ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ουρικό οξύ: 3 υγιεινές τροφές που συσσωρεύουν κρυστάλλους στις αρθρώσεις

Ουρικό οξύ: 3 υγιεινές τροφές που συσσωρεύουν κρυστάλλους στις αρθρώσεις

Ουρικό οξύ: Φαινομενικά υγιεινά πιάτα είναι γνωστό ότι προκαλούν επώδυνες εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πουρίνες.

Η ουρική αρθρίτιδα, η οποία είναι από τις πιο φλεγμονώδεις μορφές αρθρίτιδας, προκαλείται από την εναπόθεση αιχμηρών κρυστάλλων στις αρθρώσεις. Η πάθηση έχει ιστορικά χαρακτηριστεί ως ασθένεια των πλουσίων λόγω των συσχετισμών της με τα κρέατα και τα ψάρια. Άλλα φαινομενικά υγιεινά πιάτα είναι γνωστό ότι προκαλούν επίσης επώδυνες εξάρσεις, ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πουρίνες.

Ένα δημοφιλές τρόφιμο πρωινού με εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι το πλιγούρι βρώμης, το οποίο περιέχει 50-150 mg πουρίνης ανά 100 γραμμάρια. Αν και το φαγητό δεν περιέχει τόσες πουρίνες όπως άλλα τρόφιμα όπως τα θαλασσινά και τα κρέατα οργάνων, τα άτομα που έχουν ουρική αρθρίτιδα δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από δύο μερίδες την εβδομάδα, προειδοποιεί το VeryWell Health.

Η εξουθενωτική αρθρίτιδα προκαλείται από την ύπαρξη υπερβολικού ουρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος. ένα άχρηστο προϊόν που δημιουργείται όταν το σώμα διασπά τις πουρίνες (ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και σε όλα τα κύτταρά σας). «Μπορεί να εμφανιστούν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σας, εάν, για παράδειγμα, τα νεφρά σας δεν μπορούν να το αφαιρέσουν αποτελεσματικά, έχετε μια σπάνια γενετική ανωμαλία ή επειδή η διατροφή και ο τρόπος ζωής σας αυξάνουν την ποσότητα ουρικού οξέος που παράγετε», εξηγεί η Εταιρεία Ουρικής Αρθρίτιδας.

Όταν τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος παραμείνουν ανεξέλεγκτα για μεγάλες χρονικές περιόδους, αρχίζουν να σχηματίζονται βελονοειδείς κρύσταλλοι στον ιστό, με αποτέλεσμα επώδυνες προσβολές που μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες. «Η διατροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόκληση ουρικής αρθρίτιδας όσο και στη μείωση της πιθανότητας να υποστείτε περαιτέρω επώδυνες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας», εξηγεί η Gout Society. «Εάν πάσχετε ήδη από ουρική αρθρίτιδα, η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε πουρίνες μπορεί να οδηγήσει σε πενταπλάσια αύξηση των κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα οστρακοειδή και τα κρέατα οργάνων δεν συνιστώνται στους ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα, καθώς και τα δύο τρόφιμα είναι διαβόητα πλούσια σε πουρίνες. Άλλα τρόφιμα που περιέχουν μέτριες ποσότητες πουρινών μπορεί να περιλαμβάνουν αποξηραμένα μπιζέλια, φασόλια, όσπρια, σύμφωνα με την Gout Society. Ως εκ τούτου, ίσως αξίζει να μετριάζετε την πρόσληψη ψημένων φασολιών, φασολιών, σόγιας και μπιζελιών, προσθέτει ο οργανισμός υγείας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 60 τοις εκατό των συνολικών πουρινών σε όλα τα δημητριακά, τα φασόλια, τα προϊόντα οσπρίων σόγιας, τα φύκια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λαχανικά, είναι αδενίνη και γουανίνη. Οι πουρίνες που βρίσκονται στα περισσότερα ζωικά προϊόντα, από την άλλη πλευρά, είναι υποξανθίνη. Η επίδραση του τελευταίου στην παραγωγή ουρικού οξέος φαίνεται να είναι εξαιρετικά ισχυρότερη από την αδενίνη και τη γουανίνη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί να προκληθεί η ουρική αρθρίτιδα από το υγρό των αρθρώσεων;

Πώς το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας

Πώς γίνεται η εξέταση για το ουρικό οξύ;

Ουρική αρθρίτιδα: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.