Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Κραμπλ με μήλα και αχλάδια

Συνταγή της ημέρας: Κραμπλ με μήλα και αχλάδια
  Τα «κραμπλ», δημοφιλή και εύκολα γλυκίσματα των αγγλοσαξονικών λαών είναι ένας θαυμαστός συνδυασμός υλικών που τονίζει την αντίθεση τρυφερού και τραγανού. Βασικό τους υλικό είναι τα γλυκά και ζουμερά φρούτα της εποχής, καλυμμένα με ένα μείγμα από αλεύρι, ψίχουλα και βούτυρο. Μετά το ψήσιμο, τα φρούτα μελώνουν και γλυκαίνουν και η επικάλυψη γίνεται υπέροχα […]

 

Τα «κραμπλ», δημοφιλή και εύκολα γλυκίσματα των αγγλοσαξονικών λαών είναι ένας θαυμαστός συνδυασμός υλικών που τονίζει την αντίθεση τρυφερού και τραγανού. Βασικό τους υλικό είναι τα γλυκά και ζουμερά φρούτα της εποχής, καλυμμένα με ένα μείγμα από αλεύρι, ψίχουλα και βούτυρο. Μετά το ψήσιμο, τα φρούτα μελώνουν και γλυκαίνουν και η επικάλυψη γίνεται υπέροχα τραγανή και νόστιμη.

Χρόνος Προετοιμασίας:
30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 35΄ – 40΄

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζω τα μήλα και τα αχλάδια, τα κόβω στη μέση, αφαιρώ τα κουκούτσια και κόβω τη σάρκα σε μέτρια κομμάτια. Ραντίζω με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Τα βάζω σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζωτα μήλα, τα αχλάδια, τις σταφίδες, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Ζεσταίνω τα υλικά αυτά σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν και να μελώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω το περιεχόμενο σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
Σε ένα μπολ ανακατεύω τους λιναρόσπορους, το αλεύρι και το βούτυρο. Δουλεύω τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα σαν χονδρά ψίχουλα, κάπως νωπό.
Προσθέτω τις νιφάδες βρώμης, τους ηλιόσπορους και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύω πολύ καλά. Με ένα κουτάλι ρίχνω το μείγμα αυτό ομοιόμορφα επάνω στα φρούτα του ταψιού, καλύπτοντάς τα σχεδόν παντού, εκτός από ένα περιθώριο 1 – 2 εκ. από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ψήνω το γλυκό για 35 – 40 λεπτά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν καλά και η κρούστα να γίνει ρόδινη και τραγανή. Σερβίρω το γλυκό χλιαρό.

Υλικά:
▪ για 6 – 8 άτομα
▪ 600 γρ. κόκκινα μήλα, κατά προτίμηση Ζαγοράς
▪ 400 γρ. αχλάδια, ώριμα και γερά
▪ χυμός από 1/2 λεμόνι
▪ ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
▪ 4 κουτ. σούπας μέλι
▪ χυμός από 1 πορτοκάλι
▪ Για την τραγανή επικάλυψη
▪ 3 κουτ. σούπας λιναρόσποροι (τους βρίσκουμε σε μπαχαράδικα, πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε μαγαζιά με είδη υγιεινής διατροφής)
▪ 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪ 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), κομμένο σε μικρά κομματάκια
▪ 50 γρ. νιφάδες βρώμης
▪ 50 γρ. ηλιόσποροι (καθαρισμένοι και ανάλατοι)
75 γρ. καστανή ζάχαρη

Περισσότερες tips και νόστιμες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο www.dinanikolaou.gr