Συνεντεύξεις

Αποκλειστική συνέντευξη στο Healthweb του Νίκου Παπαευσταθίου εφ’ όλης της ύλης

Αποκλειστική συνέντευξη στο Healthweb του Νίκου Παπαευσταθίου εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου 

Για την θητεία του στο εθνικό κέντρο επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και την κατάσταση που βρήκε από την προηγούμενη διοίκηση καθώς και την μετάβαση του από το ΕΚΑΒ , μίλησε, μεταξύ άλλων,  σε αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο www.healthweb.gr ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου – Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

 Στο επίκεντρο της συζήτησης , επίσης, μπήκαν τα δημόσια νοσοκομεία και οι ελλείψεις καθώς και το σύστημα εφημερίων το οποίο πρόκειται να αλλάξει. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τους τελευταίους 6 μήνες μελετάει ένα νέο σύστημα εφημερίων για τα δημόσια νοσοκομεία . Παράλληλα, αναδείχθηκε το πολύ σημαντικό γεγονός της επικαιροποίησης και ονομαστικοποίησης όλων των σχεδίων άσκησης ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας στα νοσοκομεία που εισηγήθηκε η σημερινή διοίκηση του ΕΚΕΠΥ . Περισσότερα επί της οθόνης ….

Κύριε Νίκο Παπαευσταθίου μιλήστε μας για τη θητεία σας στο ΕΚΕΠΥ. Πως ήταν η μετάβαση από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ;

Ανέλαβα διοικητής στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας τον Αύγουστο του 2015 μετά από μια ολιγόμηνη δεύτερη θητεία στο ΕΚΑΒ . Τοποθετήθηκα διοικητής στο ΕΚΑΒ τον Δεκέμβριο του 2014 και παρέμεινα μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 , αναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά την διοίκηση του ΕΚΑΒ αφού είχα και προηγουμένη θητεία , από τον Νοέμβριο του 2004 μέχρι και το Μάιο του 2006 όπου ήμουν αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ και στην συνέχεια έγινα πρόεδρος μέχρι το Μάρτιο του 2010 . Ο μακροβιότερος εν ζωή πρόεδρος . Υπήρχε πολύ μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία, η οποία ουσιαστικά με βοήθησε να εν ταχθώ εύκολα στο ΕΚΕΠΥ, τουλάχιστον στο κομμάτι της διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, όπου δοκιμάζεται γενικότερα το υγειονομικό σύστημα.

Το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ είναι κρίκοι μιας αλυσίδας.

Σωστά , σχετίζονται σε ένα βαθμό , είναι κρίκοι μιας αλυσίδας . Το ΕΚΑΒ είναι προνοσοκομειακός χώρος και μετά αναλαμβάνει το ΕΚΕΠΥ στον νοσοκομειακό χώρο .

Το ΕΚΕΠΥ ως υπηρεσία εποπτεύει. Είναι σαν ομπρέλα- όπου από κάτω υπάρχει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, οι υγειονομικές περιφέρειες, τα νοσοκομεία και συντονίζει, καθοδηγεί τους εμπλεκόμενους πάντα σε πλήρη αρμονία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά τις οδηγίες και ως εκ τούτου η νευραλγικότητα αυτής της υπηρεσίας είναι κάτιπαραπάνω από δεδομένη.

Όταν λέτε σε πλήρη αρμονία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας . Τι εννοείτε σε ποιες περιπτώσεις επεμβαίνει η ηγεσία του Υπουργείου;

Είναι μερικές διαδικασίες όπως, η εκκένωση νοσοκομείων αλλά και η μεταφορά προσωπικού με αεροπορικά μέσα ώστε να ενισχυθούν οι δομές που έχουν πληγεί ή μετάβαση υγειονομικών δυνάμεων, οι οποίες για να πραγματοποιηθούν πρέπει να έχουν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας.

Η διοίκηση του ΕΚΑΒ εισηγείται στον Υπουργό και εκείνος παίρνει τις αποφάσεις. Το ΕΚΕΠΥ μιλάει και με την πολιτική προστασία αλλά και με το πυροσβεστικό σώμα καθώς και με το λιμενικό σώμα αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις κλπ . Είμαστε σε άμεση διασύνδεση με τα κέντρα επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιακά έχουμε ασυρμάτους , ευθείες γραμμές . Υπάρχουν τρόποι επικοινωνίας σε περίπτωση που οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές αλλά και η κινητή τηλεφωνία αντιμετωπίσουν πρόβλημα .

Ποια κατάσταση βρήκατε στο ΕΚΕΠΥ από την προηγούμενη διοίκηση;

Η δική μου φιλοσοφία είναι ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια. Υπάρχει ένα αξιόλογο προσωπικό τόσο ιατρικό που είναι στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και διοικητικό, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του και ξέρει πώς να λειτουργήσει και κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας αλλά και σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Στο ΕΚΕΠΥ η ευθύνη του κάθε διοικητή είναι να συντονίσει το προσωπικό κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να εντοπίσει σε όλο το υγειονομικό σύστημα τα κενά αλλά και τις παραλήψεις και να προσπαθήσει να οργανώσει και να βελτιώσει κάποια πράγματα αλλά και να κάνει εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία για να λυθούν κάποια θέματα ή να διορθωθούν.

Εσείς ποια προβλήματα εντοπίσατε ;

Εγώ ανέλαβα το ΕΚΕΠΥ και εντόπισα κάποια θέματα στα οποία έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα και να τα οργανώσουμε καλύτερα όπως π.χ. το σύστημα των εφημεριών λεκανοπεδίου Αττικής, το οποίο επεξεργαζόμαστε και οπωσδήποτε χρήζει βελτίωσης και το δεύτερο και σημαντικότερο, έχει να κάνει με την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υγειονομικών σχηματισμών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά σε μια έκτακτη ανάγκη και σε μια κρίση.

Από το πρώτο διάστημα που ανέλαβα διοικητής είχα ξεκινήσει να ελέγχω τα σχέδια που υπάρχουν στο ΕΚΕΠΥ (ΠΕΡΣΕΑΣ,ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ), τα οποία υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και οφείλουν με βάση αυτά τα σχέδια να είναι προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν εκτατές ανάγκες και κρίσεις .

Από το 2015 δεν είχε γίνει καμία άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας σε κανένα νοσοκομείο , υπήρχαν μόνο τα σχέδια σωστά ; Εσείς εισηγηθήκαμε την επικαιροποίησης και ονομαστικοποίηση όλων των σχεδίων.

Σωστά , το Σεπτέμβριο του 2015 ζήσαμε το τραγικό συμβάν όπου κάποιοι δυστυχισμένοι ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ΔΑΦΝΙ έχασαν την ζωή τους από πυρκαγιά και με αφορμή αυτό εισηγήθηκα στην πολιτική ηγεσία την άμεση επικαιροποίησης και ονομαστικοποίηση όλων των σχεδίων σε όλα τα νοσοκομεία και αυτό να συνοδευτεί από ασκήσεις ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μερικής εκκένωσης στα νοσοκομεία. Για να διαπιστώσουμε κατά πόσο το προσωπικό είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε μια έκτακτη ανάγκη και κρίση που μπορεί να είναι εντός του νοσοκομείου όπως πυρκαγιά, πλημμύρα, διακοπή ρεύματος ή εάν είναι ευρύτερο γεγονός όπως πλημμύρες στην ΜΑΝΔΡΑ αλλά και σεισμός και κάποια τραγωδία όπως το ΜΑΤΙ κ.λ.π

Πως αντέδρασε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όταν το προτείνατε ;

Μπορώ να πω ότι από την πολιτική ηγεσία όχι απλώς πήρα το πράσινο φως να ξεκινήσουμε τις ασκήσεις αλλά μας το ΄΄επέβαλε ΄΄.

Να σημειώσουμε ότι από ιδρύσεως του ΕΚΕΠΥ το 2005 το οποίο ήταν ο διάδοχος του Συντονιστικού Όργανου Τομέα Υγείας ( ΣΟΤΥ ) που δημιουργήθηκε το 2004 για να διαχειριστεί τους ολυμπιακούς αγώνες και μετεξελίχθηκε σε ΕΚΕΠΥ το 2005 και από τότε μέχρι το 2015 , δεν είχε γίνει καμία απολύτως άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας σε κανένα νοσοκομείο της χώρας, υπήρχαν μόνο τα σχέδια!!!

Για πρώτη φορά το τονίζω και μπορώ να σας πω ότι είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δικής μου διοίκησης είναι ότιξεκινήσαμε να κάνουμε ασκήσεις σε όλα τα νοσοκομεία και μάλιστα η απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας ήταν να προσπαθώ με κάθε τρόπο να βρίσκομαι στις ασκήσεις και να βλέπω ιδίοις όμμασι τις όποιες ανάγκες. Ήθελαν να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα.

Πότε ξεκίνησαν οι ασκήσεις;

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν το 2016, έχουμε κάνει ασκήσεις σε περισσότερα από 70 νοσοκομεία, σε 65 νοσοκομεία και ήμουν εκεί , τις παρακολούθησα ιδίοις όμμασι. Βλέπω ότι πραγματικά το προσωπικό των νοσοκομείων είναι σε υψηλό επίπεδο, είναι εξοικειωμένοι και μπορούν να λειτουργήσουν και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων. Κάνουμε υποδείξεις και παρατηρήσεις, τροποποιήσεις γιατί τα σχέδια μεταξύ των νοσοκομείων είναι διαφορετικά καθώς έχουν διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες . Αυτές οι υποδείξεις υλοποιούνται και επικαιροποιούνται από τα νοσοκομεία αλλά κάνουμε και δικές μας αλλαγές και στα σχέδια. Γιατί δεν είναι το Σύνταγμα της Ελλάδος, ούτε οι πλάκες του Μωυσή. Σημασία έχει να υπάρχει αλληλεπίδραση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι κατά το δυνατόν καλύτερο.

 

Πότε θα έχετε ολοκληρώσει όλα τα νοσοκομεία ;

Σχεδιάζουμε να έχουμε τελειώσει όλα τα νοσοκομεία στα μέσα του 2019. Και να ξεκινήσουν πάλι η επαναληπτικές ασκήσεις . Με στόχο σε όλα τα νοσοκομεία να γίνεται μία μεγάλη άσκηση τουλάχιστον μία φορά στα 2 χρόνια . .

Τι εννοείται μεγάλη άσκηση ;

Στις ασκήσεις μετέχει και η ελληνική αστυνομία αλλά και το πυροσβεστικό σώμα καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και η πολιτική προστασία και σε κάποιες περιπτώσεις εθελοντές γιατί πάντα προσπαθούμε να προσομοιάσουμε ένα μεγάλο γεγονός όπως σεισμός, πλημμύρα, πυρκαγιά και να δούμε πως θα το διαχειριστούμε.

Πέρα από την δική μας ετοιμότητα εξετάζουμε και τη διαλειτουργικότητα και με τις άλλες υπηρεσίες . Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι τον χώρο που κινούνται μέσα στα νοσοκομεία .

Ήταν μια σημαντική έλλειψη ότι δεν είχε γίνει τόσα χρόνια ;

Ναι , πιστεύω ότι ήταν μια σημαντική έλλειψη ότι δεν είχε γίνει τόσα χρόνια γιατί τα σχέδια αυτά εκπονήθηκαν από παλαιότερες διοικήσεις (2008-2009). Υπήρχαν τα σχέδια τόσα χρόνια αλλά δεν είχε γίνει τίποτα , έμειναν στο συρτάρι .

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα που εσείς βλέπετε στα δημόσια νοσοκομεία;

Υπάρχουν κενά και ελλείψεις σε προσωπικό τόσο σε γιατρούς αλλά και νοσηλευτές αλλά και διοικητικό καθώς και τεχνικό προσωπικό . Πρόκειται για ένα διαχρονικό θέμα που δημιουργεί προβλήματα και στρεβλώσεις στο ΕΣΥ και γι’ αυτό δεν μπορούν οι δομές να λειτουργήσουν σωστά και σε τοπικό επίπεδο.

Το γεγονός ότι γίνονται διακομιδές και αεροδιακομιδές από περιοχές μεγάλες και πανεπιστημιακά νοσοκομεία τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά λειτουργούν με πολλές ελλείψεις, όχι ότι σε αυτές τις δύο μεγάλες περιοχές λύθηκαν τα προβλήματα . Χρειάζονται παρεμβατικές και διορθωτικές κινήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού των νοσοκομείων ξεπερνάει τον ευ ατό έχοντας υψηλή αίσθηση καθήκοντος και καταφέρνουν να αναπληρώνουν πολλά κενά .

Σε τι ποσοστό ανέρχονται οι ελλείψεις γιατρών ;

Το να δώσει κάποιος μία μονολεκτική απάντηση θα είναι ανεύθυνο .Διότι κάθε νοσοκομείο είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Σε κάποιο νοσοκομείο μπορεί να έχουμε ελλείψεις από κάποιες ιατρικές ειδικότητες και να έχουμε υπερπληθώρα σε άλλες κ.λ.π

Είναι αρκετοί οι γιατροί που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία ;

Είναι αρκετοί , αλλά χρειαζόμαστε περισσότερους σε συγκεκριμένες ειδικότητες και γεωγραφικές περιοχές . Δεν μπορώ να δώσω ποσοστό . Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να γίνει καταγραφή ανά νοσοκομείο. Το να γεμίσεις όλα τα κενά σου είναι κάτι ουτοπικό. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχει καλύψει το 100% των οργανικών του θέσεων .

Μπορούμε να αποκτήσουμε όμως ένα 50 % τουλάχιστον .

Ναι , μπορούμε να αποκτήσουμε. Ωστόσο πρέπει να δούμε το που θα το αποκτήσουμε και πόσοι πρέπει να είναι οι γιατροί . Γιατί εάν πούμε βάζουμε μια ειδικότητα για να καλύψει ένα νοσοκομείο θα πρέπει να δούμε και τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής . Πρέπει να ελεγχθεί η αλληλεπίδραση που θα έχει με τα όμορα νοσοκομεία.

Πιστεύετε ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα είναι πολλά ή λίγα;

Είναι αυτά που έπρεπε να είναι. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την στελέχωση. Κατά 95% νομίζω ότι επαρκούν. Αυτό που λείπει είναι η στελέχωσή τους στοχευμένα σε κάποιες ειδικότητες, οι οποίες επειδή δεν υπάρχουν δημιουργείται το πρόβλημα των διακομιδών, γεγονός που επιβαρύνει και το ΕΚΑΒ.

Θα ήταν μία λύση να συγχωνευτούν τα νοσοκομεία ;

Το να συγχωνευτούν οι διοικήσεις ναι, τα νοσοκομεία όμως όχι. Μειώνεις σε εισαγωγικά τα έξοδα της διοίκησης των νοσοκομείων με εξειδικευμένους μανατζέρς διότι θα ήταν καλύτερα οργανωμένα και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πιο σωστά δύο και τρια νοσοκομεία μαζί όπως έχει γίνει στο παρελθόν με τα νοσοκομεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ με ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΖΕΛΟΥ αλλά και το Σεισμανόγλειο με το Αμαλία Φλέμιγνκ κ.α

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας διοικητής νοσοκομείου;

Δεν ξέρω ποια πρώτα πτυχία είναι τα τυπικά προσόντα, αυτό που έχει μεγάλη βαρύτητα είναι η αποδεδειγμένη γνώση του χώρου της υγείας και να έχουν διοικήσει οργανισμούς, είναι πάρα πολύ σημαντικό .

Η διοίκηση δεν είναι να το έχεις μάθει στα χαρτιά αλλά να το έχεις βιώσει και στην πράξη. Γιατί ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι ότι πιο ευαίσθητο. Ο διοικητής καλείται να ελέγχει και να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις όπως τα οικονομικά στοιχεία αλλά και τις προμήθειες κ.λ.π . Πάνω από όλα και στο κέντρο όλων είναι ο ασθενής – η Υγεία των ανθρώπων , άρα πρέπει να είναι μάνατζερ, να έχει διοικήσει. Τα μεγάλα και πλούσια βιογραφικά δεν βοηθάνε εάν δεν υπάρχει η εμπειρία . Όλοι οι διοικητές πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς δηλαδή δύο φορές τον χρόνο γιατί πέρα από τα οικονομικά στοιχεία σημαντικό ρόλο παίζει να είναι πολύ καλά οργανωμένο το κάθε νοσοκομείο. Να αξιολογούνται οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς τα αντανακλαστικά τους , σε έκτακτη κατάσταση και μία κρίση . Να φτιαχτεί ένα σύστημα καθαρά αξιοκρατικό.

Οι επτά ΥΠΕ που υπάρχουν είναι αρκετές ;

Υπάρχουν οι υγειονομικές περιφέρειες οι οποίες έχουν την ευθύνη συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών και των νοσοκομείων τους αλλά και των Κέντρων Υγείας .
Είναι υπεύθυνες για την καθημερινή και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. Έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες στις υγειονομικές περιφέρειες από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας και χειρίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων και με την ανάπτυξη άλλων μονάδων . Ουσιαστικά η κάθε ΥΠΕ έχει τις αρμοδιότητες ενός μικρού υπουργείου. Το υπουργείο είναι η ομπρέλα όλων των ΥΠΕ. Είναι σωστός όρος των Υγειονομικών περιοχών . Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο αριθμός τους.

