Επιστημονικά Νέα

Πόνος: Γιατί πονάει το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε;

Πόνος: Γιατί πονάει το σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε;

Πόνος: Ο επίμονος πόνος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σχετίζεται με μείωση της σωματικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο επίμονος πόνος σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σχετίζεται με μείωση της σωματικής λειτουργίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 7 Δεκεμβρίου στο Journal of the American Geriatrics Society.

Γιατί ο σωματικός πόνος αυξάνεται όσο μεγαλώνουμε;

Η Christine Seel Ritchie, M.D., M.S.P.H., από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη National Health Aging Trends Study από το 2011 έως το 2019 για δικαιούχους Medicare που κατοικούν στην κοινότητα ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι συγγραφείς εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ του επίμονου πόνου, ο οποίος ορίστηκε ως ενοχλημένος από τον πόνο τον τελευταίο μήνα στις συνεντεύξεις του 2011 και του 2012, και της ανάπτυξης κλινικά σημαντικών μειώσεων στη φυσική λειτουργία, τη γνωστική λειτουργία και την ευεξία.

Από τους 5.589 επιλέξιμους συμμετέχοντες, το 38,7 και το 27,8 τοις εκατό ανέφεραν επίμονο πόνο και διακοπτόμενο πόνο, αντίστοιχα (ενοχλητικός πόνος που αναφέρθηκε μόνο σε μία συνέντευξη). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν πόνο σε πέντε ή περισσότερα σημεία. Οι συμμετέχοντες με επίμονο πόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μειώσεις στη σωματική λειτουργία (64, 59 και 57 τοις εκατό για εκείνον τον επίμονο πόνο, διαλείποντα πόνο και κανένα ενοχλητικό πόνο, αντίστοιχα· προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 1,14, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 1,05 έως 1,23 ) και ευημερία (48, 45 και 44 τοις εκατό, αντίστοιχα, προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 1,11, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 1,01 έως 1,21) κατά τα επόμενα επτά χρόνια. Ωστόσο, εκείνοι με επίμονο πόνο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική έκπτωση (25, 24 και 23 τοις εκατό για εκείνους με επίμονο, διαλείποντα και χωρίς ενοχλητικό πόνο, αντίστοιχα· προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου, 1,02, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 0,90 έως 1,16 ).

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν τη σημασία της πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία για τον επίμονο πόνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και την ανάγκη για πρόσθετη έρευνα στον χρόνιο πόνο για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής», δήλωσε ο Ritchie σε δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες για τον πόνο στην πλάτη σας;

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Τι είναι η ουρολοίμωξη και ποια είναι η θεραπεία;

Πώς μπορεί να απαλυνθεί ο πόνος της εγκυμοσύνης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.