Συνταγές

Συνταγή της ημέρας : ”Τονοσαλάτα” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας : ”Τονοσαλάτα” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
Κλασική διαιτητική πρόταση με πλούσια διατροφική αξία. Υλικά για 4 μερίδες 1 μεγάλη κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο στραγγισμένο 1 μαρούλι σαλάτα 1 μικρό ματσάκι άνηθο 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό 1/2 φλ. καλαμπόκι κονσέρβας 1 πιπεριά 1 αβοκάντο 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο Εκτέλεση 1. Χωρίζουμε τα φύλλα του μαρουλιού, τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε […]

Κλασική διαιτητική πρόταση με πλούσια διατροφική αξία.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 μεγάλη κονσέρβα τόνο σε ελαιόλαδο στραγγισμένο
  • 1 μαρούλι σαλάτα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξερό
  • 1/2 φλ. καλαμπόκι κονσέρβας
  • 1 πιπεριά
  • 1 αβοκάντο
  • 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

1. Χωρίζουμε τα φύλλα του μαρουλιού, τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε και τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον τόνο και το καλαμπόκι.

2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε την πιπεριά σε μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε και αυτά στη σαλάτα. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον σκορπίζουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Διακοσμούμε το πιάτο με φέτες αβοκάντο, ραντίζουμε με το ξίδι και σερβίρουμε. Εναλλακτικά, σερβίρουμε τη σαλάτα μέσα στο αβοκάντο.

ΣΧΟΛΙΟ:

Επιλέγουμε τόνο σε λάδι διότι δεν επιτρέπει την απορρόφηση των βαρέων μετάλλων της κονσέρβας και έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι συγκριτικά με τον τόνο σε νερό. Η σαλάτα αυτή είναι πλουσιότατη σε θρεπτικά συστατικά! Αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνες και κάλλιο. Ο δυναμικός αυτός συνδυασμός βιταμινών και μετάλλων, δημιουργεί ασπίδα προστασίας από οξειδωτικούς παράγοντες, ενισχύει το νευρικό σύστημα, τονώνει το μυϊκό σύστημα και συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης! Ένας αρμονικός συνδυασμός γεύσης και θρέψης!

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 2.135

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (U.S.D.A.): 53,3%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε όλα τα βιβλιοπωλεία, Αθήνα 2012.