Επιστημονικά Νέα

Διατροφή Καρδιά: Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή Καρδιά: Πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα βελτιώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης

Διατροφή Καρδιά: Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών, του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, του κόκκινου κρασιού, των μήλων και αχλαδιών, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου τους από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φυτά και στα φυτικά τρόφιμα όπως τα μούρα, τα μήλα, το τσάι, το κρασί και η μαύρη σοκολάτα είναι γνωστό ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προστατευτικών επιδράσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μια μελέτη σε περισσότερους από 900 ενήλικες στη Γερμανία αξιολόγησε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και μέτρησε βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου για να διαπιστώσει εάν υπήρχε συσχέτιση με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα μούρων, μήλων, αχλαδιών και κρασιού είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, κάτι που εξηγείται εν μέρει από βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου τους.

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα, όπως τα μούρα, τα μήλα, τα αχλάδια και το κρασί, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μια συσχέτιση που εξηγείται εν μέρει από τα χαρακτηριστικά του μικροβιώματος του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension, an American Heart Association.

“Το μικροβίωμα του εντέρου μας παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των φλαβονοειδών για την ενίσχυση των καρδιοπροστατευτικών τους επιδράσεων και αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτές οι επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι εφικτές με απλές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Aedín Cassidy, Ph.D., πρόεδρος και καθηγητής Διατροφής και την Προληπτικής Ιατρικής στο Institute for Global Food Security στο Queen’s University στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα φυτικά τρόφιμα όπως το τσάι, η σοκολάτα και το κρασί και έχουν αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες ότι προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για τον οργανισμό. Τα φλαβονοειδή διασπώνται από το μικροβίωμα του εντέρου – τα βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, που είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Με αυξημένη έρευνα που υποδηλώνει ότι τα φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αυτή η μελέτη αξιολόγησε το ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη διαδικασία. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή με την αρτηριακή πίεση και την ποικιλομορφία του εντερικού περιβάλλοντος. Η μελέτη διερεύνησε επίσης πόση διακύμανση στο μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή και της αρτηριακής πίεσης.

Η ανάλυση της τακτικής πρόσληψης φλαβονοειδών, του μικροβιώματος του εντέρου και των επιπέδων αρτηριακής πίεσης διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, του κόκκινου κρασιού, των μήλων και αχλαδιών, είχαν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμα του εντέρου τους από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων με καρδιαγγειακά νοσήματα

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε νέους ενήλικες.

Το πόσο συχνά κάνετε σεξ σχετίζεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Οφέλη από την αποικιακή εκμετάλλευση στην Ιατρική Σχολή του Λονδίνου

Έρευνα: Το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) υποστήριξε και επωφελήθηκε άμεσα από την εκμετάλλευση και την υποταγή των αποικισμένων χωρών από τη βρετανική αυτοκρατορία, σύμφωνα με μια έκθεση για την ιστορία της.

Πώς η κατακράτηση υγρών συνδέεται με σοβαρές ιατρικές παθήσεις;

Κατακράτηση Υγρών: Συνιστάται να δείτε το γιατρό σας αντί να κάνετε αυτοθεραπεία, επειδή το οίδημα μπορεί να είναι σύμπτωμα σοβαρών ιατρικών καταστάσεων όπως καρδιακή, νεφρική ή ηπατική νόσο.