Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:Σπιτικός μαριναρισμένος γύρος με

Συνταγή της ημέρας:Σπιτικός μαριναρισμένος γύρος με
Σπιτικός μαριναρισμένος γύρος με ψητά Εκτέλεση Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κομμάτια (για γύρο) οριζόντια και λεπτά. Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως και µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά. Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο […]

Σπιτικός μαριναρισμένος γύρος με ψητά

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κομμάτια (για γύρο) οριζόντια και λεπτά. Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως και µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά.
Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεµπάπ. Τον τυλίγουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά. Ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα και 30΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τον γύρο να ξεροψηθεί. Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο να ροδίσει.
Σερβίρουμε µε πίτες, τζατζίκι και ψητές ντομάτες.

Για τα λαχανικά
Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες αφήνοντας το κοτσάνι για να συγκρατεί τη σάρκα και χαράζουμε σε ρόμβους τη σάρκα, αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 35′-40′ να μαλακώσουν καλά.
Ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο λάδι, αλάτι και ζάαταρ. Γαρνίρουμε τις ψητές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ρόδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο .
Αφαιρούμε το κοτσάνι και ψήνουμε τις ντομάτες για 35′-40′.
Αφού κρυώσουν προσθέτουμε κρεμμύδι, πάπρικα, ελαιόλαδο και μαϊντανό.

Mερίδες: 14
Υλικά
• 2 κιλά χοιρινό (πανσέτα και σπάλα) κομμένο σε φέτες οριζόντιες
• 2 κρεμμύδια τριμμένα
• 1 µήλο τριµµένο
• 4 ντοµάτες τριµµένες
• 500 γρ. γιαούρτι
• 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και καυτερή
• αλάτι
• φρεσκοτριµµένο πιπέρι
• πίτες για σουβλάκι
• Για τα ψητά λαχανικά
• ντομάτες
• κρεμμύδι
• πάπρικα
• μελιτζάνες
• ρόδι
• γιαούρτι
• Ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών, θυμάρι, ρίγανη, σουμάκ, καβουρδισμένο σουσάμι, αλάτι).
• σκορδόλαδο
μαρινάρισμα