Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: Κουνουπίδι σαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα

Συνταγή της ημέρας: Κουνουπίδι σαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα
Αντί για κουνουπίδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπρόκολο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κοτσάνια, τα καθαρίζουμε από σκληρές ίνες και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ώστε να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο με τα μπουκετάκια. Χρόνος Προετοιμασίας: 15΄ Χρόνος Εκτέλεσης: 30΄ Εκτέλεση: Σε ένα μπολάκι βάζω το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας, τον ντοματοπελτέ, το χυμό […]

Αντί για κουνουπίδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπρόκολο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κοτσάνια, τα καθαρίζουμε από σκληρές ίνες και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ώστε να μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο με τα μπουκετάκια.

Χρόνος Προετοιμασίας:
15΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
30΄

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολάκι βάζω το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας, τον ντοματοπελτέ, το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο και το μείγμα κορν φλάουρ. Τα ανακατεύω με ένα πιρούνι και αφήνω το μείγμα κατά μέρος.
Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, όταν κοχλάσει, ρίχνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού και τα βράζω για 15 – 20 λεπτά, υπολογίζοντας το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό.
Τα στραγγίζω καλά και τα αφήνω να στεγνώσουν σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ρίχνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Τα σοτάρω για 6 – 7 λεπτά, γυρίζοντάς τα προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Αποσύρω από τη φωτιά, ανασηκώνω λοξά το τηγάνι για να συγκεντρωθεί το λάδι σε μια μεριά και με ένα κουτάλι της σούπας το αφαιρώ σχεδόν όλο.
Ξαναβάζω το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτω το ντρέσινγκ. Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα πολύ προσεκτικά, για να βραχούν τα μπουκετάκια ομοιόμορφα με το υγρό. Μαγειρεύω για 3 – 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, αλατοπιπερώνω και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

Υλικά:
▪ Για 4 άτομα
▪ 3 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί (ή μηλόξιδο)
▪ 3 κουτ. σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
▪ 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
▪ 200 ml χυμός πορτοκαλιού
▪ 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
▪ 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ, διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας νερό
▪ 1 μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο στα μπουκετάκια του
▪ 100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι