Διατροφή

Υπερκατανάλωση Τροφής: Δεν τροφοδοτεί την παχυσαρκία ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή μας

Υπερκατανάλωση Τροφής: Δεν τροφοδοτεί την παχυσαρκία ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή μας

«Όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες, το σώμα γίνεται πολύ καλό στο να καίει το σωματικό του λίπος επειδή δεν έχει πολλή ζάχαρη να κάψει για καύσιμο», είπε ο Volek στο «Today». Ο Volek εξήγησε στο Fox News γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συχνά αποτυγχάνουν.

Υπερκατανάλωση Τροφής: Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών καταναλώνει πάρα πολλούς υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός σας εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Η εκπομπή “Today” πρόσφατα ανέδειξε ένα κομμάτι προοπτικής που υποδηλώνει ότι το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι περισσότερο η μείωση των υδατανθράκων παρά το να ανησυχούμε τόσο πολύ για την εξισορρόπηση των θερμίδων που τρώμε και καίμε, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο American Journal of Clinical Nutrition. . «Το σώμα αντεπιτίθεται στον περιορισμό των θερμίδων», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ David Ludwig στο «Today».

Ο περιορισμός των θερμίδων κάνει τους ανθρώπους να πεινούν περισσότερο, αλλά και να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, είπε η εκπομπή.

“Οπότε δεν υπάρχουν πάρα πολλές θερμίδες στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι πολύ λίγες.”

Η δημοφιλής δίαιτα κετο είναι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που βάζει το σώμα σας σε κέτωση, τη διαδικασία κατά την οποία το σώμα σας καίει λίπος για καύσιμο, αντί για υδατάνθρακες.

Όταν το σώμα μας παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης, τα λιποκύτταρα προγραμματίζονται να συσσωρεύουν θερμίδες, εξήγησε. Ο Ludwig, ενδοκρινολόγος και καθηγητής παιδιατρικής και διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υποστηρίζει το «μοντέλο υδατανθράκων-ινσουλίνης» της παχυσαρκίας.

Το πάγκρεας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να ελέγχει την ποσότητα ζάχαρης ή γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματός μας, όπου λειτουργεί σαν «κλειδί» για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα στο σώμα μας, σύμφωνα με το Healthline.

Ο Ludwig προτείνει ότι ο τρόπος σκέψης μας όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι οπισθοδρομικός. «Δεδομένης της επιλογής μεταξύ ψωμιού και βουτύρου, για χρόνια εστιαζόμασταν στο να απαλλαγούμε από το βούτυρο», είπε ο Ludwig. «Αλλά ίσως μεταξύ των δύο, το ψωμί είναι το μεγαλύτερο ζήτημα».

Λέει ότι δεν είναι τόσο ότι η κατανάλωση πολλών θερμίδων που οδηγεί σε αύξηση βάρους, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ορισμένων υδατανθράκων που ενεργοποιεί το σώμα μας να αποθηκεύει υπερβολική ενέργεια, η οποία με τη σειρά της μας κάνει να τρώμε ακόμη περισσότερο. Αρχίζουμε να αναπτύσσουμε αποθέματα λίπους όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι μεγαλύτερες από τις θερμίδες που μπορούμε να κάψουμε με την πάροδο του χρόνου, είπε ο Δρ. Karl Nadolsky, ενδοκρινολόγος που ειδικεύεται στον διαβήτη, τον μεταβολισμό και την παχυσαρκία.

«Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι η παχυσαρκία έχει να κάνει με την ενεργειακή ισορροπία», είπε ο Δρ Robert Lustig, καθηγητής παιδιατρικής στο τμήμα ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος περιέγραψε ένα παρόμοιο μοντέλο περίσσειας ινσουλίνης που οδηγεί σε αύξηση βάρους το 2006.

“Ως εκ τούτου, είναι θερμίδες εισερχόμενες, θερμίδες έξω. Επομένως, πρόκειται για δύο συμπεριφορές, τη λαιμαργία και τη νωθρότητα. Επομένως, εάν είστε παχύσαρκοι, είναι δικό σας λάθος. Επομένως, δίαιτα και άσκηση. Επομένως, οποιαδήποτε θερμίδα μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής .”

Ο Ludwig και οι συνεργάτες του σημειώνουν ότι η θεωρία του ενεργειακού ισοζυγίου των ανθρώπων που λαμβάνουν περισσότερα από όσα καίνε εξηγεί γιατί οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, αλλά είναι το “γιατί” που δεν εξετάζεται. “Η κοινή σύσταση, “τρώτε λιγότερο, να είστε πιο σωματικά δραστήριοι”, που λέμε στους ανθρώπους δεν λειτουργεί πολύ καλά.

Τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο επιτυχημένα”, δήλωσε ο Δρ Samuel Klein, διευθυντής του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής της Ιατρικής Σχολής στο Σεντ Λούις στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Αλλά η εργασία του Ludwig προκάλεσε διαμάχη στην ιατρική κοινότητα, με τους ερευνητές να «υπερασπίζονται και να χλευάζουν» το κομμάτι, σύμφωνα με το MedPage Today.

«Αν η απώλεια βάρους ήταν τόσο απλή όσο η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών που κάνουν δίαιτα κάθε χρόνο θα είχαν σημειώσει κάποια επιτυχία μέχρι τώρα», δήλωσε ο Δρ Yoni Freedhoff, αναπληρωτής καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα και ιατρικός διευθυντής του Bariatric Medical Institute, ενός μη χειρουργικού κέντρου διαχείρισης βάρους.

Ωστόσο, επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη ουσιαστική έρευνα για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η οποία παρέχει απτά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς.

Ο Δρ. Τζεφ Βόλεκ, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπίνων Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος έχει ερευνήσει δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για περισσότερα από 25 χρόνια, είπε στην εκπομπή “Today” ότι η έρευνα δείχνει πως άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να χάσουν το 10% του σωματικού τους βάρους. Και ο κόσμος το κρατάει μακριά.

Η εκπομπή ανέδειξε μία από τους ασθενείς του, μια 42χρονη γυναίκα, η οποία εγγράφηκε σε μελέτη δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες το 2019, που περιείχε 37 γραμμάρια υδατάνθρακες καθημερινά, οι οποίοι ήταν επίσης πλούσιοι σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, όπως αβοκάντο και ξηρούς καρπούς . Μέσα σε έξι εβδομάδες έχασε 20 κιλά, αλλά τώρα τρία χρόνια αργότερα, έχει χάσει συνολικά 88 κιλά.

Είπε στο «Today» ότι «δεν ήταν εύκολο» να εγκαταλείψει τα αγαπημένα της φαγητά στην αρχή, όπως ζυμαρικά και πατάτες, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν τον κόπο. «Όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες, το σώμα γίνεται πολύ καλό στο να καίει το σωματικό του λίπος επειδή δεν έχει πολλή ζάχαρη να κάψει για καύσιμο», είπε ο Volek στο «Today». Ο Volek εξήγησε στο Fox News γιατί οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συχνά αποτυγχάνουν.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων στις ΗΠΑ (πολύ πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι) καταναλώνουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες σε σχέση με την ανοχή τους, γι’ αυτό οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών δεν λειτουργούν στους περισσότερους ανθρώπους.

Ένα ισχυρό σύνολο ερευνών δείχνει ότι η μείωση των υδατανθράκων είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και βιώσιμη προσέγγιση για τη βελτίωση του βάρους και της μεταβολικής υγείας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ποιοτικός ύπνος είναι κλειδί για την απώλεια βάρους

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1

Μπορεί η δίαιτα κέτο να αυξήσει τη λίμπιντο

Πώς μας επηρέασε διατροφικά το lockdown;

Η παχυσαρκία και ο διαβήτης ευθύνονται για το λίπος στο συκώτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.