ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία αρθρώσεων: Οι 7 χειρότερες καθημερινές συνήθειες για τις αρθρώσεις σας καθώς μεγαλώνετε

Υγεία αρθρώσεων: Οι 7 χειρότερες καθημερινές συνήθειες για τις αρθρώσεις σας καθώς μεγαλώνετε

Υγεία αρθρώσεων: Ενώ διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα στις αρθρώσεις, ορισμένες κοινές καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Οι αλλαγές στο σώμα σας είναι αναπόφευκτες καθώς μεγαλώνετε και μια περιοχή που μπορεί να επηρεαστεί ιδιαίτερα είναι οι αρθρώσεις σας. Η φθορά στις αρθρώσεις σας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η οστεοαρθρίτιδα – ο πιο τυπικός τύπος αρθρίτιδας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ενώ διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα στις αρθρώσεις, ορισμένες κοινές καθημερινές συνήθειες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ευτυχώς, η επίγνωσή τους είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της υγείας των αρθρώσεων σας.

Η Rachel MacPherson, CPT, personal trainer με πιστοποίηση ACE με το Garage Gym, μοιράζεται επτά κακές συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα πάντα, από το να κάθεσαι πολύ μέχρι να μην πίνεις αρκετό νερό. Κάθε ένα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των αρθρώσεων σας. Η κατανόηση αυτών των συνηθειών και η προσαρμογή της καθημερινότητάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε τις αρθρώσεις σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών προβλημάτων στις αρθρώσεις.

Κάνετε υπερβολική καθιστική ζωή

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και αδυναμία στις αρθρώσεις, εξηγεί η Meier Orthopedic Sports Medicine. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να στέκεστε όρθιοι και να κινείστε κάθε ώρα περίπου είναι κρίσιμο για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας λιπασμένες και υγιείς. «Το να κάθεστε για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σας χωρίς να διακόψετε τις περιόδους αδράνειας με την κίνηση στα πόδια σας μπορεί να οδηγήσει σε μικρούς και σφιχτούς μύες ενώ άλλοι τεντώνονται και εξασθενούν», λέει η MacPherson.

«Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αντιμετωπίσετε μυϊκές ανισορροπίες και καταπόνηση στις αρθρώσεις σας καθώς οι ιστοί τραβούν και δεν μπορούν να υποστηρίξουν σωστά μοτίβα κίνησης. Προσπαθήστε να σηκώνεστε και να κινείστε κάθε 30 έως 60 λεπτά για να το καταπολεμήσετε. Ακόμη και σύντομες περιόδους άσκησης για να διακόψετε το καθιστικό μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του πόνου στις αρθρώσεις και άλλων προβλημάτων υγείας».

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με την Orthopedic Associates. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι το να παραμένετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό όλη την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων στις αρθρώσεις. “Οι αρθρώσεις σας έχουν ένα λιπαντικό υγρό που τις βοηθά να κινούνται ομαλά και ελεύθερα. Όταν αυτό το υγρό δεν είναι άφθονο, μπορεί να καταλήξετε με σφίξιμο, σκάσιμο των αρθρώσεων και πόνο”, εξηγεί η MacPherson. “Η κατανάλωση αρκετού νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά να αποφευχθεί αυτό. Επιπλέον, το να πίνετε αρκετό νερό θα βελτιώσει τη λίπανση και την αναγέννηση του χόνδρου, κάτι που είναι επίσης ζωτικής σημασίας για υγιείς αρθρώσεις.”

Έχετε ακατάλληλη ρύθμιση του γραφείου εργασίας

Η κακή στάση του σώματος ενώ εργάζεστε σε ένα γραφείο μπορεί να προκαλέσει πίεση στις αρθρώσεις στο λαιμό, τους ώμους και την πλάτη σας, αναφέρουν οι ειδικοί στο Spine-health. «Το να κάθεσαι σε ένα γραφείο που δεν έχει στηθεί με γνώμονα την εργονομία σου μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις», προειδοποιεί η MacPherson. “Για να αποφύγετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να σηκώσετε τους καρπούς σας και να μην επεκτείνετε το χέρι σας με τρόπο που να οδηγεί σε πόνο στον καρπό ή στον αγκώνα. Ένα εργονομικό ποντίκι μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Μια καρέκλα που είναι αρκετά ψηλή ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει στα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα είναι επίσης το κλειδί.”

Αποφεύγετε την προπόνηση δύναμης

Η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων καθώς μεγαλώνουμε. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα για τη Γήρανση, η προπόνηση δύναμης βοηθά στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας και δύναμης, υποστηρίζοντας την υγεία των οστών και των αρθρώσεων και μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού. «Η προπόνηση δύναμης βελτιώνει την υγεία των αρθρώσεων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου των αρθρώσεων και ασθενειών όπως η οστεοπόρωση», λέει η MacPherson.

«Η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι ιδανική, καθώς θα ενισχύσει τους μύες, τα οστά και τους ιστούς που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις σας, ώστε να παραμείνουν χωρίς πόνο. Επιπλέον, η απώλεια μυών συμβαίνει καθώς μεγαλώνετε και η ανύψωση Τα βάρη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη μεσολάβηση αυτού του αποτελέσματος, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα και την υγεία των αρθρώσεων καθώς μεγαλώνετε».

Είστε υπέρβαροι

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Arthritis Center, το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να φθείρονται πιο γρήγορα. Ωστόσο, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων με την πάροδο του χρόνου. “Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συμβάλλει στα προβλήματα των αρθρώσεων εάν δεν έχετε επίσης αρκετή μυϊκή μάζα για να υποστηρίξετε το βάρος σας. Επιπλέον, τα γόνατα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο όταν έχετε υπερβολικό βάρος να μεταφέρετε”, λέει η MacPherson.

Αγνοείτε τις ασκήσεις κινητικότητας

Οι ασκήσεις κινητικότητας βοηθούν στο να διατηρούνται οι αρθρώσεις σας εύκαμπτες και λιπαίνονται. “Ενώ μπορεί να μπορούσατε να αποφύγετε το σωστό ζέσταμα ή να εργαστείτε για την κινητικότητά σας όταν ήσασταν νεότεροι, η ανάγκη για προθέρμανση γίνεται ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνετε. Διαφορετικά, θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τραυματισμούς, πόνο, σφίξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Βοηθούν στην προετοιμασία του κεντρικού νευρικού σας συστήματος για τη δουλειά που ακολουθεί, επιτρέποντάς σας να κινείστε καλύτερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, αυξάνουν τη ροή του αίματος, φέρνοντας θρεπτικά συστατικά στους μύες και τους ιστούς που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις σας», λέει ο MacPherson.

Μεταφέρετε αντικείμενα στη μία πλευρά του σώματός σας

Το να κουβαλάτε βαριές τσάντες, σακίδια πλάτης ή ακόμα και τσάντες για ψώνια στη μία πλευρά του σώματός σας μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία και καταπόνηση στις αρθρώσεις σας, προειδοποιούν τα ευρήματα μιας μελέτης του 2018. Ευτυχώς, η αλλαγή πλευράς ή η χρήση ενός σακιδίου με δύο ιμάντες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων στις αρθρώσεις. Προσπαθήστε να μην κρατάτε τσάντες ή παιδιά από τη μία πλευρά. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα εργονομικό πορτ μπεμπέ που απλώνει το φορτίο στην πλάτη σας, εργονομικά σακίδια ή μικρότερες, ελαφρύτερες, χιαστί τσάντες που αλλάζετε από τη μία πλευρά στην άλλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας;

Μπορεί η ρύπανση να προκαλέσει ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Ποια τρόφιμα αυξάνουν το κολλαγόνο στο δέρμα σας;

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για εσάς;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.