Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:”Παγωτό βανίλια light” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας:”Παγωτό βανίλια light” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Παγωτό βανίλια , αγαπημένη γεύση σε «ελαφριά» (light) εκδοχή για πολύ πλούσια απόλαυση! Υλικά για 4 μερίδες 2 φλ. γάλα 1,5% σε λιπαρά 2 λοβούς βανίλιας 4 κρόκους αυγών 4κ.σ. γλυκαντικό Sweet & Balance σουκραλόζη σε σκόνη 1φλ. κρέμα γάλακτος light Εκτέλεση Ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το γάλα. Χαράζουμε τους λοβούς της βανίλιας […]

 

Παγωτό βανίλια , αγαπημένη γεύση σε «ελαφριά» (light) εκδοχή για πολύ πλούσια απόλαυση!

Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 φλ. γάλα 1,5% σε λιπαρά
  • 2 λοβούς βανίλιας
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4κ.σ. γλυκαντικό Sweet & Balance σουκραλόζη σε σκόνη
  • 1φλ. κρέμα γάλακτος light

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το γάλα. Χαράζουμε τους λοβούς της βανίλιας και με τη μύτη ενός μαχαιριού βγάζουμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Στο μεταξύ, χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με τη σουραλόζη, μέχρι να ετοιμάσουμε κολλώδες, ανοιχτόχρωμο μίγμα.
  2. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε το μίγμα στη φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να πήξει ελαφρώς. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε αφράτη σαντιγί (όχι σφικτή) και την προσθέτουμε στο μίγμα.
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μεταφέρουμε το μίγμα σε πλαστικό δοχείο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 6 ώρες τουλάχιστον, ανακατεύοντας καλά κάθε μία ώρα. Εναλλακτικά, βάζουμε το μίγμα σε παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

Σχόλιο: Δροσερή πρόταση με χαμηλότερη ενεργειακή απόδοση και λιγότερα λιπαρά, ιδανική για τόνωση όλων των βιολογικών λειτουργιών χάρη στο υψηλό πρωτεϊνικό της περιεχόμενο! Η υψηλή της περιεκτικότητα σε λουτεΐνη που ενισχύει την όραση, σε ασβέστιο και σε βιταμίνη D έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη διατροφική αξία του παγωτού βανίλια, ενισχύοντας σημαντικά την οστική δομή και πυκνότητα, αλλά και το σύνολο των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος!

Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι 676

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012