ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Πολλοί ασθενείς εξετάζονται θετικοί για υποσιτισμό

Φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Πολλοί ασθενείς εξετάζονται θετικοί για υποσιτισμό
Φλεγμονώδης νόσος εντέρου: Η μελέτη έδειξε ότι το 28% των ασθενών σε έξαρση IBD πληρούσαν τα κριτήρια για υποσιτισμό.

Η κατανάλωση τροφής και η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά αυτή η φυσιολογική δραστηριότητα μπορεί να φαίνεται διαφορετική για κάποιον που πάσχει από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η IBD, η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα – η οποία για πολλούς λόγους μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό. Αυτή η κατάσταση υποσιτισμού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας και τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πολλοί ασθενείς στην κλινική IBD εξετάζουν θετικούς για υποσιτισμό, οδηγώντας στην κρίσιμη ανάγκη για υποστήριξη αυθημερόν διαιτολόγου στην κλινική IBD.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Gastro Hep Advances, με επικεφαλής τους πρώτους και δεύτερους συγγραφείς Aaron C. Viser και Adelaide R. Cooke, χρησιμοποίησε ένα επικυρωμένο και αξιόπιστο εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου υποσιτισμού για να εξετάσει τους ασθενείς αυτοπροσώπως κατά την επίσκεψή τους στην Πολυεπιστημονική Κλινική Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου του UNC στο Chapel Hill, NC. Μεταξύ 7 Ιουνίου 2022 και 19 Ιουλίου 2022, εξετάστηκαν 237 ασθενείς με ΙΦΝΕ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 14% αυτών των ασθενών διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο για υποσιτισμό. Ο επιπολασμός μιας θετικής εξέτασης ήταν 15% στους ασθενείς με νόσο του Crohn και 12% στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

«Ήταν σημαντικό να κάνουμε αυτή τη μελέτη γιατί έχουμε περιορισμένο χρόνο με τους ασθενείς μας και συχνά πολλά προβλήματα για να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Anne F. Peery, MD, αντίστοιχη συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή UNC. «Είναι εύκολο να χάσετε τον υποσιτισμό στο περιβάλλον της κλινικής». Το εργαλείο ελέγχου υποσιτισμού έθεσε τρεις ερωτήσεις για να προσδιορίσει εάν ένας ασθενής πληρούσε ή όχι τα κριτήρια.

Η γρήγορη τρίλεπτη έρευνα περιλάμβανε ερωτήσεις όπως, έχετε χάσει πρόσφατα βάρος χωρίς να προσπαθήσετε; Αν ναι, πόσα κιλά έχετε χάσει; Έχετε τρώει άσχημα λόγω μειωμένης όρεξης; Ένας βασικός παράγοντας που έπρεπε να επισημανθεί ήταν ότι οι περισσότεροι ασθενείς στην κοόρτη είχαν φυσιολογικό ή υπέρβαρο δείκτη μάζας σώματος, δείχνοντας ότι ο κίνδυνος υποσιτισμού μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σωματικό βάρος.

Συμπτώματα όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετός, ναυτία, χαμηλή ενέργεια και απώλεια όρεξης είναι όλα σημάδια ενεργού νόσου. Η μελέτη έδειξε ότι το 28% των ασθενών σε έξαρση IBD πληρούσαν τα κριτήρια για υποσιτισμό. Μεταξύ εκείνων με θετικό έλεγχο, το 28% των ασθενών είχαν ενεργή νόσο και το 8% ήταν σε ύφεση. Με αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές λένε ότι η αξιολόγηση από εγγεγραμμένο διαιτολόγο παίζει βασικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών με ΙΦΝΕ στην κλινική.

«Ένα θετικό έλεγχο για τον υποσιτισμό θα πρέπει να ακολουθηθεί αμέσως με μια επίσημη διατροφική αξιολόγηση», δήλωσε ο Peery, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της Ομάδας Υποστήριξης Διατροφής Διατροφής Εσωτερικών ασθενών στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Τμήμα Ιατρικής. “Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος στην κλινική μπορεί να καλύψει αυτό το κενό στη φροντίδα και μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να αναπτύξει ένα σχέδιο για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ασθενούς. Είμαστε τυχεροί που τώρα έχουμε μια εγγεγραμμένη διαιτολόγο πλήρους απασχόλησης μαζί μας στην κλινική GI. Έχει βελτιωθεί σημαντικά τη φροντίδα που παρέχουμε».

“Προχωρώντας προς τα εμπρός, θα ήταν χρήσιμο να έχουμε τους συνεργάτες φροντίδας μας στην κλινική που φιλοξενούν τον ασθενή και επίσης ελέγχουν τους ασθενείς για υποσιτισμό”, δήλωσε ο Peery. Αυτή η μελέτη είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ασθενείς με IBD τα καταφέρνουν καλύτερα όταν λαμβάνουν διεπιστημονική φροντίδα. Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να εντοπίσει τυχόν ελλείψεις, να εκτιμήσει τις ανάγκες του ασθενούς σε ενέργεια και πρωτεΐνη και να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός σχεδίου για την κάλυψη αυτών των αναγκών.