Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Τεχνολογία

Νέα τεχνική για την κατάψυξη του εγκεφαλικού ιστού χωρίς βλάβη

Νέα τεχνική για την κατάψυξη του εγκεφαλικού ιστού χωρίς βλάβη

Η νέα τεχνική θα επιτρέπει στους ερευνητές να αποθηκεύουν δείγματα εγκεφαλικού ιστού σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει νέους τύπους έρευνας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Μια ομάδα ιατρικών ερευνητών στο National Children’s Medical Center, Children’s Hospital, Fudan University, στην Κίνα, ανέπτυξε μια τεχνική για την κατάψυξη και την απόψυξη του εγκεφαλικού ιστού χωρίς να προκαλείται βλάβη. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports Methods, η ομάδα εξέτασε τον οργανοειδή ιστό του εγκεφάλου σε υποψήφιες χημικές ουσίες πριν τους καταψύξει χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα παγώνει η εγκεφαλική ύλη, η διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης προκαλεί πάντα βλάβη στους ιστούς. Αυτό έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τους ερευνητές να μελετήσουν την εγκεφαλική ύλη, επειδή η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί αμέσως μετά τη λήψη δείγματος ιστού. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ομάδα στην Κίνα βρήκε έναν τρόπο να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα βυθίζοντας το χαρτομάντιλο σε ένα ειδικό διάλυμα πριν το παγώσει.

Η εργασία περιελάμβανε εμβάπτιση ή εμβάπτιση εγκεφαλικών οργανοειδών (εγκεφαλικός ιστός που αναπτύχθηκε από βλαστοκύτταρα) σε υποψήφιες ενώσεις και στη συνέχεια κατάψυξη και απόψυξή τους για να δούμε πώς τα πήγαν. Μετά από πολλές προσπάθειες, βρήκαν έναν συνδυασμό λύσεων που λειτούργησε καλύτερα—ένα μείγμα αιθυλενογλυκόλης, μεθυλοκυτταρίνης DMSO και Y27632. Ονόμασαν το μείγμα διαλύματος MEDY.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε το MEDY υπό διάφορες συνθήκες για να δει πόσο καλά απέτρεψε τη ζημιά από το πάγωμα. Οι συνθήκες περιλάμβαναν αλλαγή μεταβλητών, όπως η ηλικία των οργανοειδών πριν από την κατάψυξη και πόσο καιρό είχαν εμποτιστεί σε διάλυμα MEDY. Στη συνέχεια επέτρεψαν στα οργανοειδή να συνεχίσουν να αναπτύσσονται αφού αποψυχθούν για έως και 150 ημέρες. Οι ερευνητές βρήκαν μικρή διαφορά μεταξύ των οργανοειδών που είχαν καταψυχθεί και εκείνων που δεν είχαν καταψυχθεί – ακόμη και εκείνων που είχαν καταψυχθεί για διάστημα έως και 18 μηνών.

Ως τελικό τεστ, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική της σε δείγμα εγκεφαλικού ιστού που ελήφθη από ζωντανό άνθρωπο ασθενή και διαπίστωσε ότι λειτούργησε εξίσου καλά. Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι η τεχνική τους θα πρέπει να επιτρέπει στους ερευνητές να αποθηκεύουν δείγματα εγκεφαλικού ιστού σε μια κλίμακα αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει νέους τύπους έρευνας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ανιχνεύουν οι επιστήμονες το φως βαθιά στον εγκέφαλο;

Πώς ο εγκέφαλος μετατρέπει τους ήχους σε πράξεις

Ερευνητές: Ανοίγουν τον δρόμο προς νέες γνώσεις για τη λειτουργία και τις ασθένειες του εγκεφάλου

Η προσκόλληση στην εφηβεία προβλέπει πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος στο φυσικό άγγιγμα στην ενήλικη ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Smartphone με Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε δευτερόλεπτα σαρώνοντας πρόσωπα

Οι παραϊατρικοί μπορούν να σαρώσουν το πρόσωπο ενός ασθενούς χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή smartphone για να ανιχνεύσουν ένα εγκεφαλικό σε δευτερόλεπτα.

Ανακάλυψη έξυπνων επιδέσμων που θα φέρουν επανάσταση στη θεραπεία χρόνιων πληγών

Επίδεσμοι: Σε συνεργασία με το Keck School of Medicine του USC, ερευνητές στο Caltech ανέπτυξαν καινοτόμους έξυπνους επιδέσμους σχεδιασμένους να βελτιώνουν τη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.

Νέα τεχνική χρησιμοποιεί τον ήχο για να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα και τον ύπνο στην άνοια

"Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αποκαλυφθούν σχετικά με τον ρόλο του ρυθμού άλφα στον ύπνο και τη γνωστική λειτουργία. Αυτή η τεχνική θα μπορούσε να επηρεάσει την κατανόησή μας και να βελτιώσει τις λειτουργίες του ύπνου σε όσους πάσχουν από άνοια".

Ρομπότ: Συσκευή καταγράφει την ηλεκτροφυσιολογική δραστηριότητα του στομάχου

Ρομπότ: Η ικανότητα καταγραφής υψηλής ποιότητας ηλεκτροφυσιολογικών δεδομένων από τη γαστρεντερική οδό και το εντερικό νευρικό σύστημα είναι χρήσιμη για την κατανόηση μιας ποικιλίας διαταραχών.

Close Icon