Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φάρμακα από ….τη θάλασσα

Φάρμακα από ….τη θάλασσα

Φάρμακα από ....τη θάλασσα. Όταν έχετε κάποια λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας γράψει μια φαρμακευτική  συνταγή για αντιβιοτικά για να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ από πού προέρχονται αυτά τα φάρμακα; Τα περισσότερα φάρμακα προέρχονται από άνθη και φυτά στην ξηρά, αλλά η εύρεση νέων πηγών είναι δύσκολη.

Και ορισμένα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε μερικά από αυτά τα φάρμακα – τόσο στην πραγματικότητα που αυτά τα φάρμακα δεν λειτουργούν πια. Ο ωκεανός – με την καταπληκτική βιοποικιλότητά του – προσφέρει πολύ περισσότερους οργανισμούς στους επιστήμονες για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν νέα φάρμακα. Οι επιστήμονες της N.O.A.A ( National Oceanic and Atmospheric Administration) συλλέγουν και μελετούν σφουγγάρια, κοράλλια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

Αυτοί και οι συνεργάτες τους ανακάλυψαν μια χημική ουσία που διαλύει την ασπίδα που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να προστατευθούν από τα αντιβιοτικά. Χρησιμοποιούμενο ως βοηθητικό φάρμακο, αντιβιοτικά που δεν είναι πλέον αποτελεσματικά θα μπορούσαν και πάλι να καταπολεμήσουν αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια. Οι επιστήμονες της N.O.A.A έχουν επίσης εξαγάγει χημικά από κοράλλια και σφουγγάρια που καταπολεμούν μερικά από τα χειρότερα μολυσματικά βακτήρια. Για να φτιάξουν αυτά τα νέα αντιβιοτικά, οι επιστήμονες δημιουργούν αντίγραφα αυτών των χημικών σε εργαστήριο.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να συλλέγουν συνεχώς κοράλλια από τον ωκεανό, αφήνοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας υγιή και άθικτα. Ο ωκεανός μπορεί να κρατά το κλειδί για την εύρεση νέων φαρμάκων, αλλά όχι εάν δεν το διατηρούμε – και ό, τι ζει εκεί – υγιές και χωρίς ρύπανση. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί  συστήνουν να αξιολογήσετε το ρόλο σας για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, συμβουλεύοντας μας να μην αγοράζουμε  κοσμήματα ή διακοσμητικά σπιτιού από κοράλλι. Και όταν κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα, ψάρεμα ή καταδύσεις, προσέξτε να μην αγγίξετε ή να διαταράξετε τα κοράλλια ή τον πυθμένα της θάλασσας. Η επόμενη θεραπεία θα μπορούσε να κρυφτεί εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόοδος στους βιοδείκτες που σχετίζονται με την ατρησία των χοληφόρων

Η ενσωμάτωση αυτών των βιοδεικτών στην κλινική πράξη μπορεί να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση, να καθοδηγήσει τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και να βελτιώσει τη συνολική πρόγνωση για ασθενείς με ατρησία των χοληφόρων.

Έρευνα προτείνει πιθανούς στόχους για την πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση ψυχωσικών διαταραχών

Αυτή η πενταετής μελέτη παρακολουθεί 1.500 παιδιά και νέους που παρουσιάζονται για υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εξετάζει τη βιολογία, την εκπαίδευση και τη γνωστική τους ικανότητα, κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα χρήσης υπηρεσιών. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η κατανόηση του ποιος κινδυνεύει για ψύχωση και, το πιο σημαντικό, πώς να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος μέσω προηγούμενης παρέμβασης.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Συνταγή που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο

Ψητό κοτόπουλο: Το ψητό κοτόπουλο είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο πιάτο που μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, με τον καθένα να αναδεικνύει μοναδικές γεύσεις και υφές.

Πώς η οδήγηση μππορεί και να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Οδήγηση ψυχική: Η οδήγηση, ενώ συχνά θεωρείται ως μια δραστηριότητα ρουτίνας, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία με διάφορους τρόπους, επηρεάζοντας τη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και τη συνολική ευεξία.

Δροσιστικό ρόφημα με καφέ, σοκολάτα και πάγο

Δροσιστικό ρόφημα: Η δημιουργία ενός δροσιστικού ποτού με σοκολάτα καφέ είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να συνδυάσετε τις πλούσιες γεύσεις του καφέ και της σοκολάτας με τη δροσιά του πάγου

Close Icon