Δηλαδή ο αριθμός τους είναι μικρός ή μεγάλος . Είναι λίγες ή πολλές οι 7 ΥΠΕ ;

Οι επτά ΥΠΕ είναι λίγες , θα έπρεπε να σπάσουν κάποιες γιατί είναι τεράστιες. Δεν μπορεί για παράδειγμα η 6η ΥΠΕ να είναι όλη η Πελοπόννησος, όλη η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια , γιατί είναι αδυνάτων να διαχειριστεί κάποιος όλο αυτό .

Άρα θα πρέπει να αυξηθούν. Ποιος είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός ;

Επειδή πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι δεν είναι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι. Πρέπει να μελετηθεί και ίσως να πρέπει να αλλάξουν και τα γεωγραφικά όρια . Κατά την άποψη μου θα έπρεπε να έχουμε ακόμα 2 ΥΠΕ. Αντί για 7, να γίνουν 9 και με μία επιφύλαξη να φτάσουν τις 10.

Ποια είναι η κατάσταση των εφημεριών σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία ;

Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη ισχύει μόνο το εφημεριακό καθεστώς καθώς οι υπόλοιπες περιοχές έχουν ένα και μόνο νοσοκομείο οπότε αυτό εφημερεύει καθημερινά .

Να σημειώσουμε ότι το παρόν σύστημα εφημεριών που είναι χωρισμένο σε ομάδες νοσοκομείων , μετράει 13 χρόνια λειτουργίας από το 2005 . Ο τρόπος που λειτουργούν τα νοσοκομεία αλλά και το πώς πηγαίνει ο κόσμος καθώς και ποιες ειδικότητες έχει το κάθε νοσοκομείο, είναι κάτι δυναμικό. Για παράδειγμα ένα νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί χειρουργό αλλά και θωρακοχειρουργό καθώς και αγγειοχειρουργό μαζί. Υπάρχει περίπτωση ένα νοσοκομείο να έχει μόνο 2 από τις 3 ειδικότητες.

Εκεί δεν ξέρει κάποιος πως ακριβώς να το χειριστεί διότι δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να έχουν το σύνολο των ειδικοτήτων ( μπορεί να λείπει μία ειδικότητα) . Πιστεύω ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αλλάξει ο τρόπος που είναι χωρισμένα τα νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν σε ομάδες και ενδεχόμενα να χρειαστεί να γίνει ένα διαφορετικό σύστημα που να είναι πιο γεωγραφικό σε σχέση με το λεκανοπέδιο της Αθήνας.

Είπατε ότι τα νοσοκομεία είναι χωρισμένα σε ομάδες.Τι εννοείτε;

Υπάρχει η εφημερία σε μια ομάδα νοσοκομείων που είναι για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και Αττικό ή Ερυθρός, ιπποκράτειο, Τζάνειο – Λαϊκό, Αλεξάνδρα και Ελπίς , θα πρέπει να δούμε πιο νοσοκομείο θα εφημερεύει μαζί με το άλλο, για να λύσουμε το εξής παζλ: αφενός τα νοσοκομεία που εφημερεύον να έχουν τις πιο πολλές ειδικότητες και αν δεν έχει το ένα να συμπληρώνει το άλλο και δεύτερον να είναι και σε μια γεωγραφική περιοχή, όπου να υπάρχει μια διασπορά στο λεκανοπέδιο για να μπορεί ο ασθενής αλλά και το ΕΚΑΒ να μη χάνει χρόνο πηγαίνοντας από τη μία άκρη στην άλλη.

Πρόκειται να αλλάξει κάτι. Σχεδιάζεται κάποια αλλαγή;

Ναι , εδώ και 6 μήνες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετάει το θέμα αυτό. Είμαστε σε συνεννόηση με τις ΥΠΕ και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας και μελετάμε τα στοιχεία των εφημεριών, των εισαγωγών, από πού πηγαίνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία, με ποιο τρόπο πηγαίνουν για να μπορεί αυτό να αλλάξει με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς και του τραυματία. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι και γι’ αυτό κάνουμε μόνο διορθωτικές κινήσεις. Σίγουρα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο το υπουργείο, τουλάχιστον σε πιλοτικό επίπεδο θα αλλάξει.

Τα ειδικά νοσοκομεία;

Το ΚΑΤ και το Ασκληπιείο Βούλας είναι τα λεγόμενα ειδικά νοσοκομεία. Επειδή έχουν περισσότερες των 1 κλινικών όπωςειναι και το ΣΩΤΗΡΙΑ στα πνευμονολογικά για μια ειδικότητα εφημερεύουν κάθε μέρα. Απλά δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα εφημερεύουν και οι άλλες ειδικότητες. Υπάρχουν δύο λειτουργίες: 1) ραντεβού εξωτερικά ιατρεία, 2) έκτακτο πρόβλημα μόνο σε εφημερεύων νοσοκομείο.

Πόσοι γιατροί απασχολούνται στο ΕΚΕΠΥ;

Στο ΕΚΕΠΥ δεν υπάρχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό αλλά γιατροί του ΕΣΥ και στρατιωτικοί γιατροί, οι οποίοι έρχονται και δίνουν εφημερίες στο Κέντρο Επιχειρήσεων απλά εδώ δεν εφημερεύουν σε ασθενείς αλλά στην διαχείριση του συστήματος.

Πόσοι είναι οι γιατροί ;

Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 80 γιατροί . Να διευκρινίσουμε ότι κάθε γιατρός μπορεί να δώσει μία εφημερία αυτόν τον μήνα κάποιος άλλος 2 και κάποιος τρίτος καμία τον ίδιο μήνα . Είναι δεξαμενή όπου οι γιατροί δηλώνουν διαθεσιμότητα για εφημερίες κάθε μήνα.
Οι εφημερίες που πραγματοποιούνται στο ΕΚΕΠΥ δεν συνυπολογίζονται στις εφημερίες των νοσοκομείων. Εδώ είναι ενεργές εφημερίες και δεν υπάρχει πλαφόν. Οι γιατροί πριν εφημερεύσουν στο ΕΚΕΠΥ περνούν μια εκπαίδευση υποχρεωτικά.

Από που πληρώνονται ;

Πληρώνονται από το Υπουργείο Υγείας και δεν λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από το ποσό των εφημερίων στο νοσοκομείο. Υπάρχουν και 5 γιατροί του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είναι σύνδεσμοι του ΕΚΑΒ με το ΕΚΕΠΥ , είναι παλιοί γιατροί και οι οποίοι λειτουργούν και ως συντονιστές των 2 υπηρεσιακών κέντρων .

Πως επιλέγονται οι γιατροί ;

Δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον Υπουργό Υγείας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή. Δεν αποκλείεται κανένας απολύτως όλοι κάνουν τις εκτελεστικές υπηρεσίες και αποέκει και πέρα φαίνονται οι δυνατότητες που έχει ο κάθε άνθρωπος για να συνεχίσει και να μπει στο πρόγραμμα των εφημερίων .

Στο ΕΚΕΠΥ πόσα άτομα έχετε στο διοικητικό προσωπικό ;

Στο ΕΚΕΠΥ μόνο το διοικητικό προσωπικό είναι μόνιμο και δυστυχώς είναι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός του . Έχουμε μόνο οκτώ άτομα και απαιτούνται τουλάχιστον 15. Πιστεύω ότι θα έρθει προσωπικό. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχυθούμε με μετακινήσεις από το Υπουργείο Υγείας , όχι προσλήψεις.

Η τηλε-ιατρική έχει εγκατασταθεί στο ΕΚΕΠΥ . Πως λειτουργεί ;

Η τηλε-ιατρική είναι ακόμα στο παλιό κτήριο στην Κηφισίας. Δεν έχει μεταφερθεί ακόμα. Στην τηλε-ιατρική ως ΕΚΕΠΥπαρακολουθούμε αλλά δεν παρεμβαίνουμε. Είναι το επιτελικό όργανο. Έχουμε μόνο επιτελικό ρόλο και λειτουργούμε σαν help desk στο να λύνουμε κάποια προβλήματα . Η τηλε- ιατρική και κάποιες άλλες αρμοδιότητες έχουν εκχωρηθεί στον υποδιοικητή του ΕΚΕΠΥ.

 

Στον ενιαίο κανονισμό παροχών Υγείας, το άρθρο 12 λέει ότι για να μπει ένας ασφαλισμένος στην ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής πρέπει να γίνει πιστοποίηση για την έλλειψη διάθεσης της κλίνης σε δημόσια νοσοκομεία . Αυτό γίνεται από το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Έχει ξεκινήσει να λειτουργεί;

Θα γίνεται , γιατί μέχρι σήμερα γινόταν από το ΕΚΑΒ. Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα έρθουν στο ΕΚΕΠΥ ωστόσο δεν ήρθαν ακόμα γιατί προσπαθούμε να οργανώσουμε και να στελεχώσουμε με κατάλληλο προσωπικό το τμήμα και να είμαστε έτοιμοι για να γίνει. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Οπότε προς το παρόν η συνεργασία αφορά το ΕΚΑΒ με τον ΕΟΠΥΥ. Όταν θα έρθουν στο ΕΚΕΠΥ τότε θα μιλάμε για τηνσυνεργασία ΕΚΕΠΥ με τον ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχει κάποιο πλάνο πότε θα μεταφερθεί η διαχείριση των ΜΕΘ στο ΕΚΕΠΥ ;

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι και θα μεταφερθεί στο ΕΚΕΠΥ . Θα υπάρχει και μια πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥμε μηχανογραφικό σύστημα μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να δια συνδεθούμε και με τα νοσοκομεία και να τα παρακολουθούμε ηλεκτρονικά .

Πως προέκυψε η ανάγκη μεταφοράς των κλινών ΜΕΘ από το ΕΚΑΒ στο ΕΚΕΠΥ;

Αυτό ήταν απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας . Επειδή το ΕΚΕΠΥ ως συντονιστικό όργανο του τομέα Υγείας παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο κάθε μέρα μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΛΑΟΣ, φαντάζομαι για να υπάρχει ομογενοποίηση και καλύτερη διαχείριση έρχεται η διαχείριση των κλινών ΜΕΘ στο ΕΚΕΠΥ. Μέχρι σήμερα γινόταν με πάρα πολύ καλό τρόπο η διαχείριση από το ΕΚΑΒ αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη .

Πόσες κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν αυτή την στιγμή;

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οργανικές ΜΕΘ 686, αναπτυγμένες 598 και σε σημερινή λειτουργία 545.

Είναι αρκετές ; Καλύπτονται οι ανάγκες;

Εδώ οι γνώμες διίστανται και θεωρώ ότι αυτή την απάντηση δεν μπορώ να σας την δώσω . Πρέπει να είναι από τους καθ΄ύλην αρμόδιους -ειδικούς. Για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένο αριθμό κλινών θα πρέπει πρώτα να έχουμε φτιάξει τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής και παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ. Αφού φτιαχτούν τα κριτήρια, τότε θα πούμε αν επαρκούν ή όχι τα νούμερα .

Υπάρχει μεγάλη εισροή μεταναστών στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα τα δημόσια νοσοκομεία και οι δομές. Πείτε μας μόνο δύο λόγια γι αυτό .

Από το 2016 το ΕΚΕΠΥ έχει αναλάβει το γενικό συντονισμό του υγειονομικού ζητήματος του προσφυγικού.

Τι σημαίνει υγειονομικός συντονισμός ;

Σημαίνει ότι το ΕΚΕΠΥ ξεκίνησε να συντονίζει τις ΜΚΟ αλλά και τις κρατικές υπηρεσίες που παρείχαν πρωτοβάθμια φροντίδα μέσα στις δόμες-ιατρεία των μεταναστών αλλά και να φροντίζει και την διασύνδεση αυτών των ιατρείων με τα δημόσια νοσοκομεία . Με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΣ μπόρεσαν και ενισχύθηκαν οι δομές των μεταναστών αλλά και τα δημόσια νοσοκομεία με αρκετό ιατρικό προσωπικό και υγειονομικό και ψυχοκοινωνικό και αντιμετωπίστηκαν κάποιες ανάγκες .

Το τελευταίο διάστημα έληξε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΣ και έχει βγει ήδη μια προκήρυξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ για το μεταβατικό πρόγραμμα που θα είναι ενισχυμένο με προσωπικό για 18 μήνες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις δομές και στα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι ότι αυξάνεται το προσφυγικό ρεύμα, το προσωπικό είναι επικίνδυνα ελάχιστο για να τα αντιμετωπίσει και φαντάζομαι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να το διαχειριζόμαστε με ασφάλεια, τουλάχιστον από επιδημιολογικής άποψης.

Το μεγάλο στοίχημα όταν ανέλαβα το ΕΚΕΠΥ είναι σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την ΕΣΔΥ να φτιάξουνε ένα δελτίο και δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης υποχρεωτικά σε όλες τις δομές ανεξάρτητα ποιος φορέας λειτουργούσε το ιατρείο εάν ήταν ΜΚΟ ή κρατικός φορέας , για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας ξεφύγει κάτι από επιδημιολογικής άποψης.

Μέχρι σήμερα τα έχουμε πάει πολύ καλά, έχουμε αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους τα προβλήματα και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και απόλυτοι στην τήρηση του δελτίου και δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης .

Θεωρώ ότι θα εξακολουθήσουμε να το έχουμε σαν κόρη οφθαλμού. Ωστόσο θα αναλάβει το προσφυγικό το ΚΕΕΛΠΝΟ και αφού μπαίνει στο κομμάτι της διαχείρισης του προσωπικού μετά την καινούργια προκήρυξη , νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συνέντευξη της Βάσως Μαράκα στο healthweb: Η Πολιτεία να ενισχύσει  την λειτουργία των συλλόγων ασθενών

Ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης στο healthweb.gr : Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν, δυσβάστακτες ιδιωτικές δαπάνες και άτυπες πληρωμές που φτάνουν το 7% του οικογενειακού εισοδήματος, λέει  η Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου . Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση καθώς και η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και  η ανεπαρκής διοίκηση και τελικά […]

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για […]

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης στο healthweb για τον κορωνοϊό και την εμφάνιση στα παιδιά

Κορωνοϊός και παιδιά: Διαφορετικά από αυτά των ενηλίκων και πιο ήπια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στους ανήλικους, όπως έχει προκύψει από τα έως τώρα στοιχεία της επιστημονικής κοινότητας. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι τα παιδιά μπορούν να διασπείρουν τον ιό σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Τελικά, ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού στα […]

Βαρβάρα Μπαρούτσου: Η πρόσφατη ανατιμολόγηση φαρμάκων δημιουργεί κλίμα αποεπένδυσης και ενδεχόμενες νομικές διεκδικήσεις

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου Βαρβάρα Μπαρούτσου : ‘’ Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της τιμολογιακής πολιτικής, είναι αναποτελεσματική και με την μέχρι σήμερα εμπειρία μόνο επιπλοκές δημιουργεί’’ λέει, μεταξύ άλλων, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr , για την πολιτική φαρμάκων στην Ελλάδα . Παράλληλα , υπογράμμισε ότι ‘’ Η πρόσφατη ανατιμολόγηση και η […]

Διαβήτης τύπου 1: Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών

Επιμέλεια: Νικολέτα Ντάμπου Οι επαναστατικές τεχνολογίες και οι νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1 (T1D), αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την βελτίωση της ζωής των ασθενών .  Η πρόοδος της τεχνολογίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει οδηγήσει σε πληθώρα θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (T1D). Ο στόχος αυτών […]

Αποκλειστικά στο healthweb.gr ο καθηγητής Α. Βατόπουλος: ‘Να συνταγογραφηθεί η εξέταση για κοροναϊό!’

O καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλά αποκλειστικά στο healthweb.gr για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, για την προφύλαξη των ευπαθών ομάδων αλλά και το πώς μεταδίδεται τελικά ο ιός από άτομο σε άτομο. Ο διακεκριμένος καθηγητής κρίνει απαραίτητη τη συνταγογράφηση της εξέτασης για covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ ως μέσο για έγκαιρη διάγνωση του κοροναϊού […]

Γ. Λειβαδάς στο Healthweb: Οι παράνομες προμήθειες στα νοσοκομεία συνεχίζονται κυρίως στο ‘Ιπποκράτειο’ και ’ Ευαγγελισμό ‘

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου Η παράνομη πρακτική των προμηθειών μόνο με δελτίο αποστολής και μη αίτηση έκδοσης τιμολογίου στα δημόσια νοσοκομεία καλά κρατεί κυρίως στα μεγάλα των Αθηνών ( Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός) , όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ.  Γεράσιμος Λειβαδάς στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Healthweb.gr. Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εταιριών […]

Αποκλειστική συνέντευξη ομότιμου καθηγητή: ‘Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει’

Για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία που φέρνει η έλευση των τουριστών, το σύστημα υγείας και τις ικανότητές του, την κοινωνική χαλάρωση αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο του κύκλου που θα διαγράψει ο κοροναϊός μίλησε αποκλειστικά στο healthweb.gr ο κος Γιώργος Δάικος, ομότιμος καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ. Συμφώνησε δε με την απαγόρευση των […]