ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Παπαευσταθίου
Πρόεδρος του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ
video

Νίκος Παπαευσταθίου στο Healthweb.gr: Στόχος μας η διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ

Η αυτονόμηση των Τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ ) και η  διασύνδεση τους με το ΕΚΑΒ αλλά και η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ καθώς και όσο το δυνατόν καλή λειτουργία στο κομμάτι του επείγοντος και στο κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων, δηλαδή στο κομμάτι της διυπηρεσιακής συνεργασίας με άλλους φορείς, αποτελούν τους βασικούς στόχους για την τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr και την εκπομπή OPINION HEALTH .

Κύριε Παπαευσταθίου η πανδημία του κορωνοϊού είναι το σημαντικότερο γεγονός της γενιάς μας. Ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισε το ΕΚΑΒ μέσα στην πανδημία, όταν όλοι μας ήμασταν σε καραντίνες;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι το ΕΚΑΒ δοκιμάστηκε στον κορωνοϊό με τη συνένωσή του με το παλιό εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας στο ΕΚΕΠΥ, το οποίο καταργήθηκε το 2019 και έγινε ΚΕΠΥ. Άρα λοιπόν η νομοθετική ρύθμιση που έγινε το Νοέμβριο του 2019 για τη συνένωση των 2 υπηρεσιών, το πρώτο μεγάλο ας μου επιτραπεί η έκφραση στα αγγλικά crash test αυτής της συνένωσης ήταν η διαχείριση της πανδημίας. Είχαμε λοιπόν να διαχειριστούμε και να κινηθούμε σε 2 επίπεδα. Το ένα επίπεδό είχε να κάνει με την λειτουργία τόσο των ασθενοφόρων και των άλλων διακομιδών, των αεροδιακομιδών, την διακομιδή, δηλαδή των ασθενών με κορωνοϊό από κάποιες από τις περιοχές που νοσούσαν, όπου είχαν εντοπιστεί, περιοχές που δεν θα μπορούσαν να τύχουν κατάλληλης υγειονομικής φροντίδας.

 • Και το δεύτερο κομμάτι που είχε να κάνει με την οργάνωση όλου του υγειονομικού συστήματος, όλων δηλαδή των νοσοκομείων και των υγειονομικών σχηματισμών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη πίεση που δέχονταν εξαιτίας ακριβώς αυτών των περιστατικών, αλλά παράλληλα και της ύπαρξης των υπολοίπων ασθενειών και τραυμάτων. Δηλαδή δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι τα νοσοκομεία μπορεί όντως ένα πολύ μεγάλο βαθμό να νοσήλευαν συνανθρώπους μας με κορωνοϊό, δεν έπαψαν όμως να νοσηλεύουν και συνανθρώπους μας όπως καρδιοπαθείς και ανθρώπους οι οποίοι ήταν τραυματίες από τροχαία ή άλλου είδους ατυχήματα κτλ. Άρα λοιπόν, αυτή η πρόκληση ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Θα πρέπει να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας ουσιαστικά το απαρτίζει το προσωπικό του. Κατάφεραν μέ ψυχή, με απίστευτο επαγγελματισμό, ευσυνειδησία, αίσθηση καθήκοντος, και αυταπάρνηση σε πολλές περιπτώσεις να σταθούν όρθιοι και να διαχειριστούν όλες τις καταστάσεις. Ξαναλέω είτε αυτές αφορούσαν διακομιδές συνανθρώπων μας με κορωνοϊό από μια περιοχή προς μία άλλη ή από το σπίτι προς έναν υγειονομικό σχηματισμό, είτε στα κέντρα επιχειρήσεων, την ομάδα διαχείρισης κρίσεων, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των ασθενών στα νοσοκομεία.
 • Γιατί ξέρετε κάτι; Το υγειονομικό σύστημα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Θα πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε τις ισορροπίες με τέτοιο τρόπο, ώστε κανένα νοσοκομείο να μην φτάσει σε κόκκινο επίπεδο και δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, πέρα από το ίδιο το νοσοκομείο, ενδεχόμενα αυτό θα λειτουργήσει σαν θεωρία του ντόμινο και θα επηρεάσει και άλλους κοινωνικούς σχηματισμούς. Καταφέραμε λοιπόν με όλα τα κενά, με όλα τα λάθη, με όλες τις παραλήψεις και σταθήκαμε όρθιοι.

Και πώς είναι η επόμενη μέρα για το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ; Αυτή τη στιγμή, κύριε Παπαευσταθίου, στα νοσοκομεία βλέπουμε ράντζα, βλέπουμε ασθενείς σε φορεία. Πώς αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ αυτή την μεγάλη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε, τα ράντζα δεν υπάρχουν τώρα, τα ράντζα είναι ένα διαχρονικό και δυστυχώς πάρα πολύ άσχημο φαινόμενο για τις περιοχές στο νοσοκομείο του Λεκανοπεδίου Αττικής, κυρίως δηλαδή το πρόβλημα εμφανίζεται στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Δεν εμφανίζεται όλες τις εποχές.

 • Είναι γεγονός ότι στην χειμερινή περίοδο και ιδιαίτερα στην περίοδο από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο, υπάρχει αυτό το φαινόμενο και αυτό οφείλεται και στην κατακόρυφη αύξηση των ιώσεων, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος κυρίως που παρατηρούνται από τη συγκεκριμένη εποχή.

Τμήματα  επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ )

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων, να διαχειριστεί το φαινόμενο και με τις διοικήσεις τόσο των υγειονομικών περιφερειών όσο και των νοσοκομείων, είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη οργάνωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Πράγμα το οποίο είναι αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για να μπορέσει το σύστημα να κρατήσει τις ισορροπίες του. Και από την άλλη να εκμεταλλευτούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τόσο τις δυνατότητες των υγειονομικών σχηματισμών που έχουμε στο λεκανοπέδιο, αλλά και επιπλέον συνεργασίες όπως είναι με το ΝΙΜΤΣ το στρατιωτικό νοσοκομείο, με το Ερρίκος Ντυνάν το θεραπευτήριο και με κάποιες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες στο παρελθόν και στην περίοδο της πανδημίας είχαν χρησιμοποιηθεί και σε συνεργασία με το δημόσιο σύστημα υγείας κατάφεραν να διαχειριστούν τον αυξημένο όγκο των περιστατικών, την αυξημένη πίεση δηλαδή που είχαμε υποστεί. Άρα λοιπόν, με αυτή τη συνταγή, με τη χρήση λοιπόν αυτών των επιπλέον δομών, ΝΙΜΤΣ, Ερρίκος Ντυνάν και ιδιωτικές κλινικές, αλλά και την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των κλινικών, το γεγονός το οποίο επιτυγχάνεται με την καθοδήγηση των διοικητών των νοσοκομείων, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προφανώς θα ήταν ευχή όλων να εξαλείψουμε, εγώ λοιπόν δεν λέω τη λέξη εξαλείψουμε, τουλάχιστον όμως να αμβλύνουμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και από την άλλη να δρομολογήσουμε τις λύσεις έτσι ώστε σε έναν επόμενο χρόνο ελπίζω σύντομα να μπορέσει να εξαλειφθεί.

Πόσο έτοιμα πιστεύετε ότι είναι τα νοσοκομεία, εάν αυτή τη στιγμή προκύψει ,ξανά μια έκτακτη υγειονομική κρίση;

Με δεδομένη την ανταπόκριση του συστήματος στην περίπτωση της πανδημίας, πιστεύω ότι τα νοσοκομεία είναι έτοιμα και το προσωπικό τους είναι έμπειρο και μάλιστα θεωρώ ότι όπως έχει αναφερθεί, δεν είναι δικές μου κουβέντες αυτές, όπως έχει αναφερθεί στα διεθνή συνέδρια και με έχει αναγνωριστεί από όλους η ετοιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας τονίζω παρά τα κενά παρά τις ελλείψεις παρά τα προβλήματα, ήταν τέτοια που βοήθησε να διαχειριστούμε την πανδημία τη στιγμή που άλλα συστήματα υγείας, τόσο ευρωπαϊκά όσο και διεθνή, με περισσότερο υγειονομικό προσωπικό από το δικό μας, δεν κατάφεραν να το διαχειριστούν με τον ίδιο τρόπο. Πιστεύω λοιπόν ότι εάν προκύψει οποιοδήποτε θέμα θα μπορέσει το προσωπικό των νοσοκομείων διαχειριστεί, αλλά βέβαια θα πρέπει να βάλουμε και μια παράμετρο ακόμα έναν αστερίσκο. Ότι όλα τα θέματα για να μπορέσουν τα νοσοκομεία μας να ανταπεξέλθουν και να ανταποκριθούν θα πρέπει να υπάρχει και αυτό που λέμε κοινωνική συναίνεση, και κοινωνική βοήθεια. Άρα λοιπόν θα πρέπει και εμείς να χρησιμοποιήσουμε και τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και όχι να επιβαρύνουμε τα νοσοκομεία με θέματα τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να αντιμετωπιστούν με μια από τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, έτσι ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα περιστατικά, τα οποία χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Έτσι είναι κύριε Παπαευσταθίου, γιατί νομίζω ότι και τα κέντρα υγείας ποια είναι αρκετά βελτιωμένα και μπορούν να εξυπηρετήσουν. Πόσα ασθενοφόρα οχήματα σε κάθε τομέα είναι διαθέσιμα για εικοσιτετράωρη λειτουργία;

