Συνταγές

«Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

«Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  «Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» μία νηστίσιμη συνταγή και πολύ νόστιμη.Ο απλούστερος τρόπος για να γευθούμε το χταπόδι.Παραπέμπει σε εικόνες παραλίας και μπορεί να συνδυάζεται θαυμάσια μαζί με το αγαπημένο μας ουζάκι.  Υλικά για 4 μερίδες 1 μέτριο χταπόδι 1κ.σ. αλάτι 4κ.σ.ελαιόλαδο χυμό από ½ λεμόνι ή 2 κουτ. της σούπας ξίδι 2κ.σ. […]

 

«Χταπόδι στη σχάρα με πράσινη σαλάτα» μία νηστίσιμη συνταγή και πολύ νόστιμη.Ο απλούστερος τρόπος για να γευθούμε το χταπόδι.Παραπέμπει σε εικόνες παραλίας και μπορεί να συνδυάζεται θαυμάσια μαζί με το αγαπημένο μας ουζάκι.

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μέτριο χταπόδι
  • 1κ.σ. αλάτι
  • 4κ.σ.ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι ή 2 κουτ. της σούπας ξίδι
  • 2κ.σ. ρίγανη

 Για τη σαλάτα

Ανάμικτα φύλλα από μαρούλι σαλάτα, μαρούλι ρόμαν, αντίδι, τρυφερές κορυφές από σπανάκι και φύλλα ρόκας

4κ.σ. ελαιόλαδο

2κ.σ. βαλσαμικό ξίδι

2κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο

 Eκτέλεση

  1. Κόβουμε το χταπόδι σε μέτρια κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα ψήνουμε στη σχάρα, γυρνώντας τα από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν καλά, αλλά να παραμείνουν μαλακά.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το λάδι με τη ρίγανη και το ξίδι ή το χυμό του λεμονιού. Μόλις βγάλουμε το χταπόδι από τη σχάρα και ενώ είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε με τη λαδορίγανη που ετοιμάσαμε.
  3. Για τη σαλάτα: πλένουμε τα φύλλα των σαλατικών και τα σκουπίζουμε καλά. Τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα. Ραντίζουμε με λάδι και βαλσαμικό ξίδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως.

Διατροφικό σχόλιο: Μία γευστική και χορταστική συνταγή υψηλότατης διατροφικής αξίας με πολύ χαμηλή παροχή ενέργειας. Το χταπόδι μπορεί να καταναλώνεται χωρίς τύψεις από άτομα που ακολουθούν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Eνισχύει το μεταβολισμό, την καλή όραση και τη λειτουργία της καρδιάς χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α φώσφορο, ω-3 και ω-6 λιπαρά.

Η παρουσία της πράσινης σαλάτας ενισχύει ακόμη περισσότερο τις συγκεκριμένες διατροφικές ιδιότητες προσδίδοντας πολύ υψηλή ποσότητα μονάδων ORAC και άφθονες φυτικές ίνες, οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία ολόκληρου του γαστρεντερικού συστήματος.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 6.855

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 171,4%

Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Σκουφά 32 Κολωνάκι, Αθήνα Τ.Κ. 10673, Τηλ: 210-3647517, Fax: 210-3617502