Ψυχική Υγεία

Τοξικές Μητέρες: Ποιοι είναι οι 5 τύποι τους και πώς συμπεριφέροντα στις κόρες

Τοξικές Μητέρες: Ποιοι είναι οι 5 τύποι τους και πώς συμπεριφέροντα στις κόρες

Τοξικές Μητέρες: Ποιοι είναι οι 5 τύποι τους και πώς συμπεριφέρονται στις κόρες. Ακόμα και ως ενήλικας έχεις μια φωνή στα αυτιά σου να σε τριβελίζει και να σου λέει πού είσαι κακή ή όχι αρκετά καλή, μια φωνή που σε κάνει να  θέλεις να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο να δεις τι κάνεις λάθος. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουν μεγαλώσει όλα τα κορίτσια με ευγενικές και στοργικές μητέρες.

Αντίθετα, έχουν υποστεί τόσο ψυχολογικό πόλεμο και τέτοιο “τραυματισμό” που θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να αποδεχτεί κάποιος την κατάσταση ή ακόμα και το ίδιο της τον εαυτό. Μόνο όσες έχουν γνωρίσει τον άλλο τύπο, αυτό της σκοτεινής  μητέρας, ξέρουν πώς είναι να μεγαλώνουν έχοντας την αίσθηση ότι δεν αγαπιούνται.

Το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι στο οποίο είσαι παρεξηγημένος ή αισθάνεσαι απομονωμένη από το άτομο στο οποίο θα έπρεπε να απευθύνεσαι, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα που σε απασχολούν , είναι ακόμα πιο τραυματικό από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Το κενό που αφήνει αυτή η θλίψη διαρκεί σίγουρα μέχρι την ενηλικίωση μας και ίσως, εάν δεν εκτονωθούν τα συναισθήματα μας,  να διαρκέσει μία ζωή.

Η μεγαλύτερη απώλεια που αισθάνεται μία κόρη που δεν έχει αγαπηθεί από την μητέρα της είναι η απώλεια της αυτοεκτίμησης και της αίσθηση του ανήκειν. Κι από την άλλη όταν η κόρη γίνει μάνα την κυνηγά αυτός ο φόβος του να μην κάνει τα ίδια λάθη. Ποιοι είναι όμως οι πέντε τύποι τοξικών μανάδων;

  1. Ελεγκτική Μητέρα: Αυτή στης οποίας τη σκιά βρίσκεσαι πάντα. Που θα σου υποδείξει τι θα κάνεις, πώς, τι θα φορέσεις και τι θα πεις γιατί αυτή ξέρει. Ο τρόπος με τον οποίο σας μιλάει μπορεί να σας γαλβανίσει ή να σας παραλύσει.
  2. Μητέρα Νάρκισσος: Είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει την φράση ότι όλα τα έχει κάνει για εσένα και θα σε κάνει να νιώσεις ενοχές. Ωστόσο της αρέσει να φαίνεται γοητευτική και χαριτωμένη στους άλλους.
  3. Η μάνα που συμπεριφέρεται σαν να είναι η ίδια το παιδί: Μεγαλώνοντας με μία μάνα που πρέπει συνεχώς να την φροντίζεις γίνεται αλλαγή ρόλων. Κάνοντας σας να βάζετε τις ανάγκες της πάνω από τις δικές σας.
  4. Η μάνα που κάνει τον κόσμο σας κόσμο της: Τα επιτεύγματα σας τα οφείλετε σε εκείνην κι έτσι κάπως χάνετε την αίσθηση του εαυτού σας.
  5. Η μάνα που σε παραμελεί πληγώνοντας σε ψυχικά και συναισθηματικά. Ψυχικά αυτό σε πληγώνει με περισσότερους τρόπους απ’ όσους νομίζεις.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μην αφήνετε την κούραση να σας κάνει μια μαμά που φωνάζει

“Συγγνώμη”: Το συγχωροχάρτι της κάθε αταξίας: Τα παιδιά πρέπει να τη λένε;

Ιστορία και πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να την μάθει χωρίς προβλήματα

Οι διαφορές μεταξύ coaching και ψυχοθεραπείας

Διαφορές μεταξύ του Coaching και της ψυχοθεραπείας. Αν ενδιαφέρεστε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο, το να μιλάτε με κάποιον στο εξωτερικό της ζωής σας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Η ψυχοθεραπεία και η καθοδήγηση είναι δύο υπηρεσίες που έχουν βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους να ζήσουν την καλύτερη ζωή τους, αλλά συχνά συγχέονται, καθώς υπάρχει μεγάλη αλληλεπικάλυψη μεταξύ των δύο αυτών τομέων.

Αντιμετωπίστε το στρες στη σχέση σας πριν να εγκλωβιστείτε σε αυτήν

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων ένιωθε αγχωμένο για την έλλειψη προσπάθειας από την άλλη πλευρά. Και είναι μια δύσκολη περίπτωση, γιατί συνήθως νιώθουμε πως ο/η σύντροφός μας δεν επενδύει σοβαρά χρόνο και συναισθήματα σε αυτό που έχουμε αποφασίσει να χτίσουμε εξαρχής μαζί.

Ψυχολογικές θεωρίες αγάπης

Ψυχική υγεία: Ψυχολογικές θεωρίες της αγάπης. Γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται; Γιατί κάποιες μορφές αγάπης είναι τόσο μόνιμες και άλλες τόσο φευγαλέες; Ψυχολόγοι και ερευνητές έχουν προτείνει αρκετές διαφορετικές θεωρίες αγάπης για να εξηγήσουν πώς η αγάπη σχηματίζεται και αντέχει.

Οι πιο συχνοί μύθοι για τις κρίσεις πανικού

Κρίσεις πανικού: Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι που τις συνοδεύουν. Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και ψευδείς υποθέσεις για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορούν να κάνουν απογοητευτική την εξήγηση της κατάστασής σας σε άλλους. Οι μύθοι για τις κρίσεις πανικού μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένη διάγνωση των συμπτωμάτων σας ή να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε αδύναμοι επειδή δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι gashlighters για να μπερδεύουν και να ελέγχουν

"Δεν έχω ιδέα για τι πράγμα μιλάς" Απλό, κι όμως αποτελεσματικό. Αυτή η δήλωση μπορεί να εμπλουτιστεί με ένα «…αλλά χρειάζεται να ηρεμήσεις». Ο gashlighter μπορεί απλώς να ισχυριστεί ότι δεν έχει ιδέα γιατί έχουμε εκνευριστεί ή θυμώσει και καμία γνώση για τις κατηγορίες που του προσάπτουμε. Απλώς δεν γνωρίζουν. Και ακριβώς επειδή παίζουν το χαρτί του αθώου τόσο αποτελεσματικά, εμείς μένουμε με το ερώτημα μήπως υπερβάλλουμε ή μήπως εμείς τελικά φταίμε σε κάτι.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.