Επιστημονικά Νέα

Χρόνιος πόνος: Τι σημαίνει ο χρόνιος πόνος μετά τα 40;

Χρόνιος πόνος: Τι σημαίνει ο χρόνιος πόνος μετά τα 40;

Χρόνιος πόνος: Η μελέτη διαπίστωσε ότι μέχρι τα 40 τους, τα δύο πέμπτα (41%) των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι υπέφεραν από χρόνιο πόνο, που ορίζεται ως πόνος που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ο χρόνιος πόνος είναι ευρέως διαδεδομένος μεταξύ των ατόμων στα μέσα της δεκαετίας του 40 στη Βρετανία, με εκείνους που τον βιώνουν πιο πιθανό να αναφέρουν πόνο, κακή υγεία – συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από COVID-19 – και ανεργία αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών στο UCL και Κολλέγιο Dartmouth, ΗΠΑ.

Χρόνιος πόνος μετά τα 40;

H έρευνα παρακολουθεί περισσότερους από 12.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν σε μια εβδομάδα τον Μάρτιο του 1958 στη Βρετανία έως την ηλικία των 62 ετών. Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από το Health Foundation, προσδιορίζει όσους υποφέρουν βραχυπρόθεσμο πόνο και χρόνιο πόνο σε όλη τους τη ζωή και εξετάζει τη συσχέτισή του με την υγεία, την ευημερία και τα αποτελέσματα της αγοράς εργασίας στην ηλικία των 50 ετών (κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008), στην ηλικία των 55, και ηλικίας 62 ετών το 2021 (κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μέχρι τα 40 τους, τα δύο πέμπτα (41%) των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι υπέφεραν από χρόνιο πόνο, που ορίζεται ως πόνος που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Παράγοντες που βρέθηκαν να προβλέπουν τον πόνο στην ηλικία των 44 ετών περιλαμβάνουν τον πόνο στην παιδική ηλικία και την κοινωνική τάξη του συζύγου της μητέρας τη στιγμή της γέννησης ενός συμμετέχοντος. Το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στην ηλικία των 44 ετών συσχετίστηκε επίσης με χρόνιο πόνο. Το 50% όσων δεν είχαν προσόντα είχαν χρόνιο πόνο σε σύγκριση με το 36% αυτών με πτυχίο και το 27% αυτών με υψηλότερο πτυχίο.

Τόσο ο βραχυπρόθεσμος όσο και ο χρόνιος πόνος στην ηλικία των 44 ετών συσχετίστηκε με πόνο και κακή υγεία στις μεταγενέστερες δεκαετίες της ζωής, με ισχυρότερες συσχετίσεις για όσους εμφάνισαν χρόνιο πόνο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 84% όσων ανέφεραν ότι είχαν «πολύ έντονο» πόνο στην ηλικία των 50 ετών είχαν χρόνιο πόνο στην ηλικία των 44 ετών. Όσοι υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην ηλικία των 44 ετών είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον COVID-19 δύο δεκαετίες αργότερα στην έρευνα του 2021, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές υποδηλώνει ότι ο πόνος σχετίζεται με ευρύτερες ευπάθειες της υγείας.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο χρόνιος πόνος σχετίζεται με κακά αποτελέσματα ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή, με εκείνους που βίωσαν χρόνιο πόνο στην ηλικία των 44 ετών είναι σημαντικά πιο πιθανό να είναι δυστυχισμένοι μέχρι την ηλικία των 50 ετών και να εμφανίσουν κατάθλιψη στην ηλικία των 55 ετών.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Alex Bryson (Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών UCL) δήλωσε: «Ο χρόνιος πόνος είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρακολουθώντας μια ομάδα γεννήσεων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, διαπιστώνουμε ότι ο χρόνιος πόνος είναι εξαιρετικά επίμονος και σχετίζεται με κακή ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, που οδηγεί σε χειρότερη γενική υγεία και ανεργία. Ελπίζουμε η έρευνά μας να ρίξει φως σε αυτό το ζήτημα και τις εκτεταμένες επιπτώσεις του και να ληφθεί πιο σοβαρά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενασχόληση που μπορεί να γίνει σε καθημερινή βάση και μειώνει την πιθανότητα νόσησης covid

Το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα πλήττεται από την εκτόξευση του κόστους που συνδέεται με τους γάμους

Τα νοσοκομεία της Καλιφόρνια χρησιμοποιούν σκηνές υπερχείλισης για την αύξηση του αριθμού των ασθενών με γρίπη

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής προκαλεί κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".