μπορούσε να προσφέρει πληροφορίες που είναι κρίσιμες για την έγκαιρη παρέμβαση».

Το έμπλαστρο, περίπου στο μέγεθος ενός γραμματοσήμου, είναι κατασκευασμένο από ένα ελαστομερές σιλικόνης ενσωματωμένο με πολλά στρώματα ελαστικών ηλεκτρονικών. Το ένα στρώμα αποτελείται από μια σειρά μικρών μετατροπέων, οι οποίοι παράγουν υπερηχητικά κύματα όταν διεγείρονται ηλεκτρικά και λαμβάνουν υπερηχητικά κύματα που ανακλώνται από τον εγκέφαλο. Ένα άλλο βασικό συστατικό είναι ένα στρώμα χάλκινου πλέγματος που βελτιώνει την ποιότητα του σήματος ελαχιστοποιώντας τις παρεμβολές από το σώμα και το περιβάλλον του χρήστη.

Κατά τη χρήση, το έμπλαστρο συνδέεται μέσω καλωδίων σε πηγή τροφοδοσίας και υπολογιστή. Για να επιτύχουν τρισδιάστατη παρακολούθηση, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν στο σύστημα υπερταχεία απεικόνιση υπερήχων. Σε αντίθεση με τον τυπικό υπέρηχο, ο οποίος καταγράφει περίπου 30 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, η υπερταχεία απεικόνιση καταγράφει χιλιάδες εικόνες ανά δευτερόλεπτο.

Αυτός ο υψηλός ρυθμός είναι απαραίτητος για τη συλλογή ισχυρών δεδομένων από τους πιεζοηλεκτρικούς μετατροπείς στο έμπλαστρο, οι οποίοι διαφορετικά θα υπέφεραν από χαμηλή ένταση σήματος λόγω της ισχυρής ανάκλασης του κρανίου. Στη συνέχεια, τα δεδομένα υποβάλλονται σε μεταγενέστερη επεξεργασία χρησιμοποιώντας προσαρμοσμένους αλγόριθμους για την ανακατασκευή τρισδιάστατων πληροφοριών όπως το μέγεθος, η γωνία και η θέση των κύριων αρτηριών του εγκεφάλου.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΔΕΠΥ: Γιατί 1 στα 2 παιδιά αντιμετωπίζει συναισθηματικά προβλήματα;

Πώς σχεδόν βουβός άνθρωπος καταφέρνει να μιλήσει σε δύο γλώσσες;

Νέα εφεύρεση που θα μπορούσε να χαρτογραφήσει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου

Μετά από 180 χρόνια, νέες ενδείξεις αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί η γενική αναισθησία στον εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ταχεία ανίχνευση βακτηρίων σε παιδιατρικά δείγματα αίματος

"Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κάνουμε μια προοπτική κλινική δοκιμή σε πολλαπλά κλινικά κέντρα και νοσοκομεία για να δοκιμάσουμε τη μέθοδό μας σε περισσότερους ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνολογία σε περισσότερα νοσοκομεία και να έχουμε πιο ευρέως διαγνωστικά για βρέφη και παιδιά." είπε η Αραλάρ.

Μικρορομπότ με βάση τα φύκια στοχεύουν όγκους του πνεύμονα

Μικρορομπότ όγκοι: Το εργαστήριο Wang και η ερευνητική ομάδα Zhang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έχουν αναπτύξει βιοϋβριδικά μικρορομπότ, μικρές ιατρικές συσκευές κατασκευασμένες από φυσικά και συνθετικά υλικά.

Βρήκαν το γονίδιο που προστατεύει από τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου 

Γονίδιο ύπνος: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται «DEC2» μπορεί να παρέχει φυσική προστασία από τις γνωστικές βλάβες και τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη στέρηση ύπνου.

Πώς η υγρή βιοψία εντοπίζει τον καρκίνο νωρίτερα από τις τυπικές μεθόδους;

Υγρή βιοψία: Προηγμένη στρατηγική μηχανικής μάθησης χρησιμοποιήθηκε για να ανιχνευτούν λεπτά μοτίβα στην αλληλουχία δεδομένων - μοτίβα που υποδηλώνουν καρκίνο από αυτά που υποδηλώνουν λάθη αλληλουχίας.

Ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή στο σπίτι τεστ υπνικής άπνοιας

Η πρόοδος της τεχνολογίας διάγνωσης άπνοιας ύπνου που προσαρτάται στην κοιλιακή χώρα αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα συσκευή για ακριβή τεστ υπνικής άπνοιας στο σπίτι

Υπνική άπνοια: Ερευνητές στο UNIST ανέπτυξαν μια καινοτόμο συσκευή σχεδιασμένη για την ακριβή διάγνωση της υπνικής άπνοιας, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone για την άνεση του σπιτιού.

Close Icon