Το μέλι είναι ένα από τα λίγα φυσικά τρόφιμα που δεν χαλάει ποτέ, και αυτό οφείλεται κυρίως στη μοναδική του χημική σύνθεση. Περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση σακχάρων (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά υπεροσμωτικό. Αυτό σημαίνει ότι «τραβάει» την υγρασία από το περιβάλλον του, ακόμα και από μικροοργανισμούς. Χωρίς νερό για να επιβιώσουν ή να αναπτυχθούν, τα βακτήρια και οι μύκητες δεν μπορούν να επιζήσουν στο μέλι.
Το Χαμηλό pH και οι Φυσικές Αντιμικροβιακές Ιδιότητες
Το μέλι έχει επίσης χαμηλό pH, δηλαδή είναι όξινο (με τιμές μεταξύ 3,2 και 4,5). Αυτή η οξύτητα δεν επιτρέπει την επιβίωση των περισσότερων παθογόνων μικροοργανισμών. Επιπλέον, το μέλι περιέχει φυσικές αντιμικροβιακές ενώσεις, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου, που παράγεται όταν το ένζυμο γλυκοξειδάση (που προσθέτουν οι μέλισσες) έρθει σε επαφή με νερό. Αυτή η χημική ουσία λειτουργεί σαν φυσικό συντηρητικό, αποτρέποντας τη σήψη.
Η Παραδοσιακή Επεξεργασία και Αποθήκευση
Οι μέλισσες ξηραίνουν το νέκταρ μέσα στην κυψέλη μέσω της εξάτμισης, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε νερό κάτω από 18%, ώστε να σταθεροποιηθεί το τελικό προϊόν. Αυτό το στάδιο είναι καθοριστικό: το χαμηλό ποσοστό υγρασίας αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Όταν το μέλι αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο και μακριά από υγρασία, μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν βρεθεί δοχεία με μέλι σε αιγυπτιακούς τάφους, ηλικίας άνω των 3.000 ετών, που ήταν ακόμα βρώσιμο!
Το Μέλι, Ένας Φυσικός Θησαυρός Χωρίς Ημερομηνία Λήξης
Το μέλι είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα προϊόντα της φύσης. Χάρη στη σύνθεσή του, τη χαμηλή υγρασία, την οξύτητα και τις φυσικές του αντιμικροβιακές ιδιότητες, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων ή τη σήψη. Εάν αποθηκευτεί σωστά, μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για δεκαετίες ή και αιώνες. Είναι ακόμη ένας λόγος για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή — όχι μόνο για τη γεύση και τις θρεπτικές του ιδιότητες, αλλά και για τη μοναδική του διάρκεια ζωής.