Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Πίτσα με βλίτα και τυρένια βάση

Συνταγή της ημέρας: Πίτσα με βλίτα και τυρένια βάση
  Δώστε αυθεντική ιταλική νότα στην πίτσα αυτή, αντικαθιστώντας τη φέτα με μοτσαρέλα και το τριμμένο κασέρι με παρμεζάνα, κομμένη σε φλούδες με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες κα τα λαχανικά. Αν δεν έχετε το χρόνο να φτιάξετε τις βάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες ζύμες πίτσας ή ακόμα και πίτες για σουβλάκια. Χρόνος Προετοιμασίας: […]

 

Δώστε αυθεντική ιταλική νότα στην πίτσα αυτή, αντικαθιστώντας τη φέτα με μοτσαρέλα και το τριμμένο κασέρι με παρμεζάνα, κομμένη σε φλούδες με το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες κα τα λαχανικά. Αν δεν έχετε το χρόνο να φτιάξετε τις βάσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες ζύμες πίτσας ή ακόμα και πίτες για σουβλάκια.

Χρόνος Προετοιμασίας:
25΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 25΄ – 30΄
Χρόνος Αναμονής:
1½ ώρα

Εκτέλεση:
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Αφήνω το μείγμα κατά μέρος για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να αφρίσει λίγο.
Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι, το αλάτι και την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύω καλά. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνω το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τα ζυμώνω έντονα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμάρι μαλακό και πολύ ελαστικό. 
Το πλάθω σε μπάλα, τη βάζω σε ένα λαδωμένο μπολ, κυλώντας τη ώστε να λαδωθεί παντού και σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη ή με μια πετσέτα. Βάζω το μπολ σε ένα σχετικά χλιαρό σημείο του σπιτιού για περίπου 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
Για τις πίτσες: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Ζυμώνω το ζυμάρι για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ξεφουσκώσει και το ανοίγω σε φύλλο με πάχος 1 εκ, σε σχήμα ορθογώνιο ή στρογγυλό, ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσω. Στρώνω το ταψί με λαδόκολλα και απλώνω εκεί το φύλλο. Αφήνω κατά μέρος.
Για τα βλίτα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τα σκόρδα, σοτάρω για 1/2 λεπτό και ρίχνω τα βλίτα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, αλατοπιπερώνω και χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά. Τα αφήνω να μαγειρευτούν για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα περιττά υγρά. 
Τέλος, ρίχνω τον πελτέ και τη ζάχαρη, ανακατεύω καλά και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το απλώνω επάνω στη ζύμη, βάζω τα ντοματίνια και πασπαλίζω με τη φέτα και το κασέρι. Ρίχνω και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάζω το ταψί σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου. Ψήνω την πίτσα για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.

Υλικά:
▪ για 1 μεγάλη πίτσα διαμέτρου 40 εκ.
▪ 150 γρ. χλιαρό νερό
▪ 2 κουταλάκια ζάχαρη
▪ 2 κουταλιές ελαιόλαδο
▪ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
▪ 1 κουταλάκι αλάτι
▪ 630 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
▪ 70 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
▪ Για τα βλίτα
▪ 5 κουταλιές ελαιόλαδο
▪ 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
▪ 2 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
▪ 300 γρ. βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα, άρα αγοράζω περίπου 500 γρ. ακαθάριστα), πλυμένα, καλά στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
▪ 2 κουταλιές πελτές
▪ 1 κουταλάκι ζάχαρη
▪ 10-15 ντοματίνια ολόκληρα, πλυμένα
▪ 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
▪ 70 γρ. κασέρι, τριμμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr