Καρδιαγγειακά

Η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες είναι ευεργετική για την υγεία,  ενισχύει τον μεταβολισμό, και βοηθά στην απώλεια βάρους. Για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι πιο επιβλαβής από χρήσιμη. Ερευνητές δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα αν η πλειονότητα των […]

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες είναι ευεργετική για την υγεία,  ενισχύει τον μεταβολισμό, και βοηθά στην απώλεια βάρους. Για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι πιο επιβλαβής από χρήσιμη. Ερευνητές δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα αν η πλειονότητα των πρωτεϊνών προέρχεται από κρέας. Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν είναι πλέον σε θέση να αντλήσει αρκετό πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε όλο το σώμα για την υποστήριξη άλλων οργάνων.

Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τροφές όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τους ξηρούς καρπούς, και θεωρείται απαραίτητη για υγιή οστά, μυς και δέρμα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, και το 2009, η καρδιακή ανεπάρκεια συνέβαλε σε περίπου 1 στους 9 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά σύμφωνα με μελέτη με συγγραφέας τον Δρ Mohamad Firas Barbour, του Brown University Memorial Hospital του Rhode Island, και των συνεργατών, μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. Οι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα τα ευρήματά τους στο συνέδριο της American Heart Association, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ευρήματά τους με την ανάλυση των δεδομένων 103.878 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας 50-79 ετών, μέρος της μελέτης WHI. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, όπου αξιολογήθηκε  η ημερήσια πρόσληψη περίπου 125 διαφορετικών ειδών τροφίμων μεταξύ 1993-1998.

Όλες οι γυναίκες ήταν ελεύθερες καρδιακής ανεπάρκειας κατά την έναρξη της μελέτης. Συνολικά 1711 γυναίκες ανέπτυξαν καρδιακή ανεπάρκεια. Σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν χαμηλή συνολική πρόσληψη πρωτεΐνης, εκείνες που είχαν υψηλότερη συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών βρέθηκαν να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη από κρέας. Η ερευνητική ομάδα προειδοποιεί ότι τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή (και απαιτείται περαιτέρω έρευνα), αλλά υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες μπορεί να συνδέεται με καρδιακή ανεπάρκεια.