Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διατροφή Καρδιά: Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή Καρδιά: Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή Καρδιά: Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών, του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, του κόκκινου κρασιού, των μήλων και αχλαδιών, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου τους από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φυτά και στα φυτικά τρόφιμα όπως τα μούρα, τα μήλα, το τσάι, το κρασί και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προστατευτικών επιδράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα.


Μια μελέτη σε περισσότερους από 900 ενήλικες στη Γερμανία αξιολόγησε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και μέτρησε βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου για να διαπιστώσει εάν υπήρχε συσχέτιση με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα μούρων, μήλων, αχλαδιών και κρασιού είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, κάτι που εξηγείται εν μέρει από βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου τους.

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα, όπως τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια και το κρασί, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μια συσχέτιση που εξηγείται εν μέρει από τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, an American Heart Association.

“Το μικροβίωμα του εντέρου μας παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των φλαβονοειδών για την ενίσχυση των καρδιοπροστατευτικών τους επιδράσεων και αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτές οι επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι εφικτές με απλές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Aedín Cassidy, Ph.D., πρόεδρος και καθηγητής Διατροφής και την Προληπτικής Ιατρικής στο Institute for Global Food Security στο Queen’s University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτικά τρόφιμα όπως το τσάι, η σοκολάτα και το κρασί και έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για τον οργανισμό. Τα φλαβονοειδή διασπώνται από το μικροβίωμα του εντέρου – τα βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Με αυξημένη έρευνα που υποδηλώνει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αυτή η μελέτη αξιολόγησε το ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη διαδικασία. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή με την αρτηριακή πίεση και την ποικιλομορφία του εντερικού περιβάλλοντος. Η μελέτη διερεύνησε επίσης πόση διακύμανση στο μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και της αρτηριακής πίεσης.

Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών, του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, του κόκκινου κρασιού, των μήλων και αχλαδιών, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου τους από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων με καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε νέους ενήλικες.

Το πόσο συχνά κάνετε σεξ σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon