Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Οι φύτρες μπρόκολου στην πρώιμη ζωή ασπίδα του εντέρου

Ποια διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD);


Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν φύτρα μπρόκολου ή άλλα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο mSystems, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δημοφιλές μοντέλο ποντικιού ιντερλευκίνης-10 (IL-10-KO) του Crohn για να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ποντικών και του ανοσοποιητικού τους συστήματος, καθώς και τη διατροφή με τα βλαστάρια μπρόκολου και τα μικρόβια στους πάσχοντες από Crohn. Ήθελαν να παρατηρήσουν πώς αυτά τα μικρόβια θα χρησιμοποιούσαν μια ανενεργή ένωση στα φύτρα του μπρόκολου για να δημιουργήσουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση στο έντερο. Ήθελαν επίσης να προσδιορίσουν εάν, και κατά πόσο, μια δίαιτα που περιέχει φύτρα μπρόκολου ανακουφίζει τα συμπτώματα του Crohn, δεδομένων των αντιφλεγμονωδών μεταβολιτών που υπάρχουν εγγενώς στα λάχανα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4 ομάδες ποντικών IL-10-KO στη μελέτη. Στον πρώτο γύρο, είχαν νεότερα ποντίκια, που είχαν εγγραφεί στην ηλικία των 4 εβδομάδων, τα οποία έτρωγαν την τυπική τροφή με ποντίκια όλη την ώρα, καθώς και ποντίκια που έφαγαν την τροφή ποντικιών με ανακατεμένα ωμά φύτρα μπρόκολου. Στον δεύτερο γύρο, είχαν οι ίδιες 2 ομάδες δίαιτας, αλλά τα ποντίκια εγγράφηκαν σε ηλικία 7 εβδομάδων.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να κατανοήσουν την ανάπτυξη των ΙΦΝΕ στην πρώιμη ζωή, γι’ αυτό μελέτησαν τα μοντέλα ποντικιών του Crohn στο νεανικό στάδιο (ηλικίας 4-6 εβδομάδων) και στο στάδιο της εφηβείας (7-9 εβδομάδων) με την ελπίδα να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι αλληλεπιδράσεις της κοινότητας ξενιστή-διατροφής-μικροβιακής κοινότητας και η σοβαρότητα της νόσου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Τα ποντίκια τράφηκαν για 7 ημέρες για να εγκλιματιστούν στην αντίστοιχη δίαιτά τους προτού οι ερευνητές προκαλέσουν συμπτώματα και τα ποντίκια παρέμειναν στη δίαιτά τους για τις επόμενες 2 εβδομάδες, ενώ η ασθένεια προχωρούσε. Για την πρόκληση συμπτωμάτων, νέα υγιή ποντίκια που φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια προστέθηκαν στο κλουβί. Δεδομένου ότι τα ποντίκια IL-10-KO στη μελέτη δεν μπορούν να παράγουν IL-10, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυσκολεύτηκε να ανεχθεί τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τα νέα μικρόβια στο κλουβί προκάλεσαν κολίτιδα και συμπτώματα Crohn.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιστούς του εντέρου των ευθανατισμένων ποντικών και τις μικροβιακές κοινότητες που υπήρχαν σε όλα τα έντερα τους, καθώς και την παρουσία ορισμένων δεικτών φλεγμονής και μεταβολιτών του μπρόκολου στο αίμα. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι είδη μικροβίων ζούσαν σε συγκεκριμένα μέρη του εντέρου. Με άλλα λόγια, ήθελαν να καταλάβουν πώς η δίαιτα με τα φύτρα μπρόκολου επηρέασε τη μικροβιακή βιογεωγραφία στα μοντέλα του Crohn, αφού δεν μπορούν να το μελετήσουν αυτό σε ανθρώπους.

Το DNA εξήχθη από τα δείγματα εντερικού ιστού που συλλέχθηκαν από τα ποντίκια και στάλθηκε για αλληλούχιση για την ταυτοποίηση των βακτηρίων που υπήρχαν. Μόλις επιστράφηκαν τα δεδομένα αλληλουχίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό βιοπληροφορικής και ανθρώπινη εφευρετικότητα για να μελετήσουν τη μικροβιακή οικολογία του εντέρου των μοντέλων ποντικιών μας.

“Βρήκαμε πολλά συναρπαστικά αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη. Πρώτον, δείξαμε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν τη δίαιτα με φύτρα μπρόκολου είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός αντιφλεγμονώδους μεταβολίτη που ονομάζεται σουλφοραφάνη στο αίμα τους. Παρόλο που τα ποντίκια μας ήταν ανοσοκατεσταλμένα και είχαν κολίτιδα, αυτό Η αύξηση της σουλφοραφάνης τους προστάτευσε από σοβαρά συμπτώματα ασθένειας όπως απώλεια βάρους, αίμα κοπράνων και διάρροια”, δήλωσε η Lola Holcomb.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το smoothie με σπανάκι επιδρά θετικά στον οργανισμό μας;

Καλά λιπαρά - Το κλειδί για έναν υγιή οργανισμό

Γιατί το σουσάμι θεωρείται superfood;

Σπόροι Chia ιδανικοί για απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ευεργετική κανέλα – Πώς ωφελεί την υγεία μας 

Η κανέλα έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της «κακής» χοληστερόλης) και των τριγλυκεριδίων, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (της «καλής» χοληστερόλης).

Συνταγή για γαλλική κρεμμυδόσουπα 

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα κλασικό πιάτο που συνδυάζει τη γεύση του καραμελωμένου κρεμμυδιού με τη ζεστασιά ενός αρωματικού ζωμού. Ιδανική για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αυτή η σούπα είναι εύκολη στην παρασκευή της και γεμάτη γεύση.

Μια εξαιρετική επιλογή χωρίς πολλή ζάχαρη

Κέικ χουρμά: Αυτό το κέικ χουρμάς είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα φυσικά γλυκά χωρίς πολλή ζάχαρη. Είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστεί και είναι γεμάτο με γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Φυσική θεραπεία για τον παιδικό βήχα

Γάλα με μέλι: Εκτός από την άνεση που παρέχει, προάγει τη γενική υγεία των παιδιών και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Eλαιόλαδο vs Λάδι καρύδας: Όταν συγκρίνουμε το ελαιόλαδο με το λάδι καρύδας, και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ενδείξεις για χρήση. Ας εξετάσουμε τις βασικές διαφορές τους

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ταχίνι 

Ταχίνι: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά είναι σημαντικά για την καρδιοαγγειακή υγεία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

Πώς βοηθά την υγεία το μαρούλι

Από θρεπτική άποψη, το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει βιταμίνη A, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπάπκα με κρέμα αμυγδάλου και μύρτιλα 

Γλυκό ψωμί: Η μπάπκα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από την Πολωνία και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Close Icon