Ψυχική Υγεία

Υπερανάλυση Υγεία: Οι επιπτώσεις της στον οργανισμό μας – Τρόπος περιορισμού της

Υπερανάλυση Υγεία: Οι επιπτώσεις της στον οργανισμό μας – Τρόπος περιορισμού της

Χρειαζόμαστε πολύ νοητική ενέργεια για να υπεραναλύουμε. Ο εγκέφαλος παράγει τόσες διαφορετικές σκέψεις και σενάρια που δεν μας σπρώχνει σε κανέναν παραγωγικό «τόπο». Το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία είναι η ορμόνη του στρες και αυτή είναι που μας προκαλεί εξάντληση.

Υπερανάλυση Υγεία: Αν επαναλαμβάνετε στο μυαλό σας παρελθοντικές συζητήσεις, χάνεστε ανάμεσα στις επιλογές ή παγιδεύεστε σε ένα τούνελ σεναρίων του «τι θα συνέβαινε αν», έχετε πολλές πιθανότητες να υπεραναλύετε. Η εμμονή αυτή έχει γίνει κάτι σαν επιδημία στη σύγχρονη καθημερινότητα. Και τις περισσότερες φορές όταν ανησυχούμε για το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν υπεραναλύουμε και πώς να το περιορίσουμε

Είναι λιγότερο πιθανό να δράσουμε

Η υπερανάλυση δημιουργεί επιπλέον σενάρια και επιλογές και αδυνατούμε να πάρουμε μια απόφαση. Ξεχνάμε ότι αν δεν δοκιμάσουμε τις επιλογές, δεν θα μάθουμε με βεβαιότητα το αποτέλεσμα.

Τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται αισθητά

Χρειαζόμαστε πολύ νοητική ενέργεια για να υπεραναλύουμε. Ο εγκέφαλος παράγει τόσες διαφορετικές σκέψεις και σενάρια που δεν μας σπρώχνει σε κανέναν παραγωγικό «τόπο». Το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία είναι η ορμόνη του στρες και αυτή είναι που μας προκαλεί εξάντληση.

Δεν είμαστε πια δημιουργικοί

Έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας αποκάλυψε ότι όταν ορισμένες εγκεφαλικές δομές δεν είναι διεγερμένες, μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί. Μπορεί να νομίζουμε ότι η υπερανάλυση δημιουργεί λύσεις, αλλά αμέσως μετά έρχονται τα νοητικά φράγματα που δεν μας αφήνουν να περάσουμε στη δράση.

Έχουμε περιστατικά αϋπνίας

Η υπερανάλυση γίνεται χειρότερη μόλις πέσουμε στο κρεβάτι. Εκεί ο εγκέφαλός μας αρχίζει να σκέφτεται ό,τι έγινε μέσα στη μέρα και τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Και μόλις ο ύπνος μας αρχίσει να διαταράσσεται, είναι εύκολο να κολλήσετε σε έναν φαύλο κύκλο εξάντλησης και αϋπνίας.

Η διάθεση και όρεξή μας αλλάζει

Σε κάποιους ανοίγει την όρεξη, σε άλλους την μειώνει. Ωστόσο, στην πρώτη κατηγορία οι άνθρωποι που υπεραναλύουν και ανησυχούν καταφεύγουν στο comfort food, σε ανθυγιεινές δηλαδή επιλογές, γιατί νιώθουν ότι έτσι θα ικανοποιήσουν τον οργανισμό τους.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα

Το πρώτο βήμα είναι η συνειδητοποίηση και επίγνωση του προβλήματος. Μία πρακτική λύση είναι να σταματάτε πάντα στις τρεις επιλογές, σε τρία δηλαδή πιθανά σενάρια. Επίσης, μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή του νου σας με ευχάριστες δραστηριότητες όπως το να ξεκινήσετε μια τέχνη, μια μορφή άσκησης κ.λπ. Μπορείτε επίσης να καταγράψετε τις ανήσυχες σκέψεις σας 20 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Τέλος, επιλέξτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να σας καθοδηγήσει στον περιορισμό της ανησυχίας και της υπερανάλυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικά για να αναπτύξουμε την παραγωγικότητά μας

Η υπερανάλυση έχει τη δύναμη να καταστρέφει σχέσεις

Πως θα καταλάβετε ότι πάσχετε από χρόνια αϋπνία;

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Διαφορές μεταξύ του Coaching και της ψυχοθεραπείας. Αν ενδιαφέρεστε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, το να μιλάτε με κάποιον στο εξωτερικό της ζωής σας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η ψυχοθεραπεία και η καθοδήγηση είναι δύο υπηρεσίες που έχουν βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να ζήσουν την καλύτερη ζωή τους, αλλά συχνά συγχέονται, καθώς υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο αυτών τομέων.

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων ένιωθε αγχωμένο για την έλλειψη προσπάθειας από την άλλη πλευρά. Και είναι μια δύσκολη περίπτωση, γιατί συνήθως νιώθουμε πως ο/η σύντροφός μας δεν επενδύει σοβαρά χρόνο και συναισθήματα σε αυτό που έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε εξαρχής μαζί.

Ψυχολογικές θεωρίες αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που τις συνοδεύουν. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ψευδείς υποθέσεις για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να κάνουν απογοητευτική την εξήγηση της κατάστασής σας σε άλλους. Οι μύθοι για τις κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε αδύναμοι επειδή δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.