Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: ”Συκώτι με αμύγδαλα & κρόκο Κοζάνης” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: ”Συκώτι με αμύγδαλα & κρόκο Κοζάνης” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Μία συνταγή για να μαγειρέψουν το συκώτι ακόμα και οι πιο δύσπιστοι. Δοκιμάστε το!  Υλικά για 4 μερίδες 500γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 1φλ. κόκκινο κρασί ½ φλιτζάνι σταφίδες 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 2 φλ. φρέσκο ψίχα ψωμί ολικής αλέσεως 1 ¼ φλ. αμύγδαλα 2 πρέζες Κρόκο Κοζάνης (σαφράν) 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κλαδί […]

 

Μία συνταγή για να μαγειρέψουν το συκώτι ακόμα και οι πιο δύσπιστοι. Δοκιμάστε το!

 Υλικά για 4 μερίδες

  • 500γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
  • 1φλ. κόκκινο κρασί
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. φρέσκο ψίχα ψωμί ολικής αλέσεως
  • 1 ¼ φλ. αμύγδαλα
  • 2 πρέζες Κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κλαδί δεντρολίβανο
  • Φρέσκο μαύρο πιπέρι
  • Καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο στον ατμό για το σερβίρισμα
  • Ντοματίνια κομμένα στη μέση για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύουμε το δεντρολίβανο, το σκόρδο, τη ψίχα ψωμιού, τα αμύγδαλα και τον κρόκο στο μισό λάδι. Ρίχνουμε μαύρο πιπέρι.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο νερό με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε καλά το συκώτι για 15-20 λεπτά. Τα βγάζουμε και το κρατάμε ζεστό.
  3. Βγάζουμε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και το ζουμί από το συκώτι σε μία κατσαρόλα και βράζουμε τα για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  4. Σερβίρουμε το συκώτι με τη σάλτσα μαζί στη κορυφή και το συνοδεύουμε με τα καρότα, το μπρόκολο.

Διατροφικό σχόλιο: Η συνταγή αυτή περιλαμβάνει τις περισσότερες μονάδες ORAC της ενότητας αυτής, οι οποίες προσεγγίζουν το 92% της καθημερινής μας απαίτησης. Οι διατροφικές ιδιότητες όμως του πιάτου αυτού περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά… Ένα μοναδικό γεύμα με σημαντική περιεκτικότητα σύνθετων υδατανθράκων, βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που προσφέρουν ενέργεια και ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται σίδηρος και βιταμίνη Β12 που συμμετέχουν ενεργά στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές αναιμίας (σιδηροπενική, κακοήθης κλπ). Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, βιταμίνη C, Ε, β-καροτένιο και πολυακόρεστα λιπαρά που εμφανίζουν καρδιοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

 

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 3.650

 

Ποσοστό (%) επί του Μέσου Όρου Ημερήσιας Αντιοξειδωτικής Απαίτησης, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας & Τροφίμων (U.S.D.A.): 91,25%

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.