Διατροφή

Χρησιμοποιήστε σωστά το ψυγείο σας

Χρησιμοποιήστε σωστά το ψυγείο σας
Το ψυγείο είναι ίσως ο σημαντικότερος τρόπος εξασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας τους και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσοτέρων επιβλαβών μικροβίων. Ταυτόχρονα, διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους. Υπάρχουν όμως μερικοί βασικοί κανόνες αποθήκευσης των τροφίμων  που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με European Food Information Council {Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διατροφικής […]

Το ψυγείο είναι ίσως ο σημαντικότερος τρόπος εξασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη διατήρηση της φρεσκάδας τους και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσοτέρων επιβλαβών μικροβίων. Ταυτόχρονα, διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους. Υπάρχουν όμως μερικοί βασικοί κανόνες αποθήκευσης των τροφίμων  που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με European Food Information Council {Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διατροφικής Ενημέρωσης}

· Η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου είναι 5 βαθμοί Κελσίου στο μεσαίο ράφι. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου.

· Το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο είναι το χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά (2 βαθμοί C). Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι. Επίσης, τοποθετώντας το κρέας και το ψάρι εκεί, αποφεύγετε να στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.

· Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα υπολείμματα φαγητού, τα κέικ και τα προϊόντα που φέρουν την επισήμανση “Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα”, αποθηκεύονται στα μεσαία ράφια (4-5 βαθμοί C) και στο ψηλότερο ράφι (8 βαθμοί C). Τα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο και έχουν θερμοκρασία έως 10 βαθμούς C προορίζονται για λαχανικά και φρούτα, τα οποία ενδέχεται να χαλάσουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα ντουλαπάκια ή τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου είναι οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15 βαθμοί C) και προορίζονται για προϊόντα που χρειάζονται ελαφρά ψύξη, όπως για παράδειγμα ποτά, μουστάρδα και βούτυρο.

· Μη γεμίζετε υπερβολικά το ψυγείο σας. Εάν είναι γεμάτο σε σημείο να μην υπάρχει χώρος ανάμεσα στα είδη, ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει, γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας. Εάν αφήσειτε να συσσωρευτεί ο πάγος, το ψυγείο δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Επιπλέον, όταν δημιουργείται πάγος, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος. Κάντε τακτικά απόψυξη του ψυγείου χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξύδι, για να απομακρύνετε τις οσμές.

· Το καλοκαίρι ο διακόπτης της θερμοκρασίας πρέπει πάντα να ρυθμίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το χειμώνα. Να βεβαιώνεστε ότι η πόρτα του ψυγείου είναι πάντοτε καλά κλειστή.

· Να τυλίγετε ή να σκεπάζετε το φαγητό για να αποφύγετε την απώλεια υγρασίας και γεύσης. Να τοποθετείτε τα υπολείμματα φαγητού σε καθαρά, αβαθή, καλυμμένα δοχεία. Μην τοποθετείτε μεγάλες ποσότητες ζεστού φαγητού μέσα στο ψυγείο, γιατί θα προκαλέσετε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας του. Αφήνετε το φαγητό να κρυώσει για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου (τα μαγειρεμένα υπολείμματα φαγητού πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή του σερβιρίσματος).

· Να εφαρμόζετε τον κανόνα της κατά προτεραιότητα κατανάλωσης των παλαιότερων τροφίμων. Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, να τοποθετείτε τα είδη που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από εκείνα που βρίσκονται ήδη στο ψυγείο. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε την κατανάλωση των τροφίμων πριν από την ημερομηνία λήξης τους ή προτού χαλάσουν, μειώνοντας την ποσότητα των τροφίμων που πρέπει να πεταχτούν.

Α.Δ