Ογκολογία

Αλγόριθμος εντοπίζει καλύτερα τον καρκίνο του μαστού από ιατρούς

Αλγόριθμος εντοπίζει καλύτερα τον καρκίνο του μαστού από ιατρούς

Η Google έχει εφαρμόσει με επιτυχία αλγόριθμους βαθιάς μάθησης (μία προσπάθεια μοντελοποίησης του τρόπου που ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται δεδομένα) τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μελέτης του εγκεφάλου της Google – ένα 12μηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην τεχνητή νοημοσύνη και στη βαθιά μάθηση – ένας αλγόριθμος είχε εκπαιδευτεί για την ανίχνευση όγκων καρκίνου του μαστού σε ένα σύνολο δεδομένων ψηφιοποιημένων παθολογοανατομικών εικόνων από πλακάκια που προέρχονταν από την Ολλανδία και το Ιατρικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Radboud.

Μετά την «εκπαίδευση» του αλγορίθμου, οι ερευνητές ήταν σε θέση να επιτύχουν μια ευαισθησία 92% στη διαλογή καρκινικών κυττάρων από τις διαφάνειες – σημαντικά υψηλότερο από το 73% που είχε επιτευχθεί από εκπαιδευμένους παθολόγους, χωρίς χρονικό περιορισμό. Επιπλέον, η ομάδα επανέλαβε τη διαδικασία με ανάλογα αποτελέσματα με δεδομένα από άλλα νοσοκομεία. Βέβαια η ομάδα ανέφερε κατά μέσο όρο οκτώ ψευδώς θετικά αποτελέσματα ανά πλακάκι σε σχέση με κανένα από εκπαιδευμένους παθολόγους. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώθηκε μέσω της περαιτέρω προσαρμογής του αλγορίθμου.

Στην καθημερινή πρακτική, η παθολογοανατομική εξέταση στο πλακάκι είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι κάθε ασθενής έχει συνήθως 10 ή περισσότερα πλακάκια από παθολογοανατομικά παρασκευάσματα με υποψία όγκου. Ακόμα και όταν η παθολογοανατομική διαδικασία είναι πλήρης, δεν οδηγεί πάντα σε μια οριστική διάγνωση. Εξαιτίας αυτού, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση με ακρίβεια εικόνων με στόχο τη διάγνωση της νόσου, παρέχει μια οριστική απάντηση σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Το πεδίο αυτό αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου ενθουσιασμού στον τομέα της υγείας.

Η Google DeepMind Υγείας διερευνά επί του παρόντος την τεχνολογία ως μέρος των πολλών συνεργασιών με συστήματα υγείας, μεταξύ άλλων και με το Moorfields Eye Hospital για να βελτιωθεί η διάγνωση σοβαρών παθήσεων των οφθαλμών, καθώς και με το University College του Λονδίνου για να βοηθήσει με τον προγραμματισμό ακτινοθεραπείας . Η Zebra Medical με βάση το Ισραήλ – είναι μια εταιρεία αποκλειστικά αφιερωμένη στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, έχοντας ένα οπλοστάσιο διαφορετικών αλγορίθμων βαθιάς μάθησης για να βοηθήσει στη διάγνωση μιας σειράς διαφορετικών νοσημάτων, από τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης ως και τον καρκίνο του μαστού. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ χρησιμοποίησαν πρόσφατα αυτήν την τεχνολογία για να κάνουν διάκριση μεταξύ καλοήθων και κακοήθων νεοπλασιών του δέρματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των ELS σε συμπαγείς όγκους είναι ότι υπάρχουν τύποι ιστών όπου τέτοιες λεμφοειδείς δομές φαίνεται φυσιολογικά να πληρούν μια σημαντική ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικής και προστατευτικής ανοσοαπόκρισης και αυτο-ανοχής. "Αυτό ισχύει για όργανα με εξειδικευμένη ανοσία στα επιθηλιακά εμπόδια.