ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Νίκος Παπαευσταθίου
Πρόεδρος του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ
video

Νίκος Παπαευσταθίου στο healthweb.gr: Δεν σταματάμε να εξυπηρετούμε τους non COVID ασθενείς

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ  κ. Νίκος  Παπαευσταθίου μίλησε στο healthweb.gr και στην εκπομπή Opinion Health με τη Νικολέτα Ντάμπου, για την νέα καθημερινότητα του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ αλλά και για την σημερινή κατάσταση των νοσοκομείων και των διακομιδών και αεροδιακομιδών  . Παράλληλα, μας είπε εάν η συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά και εάν υπάρχουν ελλείψεις  σε ασθενοφόρα οχήματα καθώς και σε πληρώματα και προσωπικό .

Ποια είναι η νέα καθημερινότητα του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ ;
Στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε την  μεγαλύτερη Υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού,  η καθημερινότητα  του ΕΚΑΒ έχει αλλάξει δραματικά . Πέρα από το φόρτο εργασίας που είναι λογικό να βιώνει μία υπηρεσία παροχής επείγουσας προ νοσοκομειακής φροντίδας σε πανελλαδικό επίπεδο,  έχουμε να διαχειριστούμε και τα περιστατικά  COVID τα οποία έρχονται να προστεθούν τόσο ποιοτικά όσο και αριθμητικά στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα του ΕΚΑΒ .Προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε τόσο σε  πόρους  όσο και σε προσωπικό να εξυπηρετήσουμε και να ανταπεξέλθουμε με το καλύτερο τρόπο και να είμαστε αποτελεσματικοί για τους ασθενείς με COVID 19 όσο και στους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και τραυματίες.
Μπορεί να βρισκόμαστε στην εποχή του  COVID αλλά δεν σταματάμε να εξυπηρετούμε και όλες τις  υπόλοιπες παθήσεις και τα ατυχήματα.

Πόσα άδεια κρεβάτια υπάρχουν σε ΜΕΘ και ΜΑΦ σε όλη την Ελλάδα ;

Η διαφοροποίηση της νόσου του COVID 19 σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα νοσήματα  είναι η αυξημένη θνητότητα που παρουσιάζεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας και αυτό σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό των κλινών που έχουν διατεθεί , μας κάνει να μην μπορούμε να δώσουμε ένα συγκεκριμένο νούμερο όπως ενδεχόμενα να ίσχυε για τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείες για τις υπόλοιπες παθήσεις . Είναι ένα μεταβλητό νούμερο που αλλάζει ακόμη και ανά ώρα ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα στις  εννέα  το πρωί μπορεί οι διαθέσιμες κλίνες για COVID 19 να ανέρχονται στις  30 και να υπάρχουνε 30 αναμονές και το μεσημέρι  12:00  αυτό το νούμερο να φτάσει στους 70 και αργότερα  να πέσει στις 10.
Ο μέσος όρος είναι περίπου 40 με 50 αναμονές ασθενών με COVID 19 την ημέρα οι οποίοι συνήθως εξυπηρετούνται εντός 36 ωρών . Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις όπως κάποιοι ασθενείς  με σοβαρά συνοδά νοσήματα να βρίσκουν ΜΕΘ  περιμένοντας περισσότερο από 36 ώρες .

Αριθμός των κλινών ΜΕΘ

Θα πρέπει να επισημάνουμε και να τονίσουμε ότι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που διατίθεται πλέον στο εθνικό σύστημα υγείας τόσο συνολικά όσο και για τη νοσηλεία της COVID 19 σήμερα ξεπέρασαν στις 1450 πανελλαδικά όταν τον Ιούλιο του 2019 ,σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώην ΕΚΕΠΥ , ήταν περίπου στις 680 .Οι 1450 ΜΕΘ αφορά κλίνες σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για περιστατικά τόσο COVID 19 όσο και για non COVID ασθενείς .

 Ποιος είναι ο αριθμός των ασθενοφόρων οχημάτων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα σήμερα;

Ο αριθμός των ασθενοφόρων οχημάτων ξεπερνάνε τα 1000 , ωστόσο δεν έχει σημασία ο αριθμός των ασθενοφόρων οχημάτων αλλά πόσα ασθενοφόρα οχήματα σε κάθε τομέα είναι διαθέσιμα για εικοσιτετράωρη λειτουργία. Σε αυτό δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο και ο λόγος είναι διότι κάθε τομέας και  παράρτημα του ΕΚΑΒ έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή  και αφορά στην  πληθυσμιακή και υγειονομική κάλυψη μιας περιοχής αλλά και στις  δυνατότητες που έχουμε ως υπηρεσία. Σε κάποιες περιοχές μπορεί να υπάρχουν μικρότερες δυνατότητες στο να μπορέσει να εξυπηρετήσει το ΕΚΑΒ με περισσότερα από ένα ασθενοφόρα το εικοσιτετράωρο. Για τον κορωνοϊό έχει  ενισχυθεί το ΕΚΑΒ σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με επικουρικό προσωπικό καθώς έχουν προσληφθεί περίπου 800 διασώστες  σε πανελλαδικό επίπεδο , οι οποίοι έχουν ενισχύσει συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα,  με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση στα ασθενοφόρα τα οποία διατίθεται τόσο για επείγοντα περιστατικά νοσοκομειακής  φροντίδας όσο και για δια νοσοκομειακές διακομιδές. Άρα λοιπόν , δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο νούμερο καθώς  αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ βρισκόμαστε στο μέγιστο αριθμό Επιχειρησιακής Ετοιμότητας.

Πόσες διακομιδές πραγματοποιούνται καθημερινά από την επαρχία προς την Αθήνα;

Πρόκειται για ένα νούμερο το οποίο ποικίλη δεν μπορούμε να έχουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό και ο λόγος είναι ο εξής ότι στην εποχή του κορωνοϊού προσπαθούμε οι διακομιδές να μην είναι πολλές προς την Αθήνα αλλά να ενεργοποιήσουμε τους υγειονομικούς σχηματισμούς όλης της Ελλάδας και να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τους ασθενείς στον πλησιέστερο και καταλληλότερο Υγειονομικό σχηματισμό τόσο για περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό όσο και  για περιπτώσεις non COVID. Αυτό  σημαίνει ότι προσπαθούμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν τις διακομιδές προς την Αθήνα. Να τονίσουμε ότι εκτός από τις διακομιδές των χερσαίων μέσων υπάρχουν και  οι αεροδιακομιδές  .Το ΕΚΑΒ με το γραφείο αεροδιακομιδών  και το άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό αλλά και διασώστες και  πληρώματα ασθενοφόρων ,εξυπηρετούσαμε και εξυπηρετούμε και θα εξυπηρετούμε κυρίως τις νησιωτικές περιοχές τόσο για περιστατικά κορωνοϊού  όσο και τις υπόλοιπες παθήσεις περιστατικά 24 ώρες  το εικοσιτετράωρο , 365 μέρες το χρόνο.

Το ίδιο ισχύει και για τις  διακομιδές που γίνονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέσα στην Αθήνα;

Όχι ,οι διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέσα στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μόνο για περιστατικά κορωνοϊού καθημερινά ξεπερνάμε τις 100 δια νοσοκομειακές διακομιδές και  λόγω αυτής της εξέλιξης έχουν μετακινηθεί διασώστες από διάφορα παραρτήματα και τομείς της  Ελλάδας και έχουν έρθει να ενισχύσουν το προσωπικό της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΚΑΒ στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πάρα πολύ λεπτή και ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ έγκαιρης παροχής της  επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και έγκαιρης διανοσοκομειακής διακομιδής στους ασθενείς που πρέπει να διακομιστούν για οποιοδήποτε λόγο σε ένα Υγειονομικό σχηματισμό. Κάνουμε έκκληση ως ΕΚΑΒ και αφορά σε όλους τους συμπολίτες μας : Οι ασθενείς non COVID να μην κάνουν κατάχρηση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ διότι  κάθε κλήση που γίνεται μόνο για μία μεταφορά που θα μπορούσε να  γίνει με οποιοδήποτε άλλο μέσο , στερεί από κάποιο άλλο συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη επείγουσας παροχής νοσοκομειακής φροντίδας βάζοντάς ακόμη και σε κίνδυνο την ζωή .

Ποια ήτανε η ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ τα τελευταία χρόνια;

Η ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ γίνεται με αργούς ρυθμούς μέσα κυρίως από  τα ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα  ΕΣΠΑ .Στο ΕΚΑΒ είμαστε σε μία διαδικασία και εξαιτίας του COVID 19 υπάρχουν καθυστερήσεις , το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο έχει προβεί σε όλες τις  απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να επισπευσθούν αυτές τις διαδικασίες.Δε σας κρύβω ότι εξαιτίας του κορωνοϊού κάποια ασθενοφόρα που έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν καθυστερήσει καθώς σε   παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου το lockdown και περιστολή των εργασιών . Υπάρχει  καθυστέρηση στην παράδοση των εμπορευμάτων μεταξύ άλλων και των ασθενοφόρων οχημάτων. Θεωρώ, ότι στους επόμενους προσεχείς μήνες θα έχουμε έναν καλό αριθμό ασθενοφόρο οχημάτων για να μπορέσει να  ενισχύει το ΕΚΑΒ σε πανελλαδικό επίπεδο,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε σταματήσει τις ενέργειες μας .

Δωρεές

Να τονίσουμε ότι στα πλαίσια του κορωνοϊού υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσφορά δωρεών τόσο από φυσικά πρόσωπα αλλά και που εταιρείες συμβάλλοντας σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ. Να τονίσουμε την δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που πέρα από την δωρεά των 143 ασθενοφόρων  που είχε πραγματοποίηση  πριν από μερικά χρόνια , σήμερα έχει προβεί σε μία πάρα πολύ μεγάλη δωρεά που αφορά σε δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη  για αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ . Έχουν  παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις για να μπορέσουμε να πραγματοποιούμαι αεροδιακομιδές με ασφάλεια και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια κυρίως για τους ασθενείς σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές προς το λεκανοπέδιο .

Πόσα  ασθενοφόρα έχουν αγοραστεί μέσω ΕΣΠΑ ;

Τα ασθενοφόρα που έχουν αγοραστεί ξεπερνούν τα 150 ωστόσο αυτά που θα παραδοθούν το προσεχές διάστημα είναι περίπου 60 σε πανελλαδικό επίπεδο.Εδώ να διευκρινίσουμε ότι τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα αφορούν προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία ήδη ‘’ έτρεχαν’’ και  τα οποία εμείς ως διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΑΒ  επισπεύδαμε τη διαδικασία και θα έχουμε τις έχουμε  ολοκληρώσει και ουσιαστικά  ξεκολλήσει κάποιες διαδικασίες που είχαν κολλήσει , διότι σε αυτούς διαγωνισμούς οι εταιρείες δυστυχώς εξαντλούν όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, ενστάσεις ,  πρόσφυγες, ασφαλιστικά μέσα  και λοιπά,  με αποτέλεσμα αυτοί οι διαγωνισμοί να κρατάνε χρόνια,  έχουμε καταφέρει και τους πιο πολλούς διαγωνισμούς  τους έχουμε ξεκολλήσει . Παράλληλα,   έχουμε κάνει τις ενέργειές μας με τους περιφερειάρχες σε όλη τη χώρα για να μπορέσουμε να ενταχθούμε και στα επόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα . Οι ανάγκες του ΕΚΑΒ είναι πολύ μεγάλες και ο αριθμός των ασθενοφόρων που θα θέλαμε να έχουμε είναι πολύ μεγαλύτερος .

Γιατί υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες που αναφέρονται σε παλιά ασθενοφόρα με βλάβες και πάρα πολλά χιλιόμετρα;

Όταν υπάρχει ένας αριθμός ασθενοφόρων  που είναι περίπου 1000 και ο ρυθμός ανανέωσης γίνεται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ και η διαδικασία γίνεται σταδιακά δεν μπορεί να γίνει με μιας λογικό είναι να υπάρχουν κάποια παλιά ασθενοφόρα στην επαρχία αλλά είναι καλοσυντηρημένα. Θα ήμασταν ευτυχισμένοι αν μπορούσαμε αύριο το πρωί να έχουμε 1000 καινούργια ασθενοφόρα αλλά αυτό δε γίνεται, ακόμη κι αν υπήρχαν οι βρίσκονταν οι οικονομικοί πόροι. Στην επαρχία υπάρχουν κάποια ασθενοφόρα τα οποία είναι παλιά αλλά καλοσυντηρημένα. Υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κονδύλι που αφορά την συντήρηση των ασθενοφόρων οπότε παρά την παλαιότητα τους είναι αξιόμαχα . Τα ασθενοφόρα του  ΕΚΑΒ είναι ελεγμένα καλοσυντηρημένα και στόχος της διοίκησης είναι σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα να γίνει και ολική ανανέωση του στόλου.

Υπάρχουν ελλείψεις σε πληρώματα και γενικότερα σε προσωπικό;

Μία γρήγορη απάντηση θα ήταν όχι. Μία πραγματική απάντηση όμως θα ήταν ότι όταν μιλάμε για μία υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και ο στόχος είναι αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και  να δημιουργηθούν καινούριοι τομείς σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν και δεν εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ αλλά και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ο χρόνος απόκρισης στα επείγοντα , τότε θα λέγαμε ότι ναι χρειαζόμαστε και επιπλέον μόνιμο προσωπικό.

Η συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Η συγχώνευση ΕΚΑΒ -ΕΚΕΠΥ είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή .Κάποιος που γνωρίζει στοιχειωδώς την διαχείριση επιχειρησιακών θεμάτων ,  καταλάβει ότι όταν διαχειρίζεται μία τεράστια υγειονομική κρίση το ένα και μοναδικό επιχειρησιακό κέντρο είναι καλύτερο από τα δύο ή περισσότερα , διότι μπορούμε και συντονίζουμε καλύτερα όλες τις καταστάσεις που αφορούν τον τομέα της υγείας. Ο  προνοσοκομειακός χώρος που ήταν αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ και ο νοσοκομειακός που ήτανε αρμοδιότητα ΕΚΕΠΥ , πλέον συντονίζεται από ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο το οποίο θεωρώ ότι έχει δώσει εξετάσεις και έχει περάσει με άριστα σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της πανδημίας. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία τρέχει την διαχείριση της πανδημίας στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων νομίζω τα έχει καταφέρει και ανθρώπινος έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν , πρώτα με γνώμονα τον ασθενή και δεύτερο την ισορροπία του συστήματος. Θεωρώ λοιπόν ότι η συγχώνευση ΕΚΑΒ -ΕΚΕΠΥ  είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα , αυτό εξάλλου το έχει  αναγνωρίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τιμητική συνομιλία που είχαμε μέσω Skype πριν κάποιο διάστημα . Πιστεύω και σε οποιοσδήποτε άλλες περιπτώσεις ο ένας και μοναδικός επιχειρησιακός βραχίονας του υπουργείου θα μπορέσει να ανταποκριθεί ακριβώς όπως λειτουργούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό.

Ως πρόεδρος του ΕΚΑΒ ΚΕΠΥ θα ήθελα να μου πείτε πως βλέπετε την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού;

Προσωπικά  μου αρέσει να μιλάω για θέματα που είναι στο δικό μας αντικείμενο, δηλαδή επιχειρησιακή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό που έχω να πω ως σχόλιο είναι ότι  η διαχείριση της πανδημίας ενός συστήματος υγείας στηρίζεται και στην κοινωνική συμμετοχή όλων μας . Εάν όλοι οι πολίτες τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα όπως μας συμβουλεύουν οι λοιμωξιολόγοι και ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας , τότε το υγειονομικό σύστημα θα αντέξει όπως  και έχει αντέξει μέχρι σήμερα , ακόμα κι αν βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε οριακό σημείο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι κανένα υγειονομικό σύστημα όσο καλά προετοιμασμένο και να είναι και  όσους οικονομικούς πόρους και αν διαθέτει , δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μία πανδημία εάν όλοι οι πολίτες δε βοηθήσουν.