Καταρχήν να πω με αφορμή αυτό που είπατε προηγουμένως ότι υπάρχει πλέον Γενική Γραμματεία πρωτοβάθμιας φροντίδας αρμόδια. Έχει αναδιοργανωθεί ο χάρτης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση ώστε να μπορέσει μέσω αυτής της αναδιοργάνωσης να βελτιωθεί και η λειτουργία του δευτεροβάθμιου συστήματος, δηλαδή των νοσοκομείων της χώρας,.

 • Σε ό,τι αφορά τα ασθενοφόρα είναι λίγο περίεργη η ερώτηση που μου κάνετε, θα σας πω τι εννοώ. Το ΕΚΑΒ λειτουργεί σε 126 σημεία στη χώρα μας Υπάρχουν δηλαδή παραρτήματα και τομείς του ΕΚΑΒ σε 126 περιοχές. Προφανώς άλλη είναι η δύναμη των ασθενοφόρων που ανταποκρίνονται και που επιχειρούν στο λεκανοπέδιο, άλλη στη Θεσσαλονίκη, άλλη στην Πάτρα, άλλη στο Ηράκλειο, άλλη στα Γρεβενά, στην Καστοριά ή στα νησιά. Άρα για να μπορέσω να σας απαντήσω ή θα πρέπει να μου πείτε σε ποια περιοχή ενδιαφέρεστε για να δούμε πόσα ασθενοφόρα επιχειρούν ή γενικά αν θέλετε μια απάντηση θα σας πω ότι τα ασθενοφόρα που επιχειρούν είναι αυτά τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η οποία παρατηρείται τόσο σε ότι αφορά την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα την παροχή όσο και για τις διακομιδές στα νοσοκομεία, αλλά σίγουρα χρειάζονται παραπάνω ασθενοφόρα.
 • Χρειάζεται ενίσχυση, δεν εννοούμε ασθενοφόρα μόνο σε επίπεδο οχημάτων, εννοούμε κυρίως σε επίπεδο προσλήψεων προσωπικού. Γιατί ξέρετε το κομμάτι του ΕΚΑΒ, η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα δυστυχώς δεν είναι μόνο το επείγον. Είναι και η κάλυψη των κενών του υγειονομικού συστήματος. Άρα λοιπόν, όταν το ΕΚΑΒ καλείται να αντιμετωπίσει τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, με τις διακομιδές των ασθενών σε άλλες περιοχές ή και σε άλλους νομούς πολλές φορές, καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη για προσλήψεις είναι ακόμα μεγαλύτερη και σε συνδυασμό και με την κατάχρηση των υπηρεσιών μας που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία μας και σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι με επιπλέον προσλήψεις και επιπλέον ασθενοφόρα οχήματα θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε ακόμα καλύτερα.

Αυτή τη στιγμή πόσα είναι τα οχήματα που έχει στην κατοχή του το ΕΚΑΒ;

Είναι περίπου 800 ασθενοφόρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πριν από ένα έτος, κύριε. Παπαευσταθίου, είχαμε κάνει πάλι   συνέντευξη και  συζητούσαμε ότι αναμένατε την παραλαβή 60 ασθενοφόρων σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Παραδόθηκαν αυτά τα 60;

