Καρδιαγγειακά

Η «καλή» χοληστερόλη δεν είναι πάντα καλή για την καρδιά

Η «καλή» χοληστερόλη δεν είναι πάντα καλή για την καρδιά
Η «καλή» χοληστερόλη (HDL), αποδεικνύεται για πρώτη φορά, πως δεν είναι πάντα καλή για την καρδιά. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως σε ορισμένους ανθρώπους, στους οποίους η «λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας» (HDL) είναι αυξημένη για γενετικούς λόγους, το υψηλό αυτό επίπεδο είναι στην πραγματικότητα κακό για την καρδιά τους. Η «καλή» χοληστερόλη συνήθως αντισταθμίζει την επιζήμια παρουσία της […]

Η «καλή» χοληστερόλη (HDL), αποδεικνύεται για πρώτη φορά, πως δεν είναι πάντα καλή για την καρδιά. Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως σε ορισμένους ανθρώπους, στους οποίους η «λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας» (HDL) είναι αυξημένη για γενετικούς λόγους, το υψηλό αυτό επίπεδο είναι στην πραγματικότητα κακό για την καρδιά τους.

Η «καλή» χοληστερόλη συνήθως αντισταθμίζει την επιζήμια παρουσία της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Όμως ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία -παρά την παράλληλη παρουσία της υψηλής «καλής» χοληστερόλης- αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, όσο περίπου και το κάπνισμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Daniel Rader, διευθυντή του τμήματος γενετικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, ανέλυσαν στοιχεία από το γονιδίωμα 328 ανθρώπων με πολύ υψηλή «καλή» χοληστερόλη και έκαναν σύγκριση με 1.156 άλλα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα τους, προκειμένου να εντοπίσουν τις γενετικές αιτίες της υψηλής HDL.

«Η αντίληψη για την HDL τείνει να εξελιχθεί τελευταία, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να μην προστατεύει πάντα από κάθε καρδιοπάθεια» δήλωσε ο Rader και εξήγησε: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μερικές αιτίες της αυξημένης HDL στην πραγματικότητα αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια μετάλλαξη, η οποία αυξάνει την HDL και παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια».

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι σπάνια στον πληθυσμό, αλλά οι ερευνητές σκοπεύουν να ελέγξουν αν υπάρχουν και άλλες μεταλλάξεις που μπορεί να έχουν ανάλογο αποτέλεσμα (δηλαδή υψηλή HDL και υψηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος).