ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φάρμακα από ….τη θάλασσα

Φάρμακα από ….τη θάλασσα

Φάρμακα από ....τη θάλασσα. Όταν έχετε κάποια λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας γράψει μια φαρμακευτική  συνταγή για αντιβιοτικά για να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ από πού προέρχονται αυτά τα φάρμακα; Τα περισσότερα φάρμακα προέρχονται από άνθη και φυτά στην ξηρά, αλλά η εύρεση νέων πηγών είναι δύσκολη.

Και ορισμένα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά σε μερικά από αυτά τα φάρμακα – τόσο στην πραγματικότητα που αυτά τα φάρμακα δεν λειτουργούν πια. Ο ωκεανός – με την καταπληκτική βιοποικιλότητά του – προσφέρει πολύ περισσότερους οργανισμούς στους επιστήμονες για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν νέα φάρμακα. Οι επιστήμονες της N.O.A.A ( National Oceanic and Atmospheric Administration) συλλέγουν και μελετούν σφουγγάρια, κοράλλια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

Αυτοί και οι συνεργάτες τους ανακάλυψαν μια χημική ουσία που διαλύει την ασπίδα που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να προστατευθούν από τα αντιβιοτικά. Χρησιμοποιούμενο ως βοηθητικό φάρμακο, αντιβιοτικά που δεν είναι πλέον αποτελεσματικά θα μπορούσαν και πάλι να καταπολεμήσουν αυτά τα ανθεκτικά βακτήρια. Οι επιστήμονες της N.O.A.A έχουν επίσης εξαγάγει χημικά από κοράλλια και σφουγγάρια που καταπολεμούν μερικά από τα χειρότερα μολυσματικά βακτήρια. Για να φτιάξουν αυτά τα νέα αντιβιοτικά, οι επιστήμονες δημιουργούν αντίγραφα αυτών των χημικών σε εργαστήριο.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να συλλέγουν συνεχώς κοράλλια από τον ωκεανό, αφήνοντας τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας υγιή και άθικτα. Ο ωκεανός μπορεί να κρατά το κλειδί για την εύρεση νέων φαρμάκων, αλλά όχι εάν δεν το διατηρούμε – και ό, τι ζει εκεί – υγιές και χωρίς ρύπανση. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί  συστήνουν να αξιολογήσετε το ρόλο σας για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων, συμβουλεύοντας μας να μην αγοράζουμε  κοσμήματα ή διακοσμητικά σπιτιού από κοράλλι. Και όταν κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα, ψάρεμα ή καταδύσεις, προσέξτε να μην αγγίξετε ή να διαταράξετε τα κοράλλια ή τον πυθμένα της θάλασσας. Η επόμενη θεραπεία θα μπορούσε να κρυφτεί εκεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στη θάλασσα

7 εξωγήινα πλάσματα που ζουν στα βάθη της θάλασσας

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε παίρνει έγκριση το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Πόσες δόσεις περιμένει η Ελλάδα

Οι Αμερικανοί θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών, όπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σήμερα Δευτέρα, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο, κάνοντάς το έτσι το τρίτο εμβόλιο Covid που καθίσταται διαθέσιμο στη χώρα.

Η υγεία του εντέρου και η διάθεση είναι γενετικά συνυφασμένες

Ψυχική υγεία: Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και έλκους στομάχου, στη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για γενετικούς παράγοντες στη νόσο του πεπτικού έλκους.

Πώς να εντάξεις το λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Λιναρόσπορος: Τα superfoods και οι σπόροι έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων όσοι αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι άδικα, καθώς αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές κατηγορίες τροφίμων για να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.