Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: ”Τουρλού κατσαρόλας” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: ”Τουρλού κατσαρόλας” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
 Το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο, γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες! Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά Υλικά για 4 μερίδες 680γρ. σάλτσα ντομάτας 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες (110γρ.) 200γρ.  κολοκυθάκια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες 200γρ. μελιτζάνα κομμένη σε κύβους 3  σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες 200γρ. πιπεριές οποιουδήποτε χρώματος 8  -10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα 1κ.γ.  αποξηραμένη ή […]

 Το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα πιάτο, γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες!

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες

  • 680γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες (110γρ.)
  • 200γρ.  κολοκυθάκια καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 200γρ. μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
  • 3  σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 200γρ. πιπεριές οποιουδήποτε χρώματος
  • 8  -10 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • 1κ.γ.  αποξηραμένη ή φρέσκια ρίγανη
  • 4κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια, τη μελιτζάνα, το σκόρδο και τις πιπεριές.

2. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου.

3. Όταν θα μαλακώσουν τα λαχανικά τα βγάζουμε από τη φωτιά.

4. Σερβίρεται ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Πρόταση σερβιρίσματος : Συνοδεύεται με τυρί φέτα

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Μία συνταγή με πλούσια γεύση συναφής με τις αρχές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών! Γεμάτη από φυτικές ίνες για σωστή γαστρεντερική λειτουργία και κάλιο για προστασία από τον κίνδυνο της υπέρτασης! Τα μυρωδικά σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα των λαχανικών σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, λυκοπένιο, φλαβονοειδή), αποτελούν μία μοναδική πρόταση για τη θωράκιση της καρδιάς και για την αποτελεσματική προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό θα το διαπιστώσουμε άλλωστε βλέποντας τις μονάδες ORAC, με τις οποίες θα μας τροφοδοτήσει στα πλαίσια της καθημερινής απαίτησης σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

 ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.100

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 77,5%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.