Όχι, δεν είχαμε πει κάτι τέτοιο. Είχαμε πει ότι μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ γίνεται η προμήθεια των ασθενοφόρων και είχαμε πει ότι οι προμήθειες που περιμέναμε ήταν από κάποιες περιφέρειες, οι οποίες είχαν τελεσφορήσει οι διαγωνισμοί τους και ήμασταν έτοιμοι στο να τα παραλάβουμε και επίσης κάποιοι άλλοι διαγωνισμοί, οι οποίοι αν θυμάστε σας για πει ότι δεν είχαν καρποφορήσει, αλλά είχαμε πάει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Τώρα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί. Είμαστε όμως στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι δεν έχουν παραδοθεί στο ΕΚΑΒ όλα τα ασθενοφόρα και αυτό δεν είναι με ευθύνη προφανώς του ΕΚΑΒ. Είναι εξαιτίας των διεθνών συγκυριών που έχουν επηρεάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες και δυστυχώς οι χρόνοι παράδοσης έχουν μεγαλώσει κατά πολύ. Εκεί λοιπόν που οι χρόνοι παράδοσης παλιότερα ήταν από την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση σε μερικούς μήνες, τώρα υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουμε και το ένα έτος. Από κάποιους διαγωνισμούς έχουμε παραλάβει τα ασθενοφόρα, από κάποιους άλλους εκκρεμούν ακόμα, αλλά πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε παραλάβει όλα τα ασθενοφόρα από όλους τους διαγωνισμούς ΕΣΠΑ. Εδώ να τονίσω και να υπογραμμίσω την πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με όλες τις περιφέρειες με όλους τους περιφερειάρχες και να τους ευχαριστήσω και δημόσια από τη θέση αυτή, γιατί πάντοτε σε όλα τα προγράμματα, τα ευρωπαϊκά εντάσσεται προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων για τις γεωγραφικές περιφέρειες, γιατί προφανώς είναι το απόλυτο και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των διασωστών μας, των γιατρών μας, των νοσηλευτών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους κατοίκους των περιοχών σε όποιον άνθρωπο έχει πραγματικά ανάγκη για να του δώσουν αφενός μεν πρώτες βοήθειες, να αντιμετωπίσουν δηλαδή τα επείγοντα περιστατικά, αφετέρου δε να διακομίσουν τους ανθρώπους με ταχύτητα και με ασφάλεια στον πλησιέστερο και καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό.

Αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο χρόνος αναμονής για τον ασθενή που θα καλέσει ένα ασθενοφόρο να πάει στο σπίτι του;

Δεν μπορώ να σας απαντήσω στην ερώτηση, γιατί αυτή η ερώτηση είναι πάρα πολύ γενική. Άλλος χρόνος αναμονής σας ξαναλέω, είναι σε μια περιοχή επαρχιακή, άλλος στην Αθήνα, άλλος στη Θεσσαλονίκη. Εξαρτάται από το είδος του περιστατικού, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των πόρων, των μέσων και τα λοιπά. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να απαντηθεί σε καμία περίπτωση. Εάν με ρωτάτε για το Λεκανοπέδιο Αττικής, θα σας πω ότι για τα πραγματικά πάρα πολύ επείγοντα περιστατικά, ο χρόνος αναμονής είναι περίπου στα 10-15 λεπτά για τα πάρα πολύ επείγοντα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και περιστατικά τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων ως επείγοντα, όπου εκεί η αναμονή είναι πολύ μεγαλύτερη.

Κύριε Παπαευσταθίου είπατε πριν ότι χρειάζονται νέες προσλήψεις. Υπάρχει κάποια εκτίμηση, ποιος είναι ο αριθμός εκείνους που θα έλεγε κάποιος ότι θα ήταν ικανοποιητικός για να βοηθήσει και να στελεχωθεί καλύτερα το ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ;

Υπάρχουν και οι αριθμοί έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως οφείλει να κάνει η διοίκηση του ΕΚΑΒ, τεκμηριωμένα, οργανωμένα. Θα μου επιτρέψετε να μην αναφέρω το νούμερο στον αέρα σε καμία περίπτωση, αλλά θα σας πω το εξής. Σίγουρα ο αριθμός των προσλήψεων πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ετήσιων αποχωρήσεων του προσωπικού μας. Και αυτό γιατί οι ανάγκες αυξάνουν και οι απαιτήσεις αυξάνουν. Και επίσης τα δεδομένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είναι τέτοια που επιβάλλουν στους φορείς επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας να ανταποκρίνονται σε μικρότερο δυνατό χρόνο και να διακομίζουν τους ασθενείς στον πλησιέστερο και καταλληλότερο υγειονομικό σχηματισμό, προκειμένου να τύχουν υπηρεσίες οι οποίες θα είναι χρήσιμες και καθοριστικές όχι μόνο για την ίδια τη ζωή αλλά και για την από κει και πέρα εξέλιξη της υγείας τους.

