Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Ψαρόσουπα με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: Ψαρόσουπα με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Ψαρόσουπα, τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι συστατικά  της ψαρόσουπας, προστατεύουν την  καρδιακή λειτουργία, έχουν προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σακχαρώδη διαβήτη, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, ενώ παρουσιάζουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Χρόνος προετοιμασίας: 10’ Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 15’ Memo: Η ψαρόσουπα […]

 

Ψαρόσουπα, τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι συστατικά  της ψαρόσουπας, προστατεύουν την  καρδιακή λειτουργία, έχουν προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σακχαρώδη διαβήτη, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, ενώ παρουσιάζουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα & 15’

Memo: Η ψαρόσουπα ενισχύεται σε αυτήν τη συνταγή από τα διατροφικά οφέλη του καστανού ρυζιού.

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 ½ κιλό μπακαλιάρο καθαρισμένο & κομμένο στη μέση
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • ½ ματσάκι σέλινο
  • 4 καρότα μεγάλα
  • 4 μέτριες πατάτες
  • ½ φλ. καστανό
  • 4κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λεμόνι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε 2 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και τις πατάτες και το ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά.

2. Όταν βράσουν τα βγάζουμε και ρίχνουμε το ψάρι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 30 λεπτά.

3. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο το ψάρι με το ζωμό, τα λαχανικά και τις πατάτες ή το ρύζι.

Σημείωση

Για μια μερίδα αντιστοιχεί 150γρ.ψαρι, 1 καρότο, 1 πατάτα ή 1 φλιτζάνι σούπας με ρύζι.

αν σας αρέσει το σέλινο βάλτε όσο θέλετε να βράσει με τα υπόλοιπα λαχανικά χοντροκομμένο.

Διατροφικό σχόλιο: Τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι συστατικά  της ψαρόσουπας, προστατεύουν την  καρδιακή λειτουργία, έχουν προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον σακχαρώδη διαβήτη, ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, ενώ παρουσιάζουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η συνταγή αυτή παρέχει πλουσιοπάροχα βιταμίνη Α, η οποία συμβάλει στην καλύτερη όραση και βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Λόγω της παρουσίας λαχανικών αλλά και καστανού ρυζιού, η ψαρόσουπα αυτή μας εφοδιάζει με πολύ υψηλή ποσότητα μονάδων ORAC και με επιμέρους θαυμάσιες αντιοξειδωτικές ενώσεις όπως είναι τα φλαβονοειδή και το β-καροτένιο. Η ενισχυμένη αντιοξειδωτική προστασία που προσφέρει η συνταγή έχει ως αποτέλεσμα την ευεργετική δράση τόσο στη λειτουργία της καρδιάς, όσο και στην πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπρόσθετα, το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες της οικογένειας Β, που βελτιώνουν τις πνευματικές λειτουργίες και τη μνήμη.

ΣΥΝΟΛΟ ORAC ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 5.194 in vitro μέτρηση

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.