Επιστημονικά Νέα

Mυοκαρδιοπάθεια: Η αναγνώριση της αιτίας της νόσου στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

Mυοκαρδιοπάθεια: Η αναγνώριση της αιτίας της νόσου στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Mυοκαρδιοπάθεια: Η θεραπεία των παιδιών με μυοκαρδιοπάθεια θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη με βάση τη βασική αιτία, τα συμπτώματα και την εξέλιξη της πάθησης σε κάθε παιδί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Circulation. Η καρδιομυοπάθεια είναι μια ασθένεια του καρδιακού μυός που μπορεί να δυσχεράνει την καρδιά να αντλεί αίμα προς το υπόλοιπο σώμα και που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παιδιατρικών καρδιομυοπαθειών και όλες είναι σπάνιες αλλά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Επηρεάζουν 1 στα 100.000 παιδιά, σύμφωνα με πληθυσμιακές μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Φινλανδία και την Αυστραλία.

Η νέα επιστημονική δήλωση, η πρώτη που επικεντρώνεται στη θεραπεία της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά, τονίζει σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων θεραπειών για τις μυοκαρδιοπάθειες και την καρδιακή ανεπάρκεια στα παιδιά και τους ενήλικες. Η δήλωση είναι συνοδευτική της επιστημονικής δήλωσης της Ένωσης για το 2019, η οποία επικεντρώνεται στη διάγνωση της παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας. “Οι καρδιομυοπάθειες των παιδιών μπορεί να έχουν παρόμοια ονόματα με τις καρδιομυοπάθειες των ενηλίκων- ωστόσο, συχνά έχουν πολύ διαφορετικά αίτια, διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, διαφορετικές πορείες εξέλιξης και διαφορετικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο Steven E. Lipshultz, M.D., FAHA, πρόεδρος της ομάδας σύνταξης της δήλωσης. “Τα παιδιά δεν έχουν τους ίδιους συμπεριφορικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιομυοπάθεια – σε γενικές γραμμές, δεν καπνίζουν- δεν πίνουν αλκοόλ- δεν έχουν μακροχρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης τύπου 2. Έτσι, οι θεραπείες στα παιδιά, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από την αντικατάσταση των ελλειπόντων ενζύμων έως τη μεταμόσχευση καρδιάς, πρέπει να προσαρμόζονται στις βασικές αιτίες της μυοκαρδιοπάθειάς τους”. Πολλές από τις αιτίες της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες – και όχι με διαβήτη τύπου 2, αλκοολισμό, μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό, όπως παρατηρείται στους ενήλικες. Τα συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή- αίσθημα παλμών της καρδιάς- λιποθυμία κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας- πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια, την κοιλιά ή συμφόρηση των φλεβών του λαιμού- ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κακή σίτιση ή ανάπτυξη, υπερβολική εφίδρωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή κόπωση. Η επιτροπή σύνταξης της δήλωσης επικεντρώθηκε στη θεραπεία των πιο συχνών καρδιομυοπαθειών στα παιδιά:

  • Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζεται όταν η καρδιά είναι διογκωμένη και οι αντλητικοί θάλαμοι συστέλλονται ανεπαρκώς.
  • Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια χαρακτηρίζεται από παχυσμένο, άκαμπτο καρδιακό μυ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η καρδιά να χαλαρώσει και το αίμα να γεμίσει τους θαλάμους της καρδιάς.
  • Η περιοριστική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια σπάνια μορφή νόσου του καρδιακού μυός, κατά την οποία ο σκληρυμένος καρδιακός μυς δεν επιτρέπει στους κοιλιακούς θαλάμους να γεμίσουν κανονικά με αίμα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται αίμα στους κόλπους (τους ανώτερους θαλάμους της καρδιάς), στους πνεύμονες και στο σώμα, προκαλώντας τα συμπτώματα και τα σημεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η παιδιατρική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να διαγνωστεί σε διάφορα στάδια – ορισμένοι ασθενείς μπορεί να φέρουν μια γενετική ανωμαλία για την πάθηση αλλά να μην έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα ή νόσο τελικού σταδίου, σύμφωνα με την επιτροπή σύνταξης της δήλωσης. Οι γιατροί παροτρύνονται να εξετάζουν και να αξιολογούν διεξοδικά τους παιδιατρικούς ασθενείς τους για να εντοπίσουν τη βασική αιτία της πάθησης ώστε να αναπτύξουν ένα σχέδιο θεραπείας. “Ο γενετικός έλεγχος όλων των παιδιών με μυοκαρδιοπάθεια είναι συνετός και είναι πιθανό να έχει κλινική αξία”, δήλωσε ο Lipshultz, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο τμήμα παιδιατρικής και πρώην πρόεδρος παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences ‘Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs’ του Buffalo στο Buffalo της Νέας Υόρκης. “Ένας τέτοιος γενετικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση οικονομικού και συναισθηματικού κόστους”.

Άλλα βασικά σημεία από την επιτροπή σύνταξης της δήλωσης:

  • Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε ορισμένους παιδιατρικούς ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για μυοκαρδιοπάθεια πριν αναπτύξουν συμπτώματα για να μειωθεί η εξέλιξη της νόσου.
  • Οι θεραπείες καρδιακής ανεπάρκειας ενηλίκων έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην παιδιατρική διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση τους έχει συμβάλει στη μείωση του ποσοστού θανάτου μεταξύ των παιδιών με την πάθηση.
  • Οι θεραπείες για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου σε παιδιά με υπερτροφικές μυοκαρδιοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών άσκησης ή ενός εσωτερικού απινιδωτή, συνεχίζουν να εξελίσσονται και έχουν παραμέτρους που αφορούν την ηλικία και το μέγεθος σε σύγκριση με τις θεραπείες και τις συσκευές ενηλίκων.
  • Η μεταμόσχευση καρδιάς είναι μια αποδεκτή θεραπεία για την παιδική μυοκαρδιοπάθεια τελικού σταδίου.

Ενώ οι συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης χρησιμοποιούνται συνήθως ως προσωρινό μέτρο εν αναμονή μεταμόσχευσης καρδιάς, οι συσκευές συνδέονται με χαμηλό ποσοστό κοιλιακής αποκατάστασης, παρόμοιο με τα αποτελέσματα μεταξύ των ενηλίκων. “Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας”, δήλωσε ο Lipshultz. “Η καινοτόμος χρήση πολυκεντρικών μητρώων και ο προσαρμοστικός σχεδιασμός δοκιμών έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν και να βελτιώσουν τις μελλοντικές επιλογές θεραπείας συγκεκριμένης αιτίας για την παιδιατρική μυοκαρδιοπάθεια”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θετική γνωμοδότηση για θεραπεία αποφρακτικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας

Βήμα προς τα εμπρός στη γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της αιτίας της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε αθλητές

Καρδιακή ανεπάρκεια : Επιπλοκή της λοίμωξης του Κορωνοιού

Φτάνοντας στη ρίζα της λειτουργίας του καρδιακού μυός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.