 • Άρα λοιπόν, τα νούμερα υπάρχουν έχουν υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναλυτικά, ανά περιοχή ανά τομέα του ΕΚΑΒ τεκμηριωμένα. Και επίσης επειδή πρέπει να πούμε ότι 126 περιοχές στη χώρα μας δεν είναι το σύνολο της χώρας, σίγουρα απαιτείται η δημιουργία νέων τομέων του ΕΚΑΒ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε τομέας του ΕΚΑΒ για να μπορεί να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο σε εικοσιτετράωρη βάση 365 μέρες το χρόνο, απαιτεί 11 άτομα προσωπικό, πλήρωμα, αλλά ένα ασθενοφόρο ίσον με κανέναν. Ο στόχος της παρούσας διοίκησης είναι σε αντίθεση με το παρελθόν, τη στιγμή που δημιουργούνται, που αποφασίζεται να συσταθούν και να δημιουργήσουν νέοι τομείς, να μπορέσουν τουλάχιστον να βγαίνουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη ή βάση. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους καινούριους τομείς. Επειδή υπάρχουν τομείς του ΕΚΑΒ πανελλαδικά που ακόμα και σήμερα βγαίνει ένα ασθενοφόρο ή και σε μερικές περιπτώσεις με δυσκολία ένα ασθενοφόρο το εικοσιτετράωρο, ο στόχος και η πρόταση που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας είναι να γίνουν οι προσλήψεις αυτές που απαιτούνται έτσι ώστε παντού να βγαίνει ο ικανός αριθμός ασθενοφόρων για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας που μας έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πρόκειται να προκηρυχθούν νέες θέσεις σύντομα, μήπως το γνωρίζετε;

Πρόκειται να προκηρυχθούν νέες θέσεις σίγουρα. Το σύντομα είναι αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να σας απαντήσει.

Αυτή τη στιγμή ποιος είναι ο αριθμός των αεροπλάνων που χρησιμοποιούνται για αεροδιακομιδές;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αεροδιακομιδές από το 2002 εκτελούνται με πτητικά μέσα των ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή με τα ελικόπτερα και με τα αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων. Εδώ θα πρέπει να πούμε λοιπόν, ότι πριν από μερικά χρόνια, δηλαδή το 2019, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο και ευχαριστούμε δημόσια, πέρα από την πολύτιμη δωρεά των 145 περίπου ασθενοφόρων που είχε δωρίσει σε προηγούμενο χρονικό διάστημα στο ΕΚΑΒ, δώρισε 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη με πλήρη υγειονομική διαμόρφωση, έτσι ώστε να μπορούν να διακομίζονται οι ασθενείς από  τα σημεία, ιδίως από τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας προς το Λεκανοπέδιο της Αττικής ή προς Θεσσαλονίκη ή προς τα Γιάννενα ή προς την Κρήτη γενικότερα στους υγειονομικούς σχηματισμούς, τους τριτοβάθμιους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις περιοχές που συμβαίνουν. Αυτά λοιπόν, τα 2 ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη προστέθηκαν στο επιχειρησιακό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων.

 • Γιατί πρέπει να τονίσουμε ότι το προσωπικό, το οποίο στελεχώνει τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη αυτά είναι πιλότοι και μηχανικοί των ενόπλων δυνάμεων. Το υγειονομικό προσωπικό είναι προσωπικό του ΕΚΑΒ και με τα νέα αυτά μέσα τα 2 ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη έχει μειωθεί η ανάγκη χρησιμοποίησης στρατιωτικών μέσων για να γίνονται αεροδιακομιδές. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται και αυτά όταν απαιτείται.

 

Οι βάσεις του ΕΚΑΒ

Οι βάσεις στις οποίες έχει το ΕΚΑΒ είναι στη Σύρο, την Ελευσίνα, στο Άκτιο, στη Ρόδο και από εκεί από αυτές τις βάσεις επιχειρούν τα κατάλληλα πτητικά μέσα, αναλόγως αφενός μεν με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, το ιατρικό περιστατικό και το ιστορικό το οποίο έχει κάθε ασθενής ή τραυματίας ο οποίος πρέπει να διακομιστεί στο σημείο προορισμού, δηλαδή το νοσοκομείο και η περιοχή στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο που θα υποδεχτεί τον ασθενή ή τον τραυματία. Σίγουρα απαιτούνται και επιπλέον δυτικά μέσα, με την έννοια της κατάλληλης υγειονομικής διαμόρφωσης, όπως ακριβώς είναι τα σχετικά μέσα της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Γιατί σίγουρα, παρόλο που μέχρι στιγμής τουλάχιστον η πολεμική αεροπορία, η αεροπορία στρατού, το πολεμικό ναυτικό με τα μέσα τους διακομίζουν με ταχύτητα και με ασφάλεια τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, δεν είναι διαμορφωμένα υγειονομικά τα συγκεκριμένα μέσα.

