Συνταγές

Συνταγή της ημέρας:Chili con carne

Συνταγή της ημέρας:Chili con carne
Chili con carne από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  Υλικά • 4 φέτες μπέικον • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη • 3 σκ. σκόρδο • 1 κ.σ. τσίλι σκόνη • 1 κ.σ. κύμινο • 2 κ.σ. πάπρικα • 2 κ.σ. ρίγανη • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας • 1 […]

Chili con carne από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Υλικά
• 4 φέτες μπέικον
• 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
• 3 σκ. σκόρδο
• 1 κ.σ. τσίλι σκόνη
• 1 κ.σ. κύμινο
• 2 κ.σ. πάπρικα
• 2 κ.σ. ρίγανη
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 μπουκάλι μπύρα 330 ml
• 1 κ.σ. κακάο
• 1 συσκευασία (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
• 400 γρ. μαύρα φασολιά βρασμένα
• λίγες σταγόνες ταμπάσκο
• τριμμένη γραβιέρα ή γκούντα
• 2-3 φρέσκα φρέσκα κρεμμύδια
• γιαούρτι με λίγο λεμόνι
• τορτίγιας (μεξικάνικες πίτες)
• Για τα corn chips
• τορτίγιας φρέσκες
• 1 κύβο λαχανικών
3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ. Στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το φαγητό.Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά για 5′-6′ να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το θρυμματίζουμε. Πετάμε όλο το λίπος και κρατάμε μόνο μια κουταλιά, σε δυνατή φωτιά. Ροδίζουμε τον κιμά για 8′ διαλύοντας τον σε μικρά κομματάκια. Τον κρατάμε σε πιατέλα. Σε 1 κ.σ. λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4′-5′ σε μέτρια φωτιά να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πελτέ. Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με την μπύρα. Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Ξαναβάζουμε τον ψημένο κιμά στα υλικά.

Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φασόλια και λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα και να δέσει καλά. Ρίχνουμε ταμπάσκο και αλατίζουμε.Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τρίμματα τραγανό μπέικον ,τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και γιαούρτι.

Σερβίρουμε με ψημένες τορτίγιας η corn chips.

Για τα corn chips
Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο ελαιόλαδο. Αλείφουμε τις τορτίγιας και σπάμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο να τραγανίσουν.