Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Χιώτικη μανταρινόπιτα

Συνταγή της ημέρας: Χιώτικη μανταρινόπιτα
Χιώτικη μανταρινόπιτα Εκτέλεση Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′. Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό, πλέον, φύλλο και το ανοίγουμε με τα […]

Χιώτικη μανταρινόπιτα

Εκτέλεση
Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το απλώνουμε να στεγνώσει για 15′. Σε μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Με σύρμα τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ψιλοκόβουμε το στεγνό, πλέον, φύλλο και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα, ώστε να ξεχωρίσει κομμάτι κομμάτι. Το προσθέτουμε στα υγρά υλικά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να βραχούν τα φύλλα από τα υγρά υλικά. Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μακρόστενο ταψί 45×27 εκ. και αδειάζουμε τη μανταρινόπιτα. Πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ισιώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Αφήνουμε να σταθεί για 15′ σε θερμοκρασία δωματίου. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, ή στους 160οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί. Σιροπιάζουμε τη ζεστή μανταρινόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5′. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι τη ζεστή μανταρινόπιτα. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή. Τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή παγωμένη, με μια μπάλα παγωτό.

Tip

Αν αφήσουμε τη μανταρινόπιτα να σταθεί για 15′, αφού αναμείξουμε τα υλικά, τα φύλλα θα ρουφήξουν όλη τη γεύση και το άρωμα των υλικών. Έτσι, τα φύλλα θα φουσκώσουν και η πίτα μας θα γίνει αφράτη. Για μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα και σωστό σιρόπιασμα, από πάνω μέχρι κάτω, η στρώση της πίτας πρέπει να είναι λεπτή.

Υλικά
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.)
• 250 γρ. καλαμποκέλαιο
• 250 γρ. ζάχαρη
• ξύσμα από 3 χιώτικα μανταρίνια
• 20 γρ. (1 φάκελο) μπέικιν πάουντερ
• 1 βανίλια
• 5 αβγά χτυπημένα
• 500 γρ. γιαούρτι αγελαδινό 4% λιπαρά (2,5 κεσεδάκια)
• Για το σιρόπι
• 600 γρ. ζάχαρη
• 500 γρ. νερό
ξύσμα και χυμό από 2 μανταρίνια χιώτικα

Περισσότερες καταπληκτικές συνταγές της Αργυρούς μπορείτε να βρείτε στο www.argiro.gr