 

 • Άρα το ζητούμενο θα ήταν να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των κατάλληλων γι’ αυτή τη δουλειά αεροπορικών μέσων.

Υπάρχει μείωση στον αριθμό των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ; Γίνεται δηλαδή πιο αυστηρή επιλογή από τους γιατρούς του ΕΚΑΒ για το ποια περιστατικά χρήζουν πραγματικά αεροδιακομιδής και ποια θα μπορούσανε να αντιμετωπιστούν στον τόπο του συμβάντος; Υπάρχει μείωση;

Δεν γίνεται κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια. Ο τρόπος ο οποίος διαχειρίζονται- διαχειρίζεται το συντονιστικό κέντρο των αεροδιακομιδών όλους τους ασθενείς, όλα τα περιστατικά από όλη την Ελλάδα που αιτούνται αεροδιακομιδής είναι ο ίδιος διαχρονικά. Δεν έχει γίνει κάτι διαφορετικό τώρα. Ίσα ίσα που μπορούμε να πούμε ότι και εξαιτίας της πανδημίας έχει αυξηθεί ο αριθμός των διακομιδών που γίνονται από περιοχές κυρίως νησιωτικές προς την ηπειρωτική κυρίως χώρα.

 • Προφανώς τα κριτήρια αεροδιακομιδής είναι και πρέπει να είναι αυστηρά. Αλλά αυτό σας λέω και πάλι είναι κάτι το οποίο ισχύει διαχρονικά. Δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται τώρα και ο λόγος ο οποίος γίνεται είναι γιατί πολύ απλά, παρόλο που μπορεί να ακούγεται στους τηλεθεατές σας ή και σε οποιοδήποτε απλή, ας το πούμε έτσι, λειτουργία μια αεροδιακομιδή είναι πάρα πολύ σύνθετη, πάρα πολύ επικίνδυνη και θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες διακομιδής του ασθενούς προς έναν ανώτερο και κατάλληλο οικονομικό σχηματισμό και εφόσον το ιατρικό ιστορικό είναι τέτοιο που του επιτρέπει. Άρα λοιπόν, οι αεροδιακομιδές γίνονται και θα αξιολογήσουν να γίνονται για όλους τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Και έτσι πρέπει να είναι κύριε Παπαευσταθίου, γιατί κοστίζει και αρκετά χρήματα μια αεροδιακομιδή.

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει το θέμα κόστους για τις αεροδιακομιδές. Σε καμία περίπτωση κατηγορηματικά. αυτό είναι κάτι το οποίο είναι κόκκινη γραμμή για μας δεν το συζητάμε. Ποτέ δεν θα σκεφτεί το ελληνικό δημόσιο και ιδιαίτερα το ΕΚΑΒ εάν θα πρέπει να γίνει μία διακομιδή επειδή είναι ακριβή ή όχι. Αεροδιακομιδές γίνονται και θα γίνονται πάντοτε εφόσον υπάρχει ιατρικός λόγος. Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται θέμα κόστους, σε καμία..

 Κατανοητό, κατανοητό. Κύριε Παπαευσταθίου, τι προβλήματα δημιουργεί στο ΕΚΑΒ η μη επάρκεια κλινών στα νοσοκομεία, σε κάποιες εφημερίες που το βλέπουμε ότι συμβαίνει.

Αυτό που είπαμε και στην αρχή, αν θυμάστε που μιλήσαμε για τον εφημεριακό καθεστώς, σίγουρα αυτό προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αφενός μεν να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και οι τραυματίες, δηλαδή να μπορούν να έχουν την περίθαλψη που πρέπει για την περίπτωσή τους στον καταλληλότερο και πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό, και από την άλλη να μην επιβαρύνουμε τα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Άρα λοιπόν, είναι δύσκολος ο σχεδιασμός για να μπορέσουμε να το πετύχουμε. Μέχρι στιγμής το καταφέρνουμε με σχετική επιτυχία. Αν παρατηρηθεί αύξηση των αριθμών των επικουρικών κλινών, των ράντζων δηλαδή, σε κάποιο νοσοκομείο, προφανώς για να τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης, οι ασθενείς θα πρέπει να διακομιστούν σε έναν άλλο υγειονομικό σχηματισμό που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Αυτό επιβαρύνει το ΕΚΑΒ σε ότι αφορά την δέσμευση πόρων. Γι’ αυτό προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

 • Ξαναλέω λοιπόν ότι η ομάδα σχεδιασμού, η οποία είναι κάτω από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας μαζί με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και με τους διοικητές των νοσοκομείων, και προφανώς το Κέντρο επιχειρήσεων υγείας λειτουργούμε συνεχώς αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το αμβλύνουμε.

Ποιες ειδικότητες γιατρών έχουν τη μεγαλύτερη έλλειψη αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία; Δηλαδή για παράδειγμα, εγώ γνωρίζω ότι επεμβατικοί ακτινολόγοι βρίσκονται σε έλλειψη στα δημόσια νοσοκομεία, γιατί οι περισσότεροι πήγαν στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Θα μου επιτρέψετε γι’ αυτή την ερώτηση να μην σας απαντήσω με την έννοια της αναρμοδιότητας. Αυτό είναι θέμα νομίζω θα μπορούσε να σας απαντήσει πάρα πολύ καλά τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών πάντως όχι σίγουρα ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

 Ποια είναι η συμβολή του ΕΚΑΒ -ΟΔΙΚ στην αντιμετώπιση των μαζικών καταστροφών;

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι ένας θεσμός ο οποίος ενεργοποιείται από τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, οποιαδήποτε στιγμή απαιτηθεί για να διαχειριστεί μια έκτακτη κατάσταση ή μια κρίση.

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων

Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων ενεργοποιήθηκε το 2020 με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανδημίας στη χώρα μας και από τότε παραμένει συνεχώς σε λειτουργία, διαχειριζόμενη ταυτόχρονα όχι μόνο τις καταστάσεις του κορωνοϊού, αλλά και τις καταστάσεις στις οποίες δυστυχώς έχουμε βιώσει όλοι όπως οι πυρκαγιές την καλοκαιρινή περίοδο, οι χιονοπτώσεις και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν την προηγούμενη χρονιά, αλλά και τη φετινή και γενικότερα όλα τα περιστατικά, τα οποία είναι εκτός καθημερινότητας και τα οποία απαιτούν την χρήση μεγάλου αριθμού προσωπικού μας και μέσων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παράλληλα να διασυνδεθούμε με τους υγειονομικούς σχηματισμούς έτσι ώστε και αυτοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν χωρίς να επιβαρυνθεί περαιτέρω η λειτουργία τους για τις υπόλοιπες καταστάσεις.

Άρα λοιπόν, η ομάδα διαχείρισης Κρίσεων προσπαθεί να διαχειριστεί την οποιαδήποτε κατάσταση και κρίση όποτε και αν αυτή προκύπτει και μέχρι στιγμής τουλάχιστον και διαχρονικά, αλλά και τώρα τα έχει καταφέρει με τον τρόπο και με τα μέσα τα οποία παρέχονται τόσο από το ΕΚΑΒ, το τονίζω αυτό, όσο και από τους κοινωνικούς σχηματισμούς. Γιατί είμαστε όλοι μέλη του εθνικού συστήματος υγείας και προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση με επίκεντρο τον άνθρωπο και μόνο τον άνθρωπο να βελτιώσουμε και να βελτιώνουμε καθημερινά τη λειτουργία μας.

Ποια είναι η συμβολή του ΕΚΑΒ στα hotspots και γενικότερα στο μεταναστευτικό;

Το ΕΚΑΒ πάντοτε λειτουργούσε στα πλαίσια, καταρχήν όχι μόνο στα hotspots αλλά στο μεταναστευτικό έτσι όπως το αναφέρετε είναι η πρώτη, η αιχμή του δόρατος του εθνικού συστήματος υγείας, γιατί προφανώς οι άνθρωποί μας είναι αυτοί οι οποίοι πηγαίνουν για να μπορέσουν να παραλάβουν τους ανθρώπους, τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι φτάνουν στις περιοχές μας, να τους εξετάσουν και να τους διακομίσουν στους υγειονομικούς σχηματισμούς για να δουν από εκεί πέρα αν χρειάζονται κάτι περισσότερο ή ακόμα νοσηλεία ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, οι τομείς του ΕΚΑΒ, οι οποίοι βρίσκονται στις περιοχές που έχουν hot spot ή που έχουν κέντρα προσφύγων, ασχολούνται καθημερινά, αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε περιστατικό τον οποιοδήποτε άνθρωπο χρήζει επείγουσας φροντίδας να διακομιστεί με ασφάλεια. Σίγουρα αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι τομείς του ΕΚΑΒ στις περιοχές που υπάρχουν μετανάστες, που υπάρχουν πρόσφυγες, έχουν επιβαρυμένη λειτουργία. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, οι άνθρωποι αυτοί είναι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και με αρκετά προβλήματα υγείας και έρχονται να προστεθούν στους πληθυσμούς των περιοχών, κατοικούν στις περιοχές, άρα αυξάνουν κατά πολύ το έργο του ΕΚΑΒ. Σε κάθε περίπτωση όμως αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, το ίδιο ισότιμα και με το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη και στοργή, όσο λοιπόν υπάρχουν.

Ποιοι είναι η επόμενοι στόχοι σας στο ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ;

Οι επόμενοι στόχοι είναι η διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε πει και παρόλο που διαχρονικά υπάρχει αυτή η πρόταση θα πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί μόνο τότε μπορείς να πεις ότι έχεις ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ιατρικής.

 • Άρα λοιπόν, αυτονόμηση των ΤΕΠ και διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ είναι ένας στόχος.
 • Πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ είναι ένας δεύτερος στόχος. Αλλά λέγοντας πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ εννοούμε σωστή, δηλαδή σε κάθε περιοχή που αναπτυσσόμαστε να μπορούμε να καλύπτουμε το επείγον και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και τις ανάγκες που έχουν οι υγειονομικοί σχηματισμοί σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις που ενδεχόμενα έχουν αυτοί και απαιτούν διακομιδές των ασθενών των τραυματιών σε κανονικούς σχηματισμούς.
 • Και όσο το δυνατόν καλή λειτουργία μας στο κομμάτι του επείγοντος και στο κομμάτι της διαχείρισης κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων, δηλαδή στο κομμάτι της διυπηρεσιακής συνεργασίας με άλλους φορείς. Όπως είδατε παραδείγματος χάρη στις τελευταίες μέρες που η Ομάδα του ΕΤΙΚ ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών μαζί με την Ομάδα της ΕΜΑΚ της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών του πυροσβεστικού σώματος πήγαν στην Τουρκία από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν από τις πρώτες ομάδες που πήγαν, έδωσαν τις πολύτιμες βοήθειές τους και βοήθησαν τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους που κατάφεραν να σώσουν, να τους απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια και να τους διακομίσουν με ασφάλεια για να τύχουν ιατρικής περίθαλψης.
 • Άρα, λοιπόν, ο στόχος είναι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις δομές μας, το ειδικό τμήμα ιατρικής καταστροφών. Να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις αεροδιακομιδές μας. Γενικότερα, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας με βάση τα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών που υπάρχουν τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα οποιουδήποτε συμπολίτη μας, οποιουδήποτε συνανθρώπου μας έχει πραγματικά ανάγκη, για επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα, και τονίζω τη λέξη επείγουσα.

Είναι πολύ σημαντικό το έργο σας, κύριε Παπαευσταθίου και συγχαρητήρια γιατί όντως έχει αλλάξει όλη η εικόνα. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που είσαστε κοντά μας και σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στο έργο σας.

Εγώ να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να μου επιτρέψετε κλείνοντας να τονίσω την τεράστια προσφορά των διασωστών, νοσηλευτών και γιατρών, του προσωπικού του ΕΚΑΒ δηλαδή, όπως και του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, στο κομμάτι της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για τον πάσχοντα άνθρωπο.Και για να μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί.

Έκκληση

Να επαναλάβω για μια ακόμα φορά την έκκληση την οποία κάνω σε όλους μας, να κάνουμε χρήση και όχι κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο δεν είναι ταξί. Την στιγμή που χρησιμοποιούμε το ασθενοφόρο για να διακομισθεί ένας ασθενής στο νοσοκομείο που θα μπορούσε να πάει και με το δικό του μέσον γιατί δεν είναι επείγον περιστατικό, στερούμε το ασθενοφόρο, όχι σαν όχημα, αλλά τους διασώστες που το στελεχώνουν από την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, η οποία η έλλειψή της μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας. Άρα λοιπόν, ναι στη χρήση όχι στην κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Σας ευχαριστώ πολύ.

Να είστε καλά. Και εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Παπαευσταθίου που ήσασταν κοντά μας, ευχαριστούμε. Φίλες και φίλοι σας ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για ένα επόμενο Opinion Health.