Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:”Κοτόπουλο λεμονάτο με μανιτάρια” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας:”Κοτόπουλο λεμονάτο με μανιτάρια” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Μία παραδοσιακή συνταγή που κάνει διαφορά ανάμεσα στο απλό ψητό κοτόπουλο. Ο χυμός λεμονιού χαρίζει στη συνταγή μεγάλη νοστιμία! Το λεμόνι επίσης σε αυτό το πιάτο σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να προσθέσετε αλάτι. Αφαιρέστε τη πέτσα από το στήθος κοτόπουλο! Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται τα λιπαρά και τις θερμίδες.  Υλικά για 4 […]

 

Μία παραδοσιακή συνταγή που κάνει διαφορά ανάμεσα στο απλό ψητό κοτόπουλο. Ο χυμός λεμονιού χαρίζει στη συνταγή μεγάλη νοστιμία! Το λεμόνι επίσης σε αυτό το πιάτο σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να προσθέσετε αλάτι. Αφαιρέστε τη πέτσα από το στήθος κοτόπουλο! Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται τα λιπαρά και τις θερμίδες.

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 2 μεγάλα φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
  • 2 κόκκινες, γλυκές πιπεριές
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2κ.σ. ελιές Καλαμών
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 200γρ. μανιτάρια
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1φλ. λευκό, ξηρό κρασί
  • ½φλ. καστανό ρύζι fytro

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο νερό και ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφριά μέχρι να μαραθούν τις πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις φέτες του καρότου και τα μανιτάρια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, τις ελιές και το χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
  3. Aλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
  4. Προσθέτουμε το καστανό ρύζι fytro σε κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

 Tip σερβιρίσματος: Μπορείτε επίσης να το συνοδεύσετε με πατάτες ή κουσκούς.

Σχόλιο: Πλήρες γεύμα σε σύνθετους υδατάνθρακες και ειδικά σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, περιλαμβάνονται και πρωτεΐνες που ενισχύουν τον οργανισμό! Φορτίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τις αποθήκες σιδήρου και λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες: βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο, φλαβονοειδή και ολευρωπαΐνη, θωρακίζει την καρδιά και τα αγγεία! Επιπλέον, περιλαμβάνονται βιταμίνες της ομάδας Β που ενισχύουν τη μεταβολική λειτουργία και το νευρικό σύστημα. Το καστανό ρύζι αποτελεί μία πολύ πλούσια πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.400,  in vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.