Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:”Γαύρος στο φούρνο”με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας:”Γαύρος στο φούρνο”με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Η γευστική αυτή συνταγή απόλαυσης του γαύρου είναι πολύ απλή και αξίζει να την καθιερώσουμε καθημερινά και πέρα από τη δίαιτα. Είναι πολύ εύκολη ακόμη και για ανθρώπους που δεν τους αρέσει να μαγειρεύουν ψάρι καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Προετοιμασία : 10 λεπτά Μαγείρεμα : 20 – 25 λεπτά Υλικά για 4 […]

 

Η γευστική αυτή συνταγή απόλαυσης του γαύρου είναι πολύ απλή και αξίζει να την καθιερώσουμε καθημερινά και πέρα από τη δίαιτα. Είναι πολύ εύκολη ακόμη και για ανθρώπους που δεν τους αρέσει να μαγειρεύουν ψάρι καθώς προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Προετοιμασία : 10 λεπτά

Μαγείρεμα : 20 – 25 λεπτά

Υλικά για 4 Μερίδες

  • ½ κιλό γαύρο καθαρισμένο
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ρίγανη
  • Πιπέρι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο

 Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το γαύρο. Τον στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

2. Λαδώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε το γαύρο ακτινωτά (ή ακολουθώντας το σχήμα του ταψιού)

3. Στρώνουμε πάνω από το γαύρο τις φέτες λεμονιού, μπόλικη ρίγανη, πιπέρι, μαϊντανό και ολοκληρώνουμε με το ελαιόλαδο.

4. Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200οC. Αν χρειαστεί στην πορεία του ψησίματος προσθέτουμε λίγο νερό.

Διατροφικό σχόλιο: Μπορεί ο γαύρος να είναι μικρό ψάρι, αλλά προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό: πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας για δυνατούς μύες, ω-3 λιπαρά για γερή καρδιά και ασβέστιο για δυνατά οστά. Ο συνδυασμός του με τα μυρωδικά, το λεμόνι και το ελαιόλαδο παρέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών μονάδων ORAC από ουσίες όπως οι βιταμίνες C και Ε, αλλά και τα φλαβονοειδή, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.454

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 61.3%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε όλα τα βιβλιοπωλεία, Αθήνα 2012.