Διαβήτης

Καινοτόμος τεχνική μετατρέπει το λευκό λίπος σε καστανό (βίντεο)

Καινοτόμος τεχνική μετατρέπει το λευκό λίπος σε καστανό (βίντεο)
Ο καφές λιπώδης ιστός στο σώμα μπορεί να καίει τεράστια ποσά ενέργειας για τη δημιουργία θερμότητας και οι μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της ποσότητας υγιούς καφέ λίπους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυξάνεται με […]

Ο καφές λιπώδης ιστός στο σώμα μπορεί να καίει τεράστια ποσά ενέργειας για τη δημιουργία θερμότητας και οι μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της ποσότητας υγιούς καφέ λίπους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και να μειώσει τα συμπτώματα του διαβήτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αυξάνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το καστανό λίπος αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους ερευνητές.

Μια ομάδα Columbia Engineering με επικεφαλής τον Sam Sia, καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής, έχει αναπτύξει μια απλή, καινοτόμο μέθοδο για να μετατρέψει άμεσα το λευκό λίπος σε καφέ λίπος έξω από το σώμα και στη συνέχεια να το ξαναβάλει σε έναν ασθενή. Η τεχνική χρησιμοποιεί διαδικασίες εμβολιασμού με λίπος που συνήθως εκτελούνται από πλαστικούς χειρουργούς, όπου το λίπος συλλέγεται από κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια μεταγγίζεται εκ νέου στον ίδιο ασθενή για καλλυντικούς ή ανακατασκευαστικούς σκοπούς. Οι ερευνητές αναφέρουν σε μια μελέτη επιστημονικών εκθέσεων (21 Μαΐου) ότι μετέτρεψαν επιτυχώς τα λευκά λίπη που συλλέχθηκαν σε καστανό λίπος στο εργαστήριο για πιθανή χρήση ως θεραπεία.

Άλλες μέθοδοι για την αύξηση του καστανόχρωμου λίπους περιλαμβάνουν τη χρόνια έκθεση σε κρύο, η οποία είναι δυσάρεστη για τους περισσότερους ανθρώπους και φαρμακευτικά προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες με τη στόχευση άλλων οργάνων. “Η προσέγγισή μας στην αύξηση του καφέ λίπους είναι δυνητικά ασφαλέστερη από τα ναρκωτικά επειδή το μόνο πράγμα που πηγαίνει στους ασθενείς είναι ο ιστός τους και είναι εξαιρετικά ελεγχόμενος επειδή μπορούμε να συντονίσουμε την ποσότητα καφέ λίπους που εγχύουμε”, λέει η Sia. “Η διαδικασία είναι επίσης τόσο απλή που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη χρήση αυτοματοποιημένου συστήματος στο ιατρείο ή στην κλινική.”

Η ομάδα μετέτρεψε λευκό λίπος σε καστανό λίπος καλλιεργώντας θραύσματα ιστών σε μέσα που περιείχαν αυξητικούς παράγοντες και άλλους ενδογενείς παράγοντες μαυρίσματος για μία έως τρεις εβδομάδες για να διεγείρουν τη διαδικασία “καφέ”. Εκτίμησαν το καφέ χρώμα του λευκού λίπους μετρώντας τα επίπεδα αρκετών βιοδεικτών καφέ λίπους, συμπεριλαμβανομένης της μιτοχονδριακής δραστικότητας και του καφέ πρωτεϊνικού δείκτη UCP1. Σε ένα από τα πειράματα της μελέτης ανακάλυψαν ότι το υποδόριο λευκό λίπος στα ποντίκια θα μπορούσε να μετατραπεί άμεσα σε καφέ λίπος εκτός του σώματος και ότι το καστανό λίπος επιβίωσε και παρέμεινε σταθερό μετά την έγχυση στο ίδιο ποντίκι για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό το πείραμα).