Συνταγές

Συνταγή της ημέρας: ”Κλασικό πέστο” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη

Συνταγή της ημέρας: ”Κλασικό πέστο” με την διατροφική ανάλυση του Δημήτρη Γρηγοράκη
  Μία σάλτσα για ιδιαίτερες γευστικές απολαύσεις! Ταιριάζει τέλεια με ζυμαρικά. Χρόνος προετοιμασίας: 10’ Υλικά για 8 μερίδες (1 μερίδα = 1κ.σ.) 2 κ.σ. σπόροι κουκουναριού 2 χούφτες φύλλα από φρέσκο, πλατύφυλλο βασιλικό 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο αλάτι και πιπέρι 6−8κ.σ. ελαιόλαδο 2κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα  Εκτέλεση Σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί καβουρδίζουμε στο grill τους […]

 

Μία σάλτσα για ιδιαίτερες γευστικές απολαύσεις! Ταιριάζει τέλεια με ζυμαρικά.

Χρόνος προετοιμασίας: 10’

Υλικά για 8 μερίδες (1 μερίδα = 1κ.σ.)

  • 2 κ.σ. σπόροι κουκουναριού
  • 2 χούφτες φύλλα από φρέσκο, πλατύφυλλο βασιλικό
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 6−8κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα

 Εκτέλεση

  1. Σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί καβουρδίζουμε στο grill τους σπόρους του κουκουναριού, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, χωρίς να μαυρίσουν. Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος ανακατεύουμε τακτικά. Στη συνέχεια, αφήνουμε τους σπόρους να κρυώσουν σε ένα μπολ.
  2. Στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε ένα γουδί, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα λιώνουμε καλά, ανακατεύοντας τακτικά με ένα κουτάλι. Στο τέλος νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  3. Μεταφέρουμε το «πέστο» σε βαζάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο, όπου το διατηρούμε για 1 εβδομάδα, καλά κλεισμένο.

Διατροφικό Σχόλιο: Η σάλτσα πέστο βασιλικού παρέχει άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι η βιταμίνη Ε και η ολευρωπαΐνη, αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία αποτελούν ασπίδα προστασίας για ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η αντιοξειδωτική απόδοση της συνταγής σε μονάδες orac, in vitro είναι: 481

Σημείωση: Η συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνεται μαζί με άλλες 119 απολαυστικές προτάσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, στο νέο βιβλίο της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε! Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Επιστημονικές Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αθήνα 2012.